avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua, sunt sofer de camion efectuând curse ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua, sunt sofer de camion efectuând curse internaționale ...

Bună ziua, sunt sofer de camion efectuând curse internaționale și am mai multe nelămuriri la firma unde lucrez.
Prima ar fi cursele de noapte care nu se plătesc, în CIM specifica “curse de zi și noapte” dar acele ore efectuate noaptea nu îmi sunt plătite.
A doua este legată de pauza de 45 de ore, eu o efectuez în cabină dar firma îmi spune să scot cardul din tahograf pentru a nu primi amendă în caz de control.
A treia este legată de CIM-ul meu care mi se suspendă când sunt acasă, adică stau cat vreau la muncă și cat vreau acasă dar pe perioada cat stau acasă contractul meu se suspendă pe explicația “cu acordul părților” dar nu mi s-a specificat acest lucru la angajare, am auzit la alți colegi dar ei ca și firma nu m-au informat și nici nu am semnat nimic ca aș fi de acord cu acest lucru.
Aș dori să știu dacă este legal ce se întâmplă și dacă am vreo șansă în caz de o plângere împotriva lor.
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:03, 7 Mai 2025
1. Sporul de noapte nu este obligatoriu .

art.125 C.mun.
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
...

art.126 C.mun.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Prin urmare, legea lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

2. După o perioadă de conducere de 4 ore şi jumătate conducatorul auto trebuie să ia o pauza de cel puţin 45 de minute, exceptand cazul în care începe o perioadă de odihnă.
Perioada saptamanala de odihnă este de 45 de ore consecutive.

Conform regulamentului 561/2006 nu existà obligatia ca perioadele de odihnã zilnicà sau sãptâmânalã sà fie efectuate cu cardul tahograf introdus în aparatul tahograf.
Insa, din practica cunoscuta multi soferi il scot.

3. Suspendarea c.i.m. cu acordul partilor este posibila numai in cazul concediului fara plata. Salariatul poate intra în concediu fără plată numai dacă el cere asta și angajatorul este de acord,
Puteti sesiza ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pontaj individual sofer autocamion rrramor rrramor Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti si pe mine , cum trebuie facut pontajul pentru un sofer de camion , fiind plecat cate 5-6 zile , in care binenteles ... (vezi toată discuția)
Ore de noapte danyel4269 danyel4269 buna ziua,am o nedumerire,daca programul de lucru este 14.00-22.30 in care este inclusa pauza de masa ,angajatorul a-r trebui ca acea jumatate de ora ce ... (vezi toată discuția)
Bună seara lucrez de pază marți de la ora 18:00 pina miercuri ... Cristi Ciceala Cristi Ciceala Bună seara lucrez de pază Marți de la ora 18:00 pina Miercuri dimineața la ora 8:00. Apoi m-ai intru seara Miercuri tot ora 18: și termin la ora ... (vezi toată discuția)