avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proces-verbal de Ad. Generala anulat de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proces-verbal de Ad. Generala anulat de ...

Proces verbal de Ad. Generala Asoc. de proprietari, anulat de instanta, solutie definitiva

Prin respectivul proces verbal al adunarii generale s-au decis atat noua conducere a Asociatiei (au fost alegeri comitet + presedinte), cat si un anumit fond de reparatii lunar, colectabil timp de 4 ani cu incepere de la data adoptarii hotararilor adunarii.

1. In situatia ca procesul verbal anulat de instanta contine aceasta hotarare referitoare la colectarea fondului de reparatii (reparatii nebugetate in baza unor oferte sau altfel, ci doar sume lunare fixe, an de an) se pot recupera sumele achitate dar nelegal puse in lista ca fond de reparatii, pentru acea perioada?
Procesul verbal anulat este din 04.06.2019, anularea in instanta a avut loc in 10.06.2024.

2. Cum trebuie procedat pentru a recupera sumele achitate ca fond de reparatii, pentru acesti ani, fara temei legal? Fondul de reparatii strans in timp a fost utilizat cu alta destinatie decat cea legala, de fosta presed. (in mod dovedit), in alte scopuri decat era destinatia legala - pe administrative si alte chelt nejustificate sau artificial marite. (Motiv pentru care mai multi proprietari am decis sa nu-l mai achitam si sa reparam prin fond de reparatii constituit pe scari, nu al blocului).
Pana la primul termen au fost achitati cei 500 lei pretinsi ca fd reparatii restant,
Instanta a respins cererea de chemare in judecata ca ramasa fara obiect insa a decis si ca sunt in sarcina proprietarului reclamat cheltuielile de judecata. In astfel de situatii uneori instanta le acorda, alteori nu - jurisprudenta nu e unitara,
In situatia de fata, doar in baza unei aparente de drept, proprietarii ar trebui sa achite niste chelt. de judecata ocazionate de o conducere ilegala a asociatiei, care a deschis proces pentru restante fd reparatii de asemenea lipsite de temei legal.

3. fosta presedinta de asociatie, in baza acestui PV anulat, a deschis in 2023 doua actiuni de "fond reparatii restant" pe perioada martie.2020-apr. 2023, cu cheltuieli de judecata mai mari decat sumele imputate (840 lei cheltuieli pentru 500 lei, la fiecare) Nu detinea nici calitatea de membru al asociatiei de proprietari, in 2019, nici calitatea de presedinte legal ales al asociatiei (urmare a anularii acestui PV), nici contract de mandat pentru a putea reprezenta Asociatia - conform art. 57 lit. a), Legea 196/2018. Ca atare nu avea calitatea de reprezentant legal al Asociatiei, dupa cum nici avocatul angajat de Asociatie nu putea avea, pe cale de consecinta (!).

Se poate cere casarea hotararii date de instanta de fond, pentru motive de nelegalitate? Puterea de reprezentare este o condiție de fond în exercitarea acțiunii civile, constând în aptitudinea celui ce reprezintă partea de a exercita drepturile și obligațiile procesuale ale acesteia.

Probabil chiar instanța care a decis astfel ar fi trebuit să constate și să sancționeze lipsa calității procesuale active a Asociației de proprietari; totodată, să constate nulitatea tuturor actelor subsecvente întocmite de conducerea ilegală a Asociației de proprietari a bl. EM5 – inclusiv a cererii de chemare în judecată în cauza pentru care a acordat chelt de judecata - intrucat a anulat acest PV continand toate deciziile de AG din 04.06.2019. [“Admite capatul de cerere.. anulează hotărârea Adunării generale a Asociaţiei de proprietari din 4.06.2019.”]

Cu multumiri anticipate!
Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2025
CristinaIChirita, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:02, 25 Martie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeți la executor dacă aveți bani de recuperat.

Daca e prea complicat Mergeți cu hotărârea instantei la avocat pentru analiza juridică.
Se numește consultatie juridica si se face o programare prealabila la avocat.

București 2025
Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2025
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Va multumesc, nu e mai complicat decat ati citit. M-ar ajuta daca imi puteti spune la ce instanta trebuie depus un recurs in anulare/ pt casarea hotararii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca este vorba de apel, acesta se depune la instanta unde v-ati judecat.
Insa, fără o motivare în fapt și în drept făcută în mod competent și combativ de avocat nu sunt șanse în apel, ca regulă de bază.

Daca și judecatorii cu 15 ani vechime pot greși înseamnă că dreptul nu este atât de simplu cum cred unii.

București 2025
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2025
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Președintele asociației îmi cere 150 de euro "taxe gospodărești" ca să-mi dea adeverința cu situația plăților, necesară la vânzarea apartamentului. a legal, a mai întâlnit cineva așa ceva? Bur89 Bur89 Buna seara, Am o mica nedumerire in legatura cu asociația de proprietari, vreau sa vand apartamentul, am gasit cumpărător, am facut toate demersurile pana ... (vezi toată discuția)
Proces cu asociatia Dorinel_77 Dorinel_77 Buna ziua Asociatia de Proprietari ma dat in judecata pentru neplata fondului de reparatii,judecatoria a cerut Asociatiei ... (vezi toată discuția)
Dovada calitatii de reprezentant - presedinte asociatie proprietari. ... Constantin Brancoveanu Constantin Brancoveanu Dovada calitatii de reprezentant - presedinte asociatie proprietari. Ce anume trebuie depus la instanta, impreuna cu plangerea impotriva unui pv de ... (vezi toată discuția)