Imputare reparatii auto de serviciu.
În urma unui eveniment rutier, mi a fost adus la cunoștință ca reparatia auto o voi suporta eu în valoare de 10.000 lei. Precizez ca nu are asigurare casco. Sunt funcționar public și m a pus sa imi iau angajament ca achit în rate. Întrebarea mea este. Nu ar trebui sa fie o hotărâre data de instanta? Sau e suficient angajamentul? Dacă îmi puteți spune va rog și baza legala. Mulțumesc
Articolul 254
(1) Salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor.
(2) Salariații nu răspund de pagubele provocate de forța majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate și nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
(3) În situația în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina și în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare și evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părților, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părților, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Deci, conform codului muncii, prin acordul partilor pot fi recuperate pagube de maxim 5 ori valoarea salariului minim brut pe economie (4050 lei), adica 20250 lei. Cum paguba care vi se imputa este de 10000 lei este legala recuperarea ei prin acordul partilor.
Totusi, nu sunteti obligat sa acceptati acest lucru, caz in care institutia al carei angajat sunteti va trebui sa va dea in judecata.
Codul muncii
alina_pn
buna ziua, :vreau sa intreb legal daca un angajat greseste la birou fiind si se creeaza pierderi de peste 10000 lei firmă are dreptul sa ii inpute platirea ... (vezi toată discuția)