avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Clarificari lunile tatalui CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Clarificari lunile tatalui CCC

Buna ziua,

Intrebare legat de lunile tatalui si concediul pentru cresterea copilului.
Copil nascut in 20.08.2023.
Daca am inteles bine, pentru ca am lucrat cam 14-15 luni in ultimele 24 de luni inainte de nasterea copilului - ma incadrez la concediul pentru cresterea copilului si ar trebui sa il iau, altfel cele 2 luni se pierd si ramanem doar cu cele 22 de luni luate de mama.
In cele 24 de luni - am avut o perioada de 9 luni in 2022 in care nu am lucrat (ca si angajat cu CIM) dar am avut venituri din dividende. In acest caz, cum se calculeaza veniturile si posibila indemnizatie?
Se face o medie pe ultimele 12 luni (unde va iesi rau cu acele luni de pauza) ? Se incadreaza si veniturile din dividende la acele calcule?

In cazul in care iau concediul de crestere al copilului, mai pot distribui dividende in perioada respectiva?(ar fi vorba de perioada 20 Iunie -20 August, in luna Iulie fiind luna de inchidere T2 si distribuit dividende) Daca am inteles bine, as putea distribui in limita a 5 (sau 8 dupa unele surse) indemnizatii minime?

Daca ma puteti ajuta cu clarificari la intrebarile de mai sus.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: djoker , utilizator 14:10, 11 Aprilie 2025
1. Durata CCC pentru tata este de minim o luna , nu doua , in cazul dvs.

2. Veniturile din dividende nu intra in calculul indemnizatiei pentru CCC. Se vor lua in calcul numai veniturile din cele 12 luni eligibile pentru CCC.

3. Puteti avea venituri din dividende fara o limita a cuantumul acestora.
1. Dosarul pentru concediul de crestere in cazul mamei a fost depus doar in Octombrie 2023, si cei de la DGASPC Cluj, au spus ca noua lege cu minim 2 luni se aplica pentru toate dosarele depuse dupa 19 Septembrie (parca atunci s-a schimbat legea) - oare este undeva mai specific cum se aplica, articol/fragment cu care sa ii putem combate?
2. Ultimele 12 eligibile insemnand ultimele 12 luni(din cele 24 de luni) in care am avut venituri salariale, corect? (ex: perioada Aug 2021-Aug 2023 - se vor luna lunile Dec22-Aug23 si Oct21-Februarie22 - pentru ca in perioada Februarie22-Decembrie22 nu am avut venituri din salarii)
3. Super, multumesc!

Multumesc frumos pentru raspunsuri!
In art.15 alin.2 din Constitutie .. legea nu are egect retroactiv, adica se aplica penstru situtiile ivite de la data intrarii lo in vigoare ..in speta, este vorba despre data nasterii copilului.

DASPC nu se ocupa de asa ceva ... intrebati la ANPIS/Ministerul Muncii.
Multumesc! Avem raspuns de la AJPIS Cluj

Va puteti relua activitatea profesionala incepand cu ce data doriti; daca aveti dosarul aprobat dupa data de 19.09.2023, atunci vi se va suspenda dreptul la ICC odata cu implinirea varstei de 1 an si 10 luni a copilului. Daca dosarul dumneavoastra a fost aprobat inainte de data mentionata mai sus, atunci dreptul se va suspenda la implinirea varstei de 1 an si 11 luni.

Vom contacta si ANPIS.
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2025
djoker, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de concediu crestere copil + indemnizatie? narcidani narcidani buna ziua sunt angajata din 12.decembrie. 2012 si tocmai am aflat ca sunt insarcinata,tinand cont ca lucrez intr-o fabrica 8h/zi doar in picioare si cu stres ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal kid85ro kid85ro buna ziua .am lucrat continuu in ultimile 24 de luni dar in martie 2013 am schimbat firma angajatoare si am plecat in strainatate si acum stau pe dreapta . pot ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil kissmy09 kissmy09 buna ziua ! va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la urmatoarea intrebare:daca pot beneficia de indemnizatie crestere copil urmand sa devin mama ... (vezi toată discuția)