Buna ziua,
cine este responsabil daca trotuarul este blocat in totalitate de masinile care parcheaza ilegal? Sesizari la politie locala, rutiera si primarie sunt fara succes ca nimieni elibereaza trotuarul si pietoni trebuie sa foloseasca carosabil ce este interzis si periculos. Codul rutier garanteaza siguranta dar nu respecta nimeni legea. Cine este responzabil sie pe cine se poate trage la raspundere penala?
In caz ca se intampla un accident pe cine se poate trage la raspundere?
Multumesc
In caz de accident va fi tras la raspundere cel ce l-a provocat. Pietonii sa faca reclamatii in fiecare zi, catre administratorul drumului, primaria, altfel vor fi vinovati de accident, in cazul in care circula pe carosabil.
Multumesc. Reclamati nu ajuta ca problema este ca locul este langa politia si sunt chiar angajati de la politia care parcheaza acolo. Asa ca nimeni va schimba ceva. Nu exista o lege care obliga pe cineva sa garanteaza siguranta cetatenilor si care poate sa fie tras la raspundere? Politia locala si politia nu sunt obligat sa iau masuri? Ca vorbim de favorisarea, poate sa fie si coruptie, ca nu se aplica legea la toti?
Nu ca se blocheaza trotuarul in totalitate, acolo este si indicator oprire interzis dar nu intereseaza pe nimeni. Conform legi strada este blocat pentru pietoni in totalitate, ca normal nu au voie sa foloseasca carosabil. Nu vorbim de un sat mic, este intrun oras mare.
Reclamatia la primarie ajuta, este inregistrata, daca se intimpla ceva, exista o dovada de prezentat in instanta si o institutie de culpabilizat. Se pot cere si despagubiri. Cu cit mai multi fac reclamatie, cu atit cresc sansele sa se intimple ceva. Indignatul pe internet nu ajuta.
Ultima intrebare autoritati nu sunt obligati sa garanteaza siguranta pe strada?
Ma refer la dreptul fundamental de siguranta si la dreptul la libertatea de circulatie.
Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
(2) Dispoziţiile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă au ca scop asigurarea desfăşurării fluente şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi ocrotirea vieţii, integrităţii corporale şi a sănătăţii persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, protecţia drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor respective, a proprietăţii publice şi private, cât şi a mediului.
Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene Articolul 6 - Dreptul la siguranta.