avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

Sunt nascuta in 21.01.1956,lucrez fara intrerupere din 15.09.1978, am nascut trei copii care sunt toti in viata. As dorisa stiu cand pot solicita pensionare anticipata si pensionare pentru limita de varsta
Cel mai recent răspuns: MANUELA CHIOREAN , Consultant resurse umane 08:33, 12 Februarie 2010
Conform prevederilor actualei legi a pensiilor sistemului public (Legea 19/2000), veţi putea solicita pensie pentru limită de vârstă la împlinirea a 60 de ani, adică în septembrie 2016. Pentru acordarea pensiei anticipate parţiale, din vârsta standard de pensionare - de 60 ani - se poate face reducere de max. 5 ani, cu condiţia să aveţi un stagiu de cotizare pentru pensie de cel puţin 30 de ani.
Din datele dvs. ar rezulta posibilitatea solicitării pensiei anticipate parţiale în ianuarie 2011 (2016-5 ani de anticipare), întrucât vechimea probabil că o aveţi cea necesară(e de văzut exact, pe documente !).
Cât despre copii, cei trei pe care îi aveţi v-ar putea aduce o reducere a vârstei standard de pensionare de doar 1 an (cfm. art. 48.2 din Legea 19/2000), deci aţi intra la pensie pentru limită de vârstă la 59 de ani în loc de 60 de ani.
Aşteptaţi însă noile prevederi ale legii pensiilor, ce tocmai se discută în Parlament !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibila pensionare!? bobocel56 bobocel56 buna ziua imi puteti spune,va rog,cand ma pot pensiona -nascut in oct-1956 35 ani lucrati din care in grupa ... (vezi toată discuția)
Reducere varsta de pensionare grupa i de munca aijin aijin Buna ziua. Am urmatorul caz, daca ma puteti ajuta cu calcularea varstei de pensionare: Femeie, nascuta la 17 ianuarie 1961, stagiu de cotizare 28 ani 3 luni, ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata? Doina Elena Doina Elena Nascut in data de 31.08.1951 - barbat vechime totala in munca 39 ani si 6 luni din care: - 2 ani 11 luni 14 zile in grupa a II-a - 85% - 19 ani 3 luni 16 ... (vezi toată discuția)