avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Folosinta exclusiva parte curte bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Folosinta exclusiva parte curte bloc

Locuim intr-un apartament la parter care are si o mica gradina in jurul apartamentului, delimitata cu un gard de restul curtii comune unde e si accesul in scara si la locurile de parcare - deci nu ai nevoie sa treci prin gradina sa ajungi la scara sau altceva comun.

Particica asta nu e trecuta in CF separat, toata curtea blocului fiind cota parte in acte.

Fostul proprietar a facut pe banii lui toata amenajarea si toti vecinii erau de acord sa fie folosita numai de el (aveam de la el si documente doveditoare, cu baze legale).

De cand ne-am mutat noi, dintr-o data unii vecini nu mai sunt de acord si vor sa fie folosita gradina la comun (precizez, acestia sunt in minoritate - cei mai multi n-au treaba incontinuare). Le-am zis ca noi ne asumam in intregime cheltuielile aferente si ingrijirea curtii ca sa fie fair play, dar nu pareau foarte convinsi.

Ce solutii legale si eventual permanente ar exista pentru folosinta exclusiva a acestei parti din curtea blocului?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:28, 3 Aprilie 2025
Capitolul IV Încetarea destinației folosinței comune pentru părțile comune din condominiu
Articolul 43
(1) Părțile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți proprietari.
(2) Hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize.
(3) Atribuirea în folosință exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea de proprietate comună.
(4) Contractul prevăzut la alin. (3) se încheie pe o perioadă de maximum 12 luni și poate fi reînnoit numai cu acordul ambelor părți și cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(5) Veniturile obținute din atribuirea părților comune în folosință exclusivă respectă prevederile art. 70 din prezenta lege.
[ link extern ]
Multumesc pentru raspuns.

Pe langa acest articol, am mai gasit si Art. 650 din Codul Civil, in care la alin. 2 se specifica necesitatea majoritatii de 2/3 din coproprietarii cotelor parti.
[ link extern ] /

Oare care este valabil in final? Acord 100% sau 2/3 majoritate?
Dacă aveți asociație de proprietari se aplica legea specială, codul civil e valabil dacă nu aveți asociație.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt interesat sa cumpar uscatoria blocului cu care ... Sorin880 Sorin880 Buna ziua, Sunt interesat sa cumpar uscatoria blocului cu care am 2 pereti comuni. Unde ar trebui sa ma duc pentru a incepe demersul si daca un avocat se ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari, 110 apartamente. in curtea ... Cutzache70 Cutzache70 Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari, 110 apartamente. In curtea interioara s-au amenajat 32 de locuri de parcare pentru care lunar, cei care parcam mașinile (pe ... (vezi toată discuția)
Locuiesc la bloc.suntem 10 apartamente pe scara.cineva f insistent ... Andreiana Stefana Andreiana Stefana Locuiesc la bloc.Suntem 10 apartamente pe scara.Cineva f insistent vrea sa închirieze uscatoria care este la parter.Eu NU sunt de acord.Se poate face ... (vezi toată discuția)