avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1625 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Consiliere fiscală plata CASS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Consiliere fiscală plata CASS

Bună ziua,
Suntem soț și soție, cetățeni români cu rezidenta fiscală în România și locuim de mult timp în afara țării.
Avem în țară câteva investiții făcute în imobiliare și teren agricol de pe urma cărora obținem venituri.
În fiecare an am declarat veniturile din chirii în Declarația Unică, dar nu am declarat venitul din arendă pentru ca el se oprește la sursa conform legii și nu trebuie menționat în DU.
In noiembrie 2024 am primit notificare in SPV faptul ca nu am declarat și plătit CASS aferent anului 2019.
Din acel an, conform noilor reglementari ale codului fiscal, pentru ca veniturile cumulate depășeau un anumit plafon, ne încadrăm și pentru plata CASS. Nu am știut asta, ne asumam vina. Am plătit suma.
Dar, în toți acești ani 2020, 2021,2022, 2023, 2024 (mai) când am plătit impozitele nimeni de la ANAF nu ne a spus ca suntem restanțieri cu vreo suma.
Am cerut Certificate fiscale de multe ori in acest interval de timp și mereu am fost pe zero in ceea ce privește datoriile către ANAF.
Asa cum am menționat, am platit datoria aferentă, iar în aprilie 2025 am primit o nouă notificare ca avem de plătit amenda si penalizări pentru neplata CASS pe anul 2019 pentru toată această perioadă. (2020-2024)
Consideram un abuz, suntem perfect conștienți ca trebuie sa ne achitam obligațiile fiscale, dar ne întrebăm de ce ANAF nu ne a atenționat și a lăsat sa se scurgă atât de multi ani.
În aceste condiții apreciem orice sfat al unui consilier fiscal. Mai putem face ceva pentru situația prezentată? Si bineînțeles cum putem să evităm pe viitor astfel de probleme.
Vă mulțumim anticipat pentru orice sugestie profesionistă.

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de inchiriere Camy09 Camy09 Am un contract de inchiriere la un apartament pe care il detin in calitate de propietar. Chiriasul a plecat inainte de termenul prevazut in contract, respectiv ... (vezi toată discuția)
Obligatii de plata spv paultrefu paultrefu Buna ziua! Am depus pe 29 ianuarie 2020 declaratia unica iar astazi am solicitat Obligatiile de plata din SPV pentru a vedea ce am de platit. Precizez ca ... (vezi toată discuția)
Am o problema de rezolvat privind restituirea unor sume nedatorate voicudamian voicudamian Buna ziua, Am o problema de rezolvat privind restituirea unor sume nedatorate si nerestituite de catre ANAF si anume : 1) Deoarece in declaratia unica de ... (vezi toată discuția)