avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Doua facturi cu acelasi numar !
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Doua facturi cu acelasi numar !

Buna seara,

Din greseala am emis doua facturi care au acelas numar .
o factura este ultima emisa in ianuarie 2010 , a doua este in februarie 2010.
facturile sunt la clienti , iar cea din ianuarie la contabilitate
ce pot face ?
Cel mai recent răspuns: Florin Marius Savu , Consultant fiscal 17:14, 12 Februarie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
:">sa stiti ca tot n-am inteles clar ce sens dati dvs expresiei " a rupe factura ..."
Daca prin asta intelegeti distrugere - nu e in cadrul legal existent aceasta operatie .
Legislatia contabila prevede situatia anularii facturii , in conditii clare ( existenta la firma care emite factura a tuturor exemplarelor facturii ) sau stornarea ( intocmirea unei facturi cu semn minus in cazul corectiei )
As putea accepta ideea "ruperii" facturii in cazul in care pentru emitere se utilizeaza un program informatic iar factura emisa in acest mod contine erori .
Dar atunci acel program ar trebui sa aloce acelasi numar de 2 ori, ceea ca ma face sa-l consider cel putin incorect.
Initiatorul a precizat ca e vorba de facturi din carnet de facturi .
Fiind e eroare de forma dublarea numarului unei facturi am considerat ca e posibila corectia asa cum am precizat in prima postare .
Magda Staicu a scris:

Ati putea face o nota explicativa din proprie initiativa in care relatati cele intimplate iar pe exemplarul ramas la dvs, alaturi de nr 45 dublat treceti 46, de 46 treceti 47 etc, pe care o anexati la dosarul de facturi emise .
Pe viitor puteti numerota inainte de a completa facturile.

de acord cu dvs, deoarece s-au emis facturi ulterior. nu sunt de acord cu parerea d-lui cosmin cf careia ar trebui sa rupem facturile ori de cate ori gresim. exista o solutie contabila de corectare si anume stornarea,bineinteles ptr toate exemplarele.
~ Conținut șters la cerere ~
Cred ca cea mai simpla metoda este cea de stornare a ultimei facturi - cea care vine si dubleaza numarul atribuit facturii precedente. La stornarea facturii cu nr.45, o data ce am indicat si clientul, individualizarea este completa. Urmeaza , evident emiterea unei alte facturi, cu numarul curent. Solutia nu implica clientul, care - la primirea facturilor de corectie - nu mai are ce face.

Problema cu ruptul facturii este recomandabila firmelor fantoma sau celor in curs de transformare.
Cosmin cred ca s-a gandit la acest lucru tinand cont de faptul ca facturile pot fi emise acum pe formulare neinregistrate/ neinseriate/ netipizate. Asa este - daca rupi ce ti-a ramas dintrun set - iar apoi completezi cu un nou set de facturi pe numele aceleasi firme, cu aceeasi valoare si data, dar cu numar diferit. Merge, la "un costum intors". La o firma serioasa nu merge insa. Este nevoie de frac.

Si nu merge in primul rand pentru ca editarea manuala a facturilor nu este recomandata. Iar programele care se ocupa de asa ceva - majoritatea care au cunostiinta de cerintele fiscului - nu permit "ruperi" de facturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Emitere facturi LegendKiller0507 LegendKiller0507 Buna seara, Am un PFA de prin 2009, toate buna si frumoase pana anul acesta cand am emis facturi proforme la greu, dar n-am mai facut si facturi fiscale sau ... (vezi toată discuția)
Factura calinel calinel Am emis doua facturi cu acelasi numar.Am uitat sa trec in facturier si am dat un nr. de factura la o firma, pe urma am completat o factura pe numarul dat la ... (vezi toată discuția)
Facturier online si/sau facturier clasic kammi kammi Detin un Pfa cu 2 coduri Caen, acelasi tip de activitate, unul pt comert ambulant, unul pt vanzari online. As dori sa stiu daca pot folosi programul de facturi ... (vezi toată discuția)