Buna ziua! In decembrie 2023 sotul meu a lovit pe trecerea de pietoni o batrana care traversa. Mentionez ca avea viteaza 5km/h(abia pornise de pe loc), iar alcolemia de 0%. In momentul producerii accedentului a venit salvarea, a consultat victima si au spus ca are piciorul luxat si trebuie dusa la spital, dar sa nu ne ingrijoram ca nu este nimic grav. La doua luni distanta am primit de la firma de asigurari ca s-a deschis dosar de dauna si ca victima a decedat. Mentionez ca pana acum sotul meu nu a fost chemat sa dea vreo declaratie, trimitem lunar cererea privind stadiul dosarului la Parchet si ni se comunica ca este in cercetare. Va rog sa-mi spuneti ce pedeapsa ar putea primi sotul meu. Si ce ar trebui sa faca.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua! Pana la pedeapsa este cale lunga si este prematur sa se pronunte cineva pe „ce pedeapsa ar putea primi sotul meu”.
In primul rand, trebuie stabilita cauza mortii si daca exista legatura de cauzalitate intre fapta sotului si deces.
Apoi, sunt multe alte etape de procedura care trebuie parcurse, pana a se ajunge la o pedeapsa.
Surprinzator este faptul ca nu aveti avocat pentru asa o situatie sensibila.
In fine, ce este surprinzator pentru unii este normalitate pentru altii.
Fara nicio relevanta la acest moment (procesual pentru dvs), va indic mai jos, posibile incadrari si pedepse:
Uciderea din culpă a unei persoane se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Vătămarea corporală din culpă când fapta a fost săvârșită ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exercițiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activități, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(oricum acestea le-ati gasit si le stiati deja)
Bună ziua. Cunosc pe cineva care a fost într-o situație aproape similară. A lovit o fetiță pe trecerea de pietoni, avea undeva intre 50 și 60 km/h. Fetița a suferit lovituri la cap, a stat câteva zile în spital pentru investigații, care au ieșit ok, nu a decedat ulterior. Soferul vinovat nu era drogat sau băut. A fost la spital și a făcut analize împreună cu polițistul, a dat declarație. Ulterior, șoferul a așteptat mai bine de 2 ani și jumătate pentru ca dosarul să intre în linie dreaptă, lucru care s-a întâmplat după ce șoferul a sunat la poliție și a vorbit cu un agentul care se ocupa de dosare. Ca idee, rezultatul analizei efectuate la spital a venit după un an de zile de la recoltarea probelor, iar polițistul care a instrumentat cazul nici nu știa. La câteva luni de la accident, șoferul vinovat, care aștepta să fie contactat (lucru care nu s-a intamplat) a inceput să trimită notificări la poliție, iar poliția spunea că este treaba parchetului. S-a adresat parchetului și parchetul spunea că este treaba poliției. Practic, un ping-pong între autorități. Într-un final a rezolvat, și-a recuperat carnetul auto. A fost nevoie ca poliția să facă ancheta socială pentru a verifica dacă fetita a rămas sau nu cu sechele (din fericire, totul era ok) și procurorul a dat NUP. În cazul dvs, dat fiind decesul bătrânei, ar fi indicat contactarea unui avocat.