avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua . In urma decesului tatalui meu am nostenit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua . In urma decesului tatalui meu am nostenit un apartament ...

Buna ziua . In urma decesului tatalui meu am nostenit un apartament si un cont la pilonul 2 . Pe contul de la P2 am facu succesiunea iar acum m am decis sa fac succesiunea si pe apartament .
La notar mi s a spus ca tatal meu ( deceda ) nu a intabulat apartamentul la data cand l a cumparat si ca trebuie sa ma duc eu cu certificatul de mostenitor la OCPI pt a face lucrul acesta .
Aveti idee cam de ce acte as avea nevoie si ce taxe sunt ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:38, 1 Mai 2025
În primul rand, trebuie sa luați legătura cu un inginer de cadastru, care sa vina la fața locului, sa va măsoare apartamentul și sa va întocmească documentația cadastrala. Asta durează cam o luna jumătate-două.
Ii veți prezenta copii legalizate după certificatul de moștenitor și după actele de proprietate ale apartamentului, plus un certificat de atestare fiscala de la Primarie și tot cadastristrul vă va face și intabularea apartamentului (de obicei, dacă solicita clientul, inginerii de cadastru pot îndeplini și acest serviciu).
După care, va adresați aceluiași notar cu actele apartamentului, documentația cadastrala, intabularea și eventual alte acte pe care le va mai considera necesare și obțineți un certificat de moștenitor suplimentar.
Tot notarul care vă eliberează suplimentul va face intabularea apartamentului pe numele dvs, în baza certificatului de moștenitor suplimentar.
Multumesc pt raspuns . Cred ca nu m am exprimat eu corect sau nu am inteles .
Doamna notar mi a spus sa ma duc la OCPI cu certificatul de mostenitor , actul de vanzare cumparare al apartamentului sa fac schimbarea de proprietar , in Cf existand vechii proprietari. Nicidecum sa realizez cadastrul .

raluk0207 a scris:

În primul rand, trebuie sa luați legătura cu un inginer de cadastru, care sa vina la fața locului, sa va măsoare apartamentul și sa va întocmească documentația cadastrala. Asta durează cam o luna jumătate-două.
Ii veți prezenta copii legalizate după certificatul de moștenitor și după actele de proprietate ale apartamentului, plus un certificat de atestare fiscala de la Primarie și tot cadastristrul vă va face și intabularea apartamentului (de obicei, dacă solicita clientul, inginerii de cadastru pot îndeplini și acest serviciu).
După care, va adresați aceluiași notar cu actele apartamentului, documentația cadastrala, intabularea și eventual alte acte pe care le va mai considera necesare și obțineți un certificat de moștenitor suplimentar.
Tot notarul care vă eliberează suplimentul va face intabularea apartamentului pe numele dvs, în baza certificatului de moștenitor suplimentar.

Da. Și pentru intabularea la Cartea funciara va trebuie și documentația cadastrala.
Pot intabula eu in numele defunctului chair daca nu am succesiunea facuta ?

raluk0207 a scris:

Da. Și pentru intabularea la Cartea funciara va trebuie și documentația cadastrala.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. De poate intabula și pe numele unei persoane decedate.
Plus ca aveți deja un certificat de moștenitor pentru pensie, care va atesta calitatea de moștenitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasi dupa mostenire apartament intrebare_ intrebare_ Pasi dupa mostenire apartament Buna seara, am mostenit un apartament si am obtinut certificatul de mostenitor de la notar. Am fost la taxe si impozite si am ... (vezi toată discuția)
Intabulare apartament .succesiune în instanta. va rog sa imi ... CarmenCorina CarmenCorina Intabulare apartament .Succesiune în instanta. Va rog sa imi spuneți ce acte trebuiesc depuse la ocpi pt.intabulare mostenire prin instanta.Acum ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor valicristi46 valicristi46 Buna ziua numele meu este Valentin si am o intrebare pt un avocat care ar putea ajuta la solutionarea unei mici-mari probleme,care incepe cam asa: In urma cu ... (vezi toată discuția)