Buna ziua.
Recent am incheiat activitatea la o societate comerciala si contractul de munca a fost desfacut cu art 65. Angajatorul refuza sa imi acorde un salar compensator invocand faptul ca societatea nu a aderat la contractul colectiv de munca pe tara si astfel nu este obligat s[ acorde acest drept.
Ce pot face? Mi se cuvine acest drept?
Legea nr. 53/2003 - CODUL MUNCII
Art. 65 (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
Initiatorul topicului a intrebat daca poate beneficia de un salariu compensatoriu ca urmare a pierderii locului de munca in urma concedierii, nicidecum daca poate beneficia de salariul pentru nasterea unui copil...:hammer:
Acestea sunt prevederile legale aplicabile:
Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca
Art. 11 (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii incadrati in unitatile care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
c) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca;
d) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.
CONTRACT COLECTIV DE MUNCÃ UNIC LA NIVEL NAŢIONAL PE ANII 2007-2010
Art. 78. (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare a unor motive ce nu ţin de persoana salariatului.
Aratati aceste prevederi fostului angajator si spuneti-i ca are de ales intre a va plati acest salariu si intre a plati amenda+cheltuielile de judecata+acest salariu dupa ce il veti actiona in instanta...X-(
Termenul de prescriptie este de 3 ani de la nastere.
Daca e sa ne luam dupa textul din CCM art. 51 "un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate", atunci putem sa deducem ca se poate acorda si tatalui, nu neaparat cu titulatura de sot. Daca tatal copiilor face dovada ca "chiar el este" nu vad de ce sa nu i se dea.
Sa incerce sotul si sa faca o cerere scrisa la societatea unde e angajat.
Termenul de prescriptie este de 6 luni de la data nasterii ... :)
Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional.
În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
cu riscul de a enerva...nu am inteles mai nimic...:">.
Acest ajutor se acorda de la nasterea copilului, pana cand acesta implineste 6 luni am timp sa depun o cerere la firma angajatoare, si dupa ce trece acest termen nu mai pot beneficia de ajutor?
Mentionez ca nu suntem in situatia desfacerii contractului...suntem angajati in continuare, eu fiind in prelungire cic.
De unde stie angajatorul meu ca a ridicat acest ajutor tatal copiilor?
Si daca angajatorul sotului ii refuza acest drep si ii spune sa fac cerere la angajatorul meu ca ei nu ii acorda?
Nu am avut cunostinta de acest articol...primul copil a implinit 2 ani pe 01.02.2010, pt el nu se mai acorda acest ajutor, retroactiv?
Cel de-al doi-lea copil implineste pe 14.02.2010 - 5 luni. Deci mai avem o luna...
Va rog, puteti sa-mi confirmati daca am inteles bine si sa-mi raspundeti si mie la intrebarile de mai sus?
Va multumesc