avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Solicitare informații privind expertiza ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Solicitare informații privind expertiza medico-legală pentru o persoană cu afecțiuni psihice

Bună ziua,

Mama mea suferă de afecțiuni psihice, fiind diagnosticată cu Alzheimer și psihoză. De peste patru ani nu își mai ridică pensia, deoarece refuză din proprie inițiativă. Ultima oară a fost internată forțat în spital în urma unui scandal, după ce vecinii au sesizat poliția.

Din păcate, nu colaborează cu nimeni – nu recunoaște că ar fi bolnavă, nu își ia tratamentul și refuză orice formă de ajutor. În urma acestei internări, am discutat cu reprezentanți ai medicinei legale, care ne-au informat că pentru a constitui o comisie de evaluare este necesară o solicitare din partea instanței.

Tatăl meu a intentat o acțiune în instanță acum câteva luni, însă doamna judecător i-a cerut să se prezinte împreună cu mama, ceea ce este imposibil, întrucât ea nu ar accepta niciodată să vină.

Întrebarea mea este: cine trebuie să formuleze cererea pentru expertiza medico-legală? Tatăl meu, direct către instanță, sau aceasta poate dispune din oficiu? Ne-am fi așteptat ca instanța să dispună evaluarea, având în vedere circumstanțele, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Nu știm care sunt pașii legali ce trebuie urmați și am aprecia orice îndrumare în acest sens.

Vă mulțumesc anticipat pentru sprijin și ajutor!

Cu respect,
Simona
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2025
simonadrula, utilizator
Buna ziua,

Pentru instituirea unei masuri de ocrotire a unei persoane majore se formuleaza o actiune in fata instantei de judecata avand ca obiect instituirea consilierii judiciare sau a tutelei speciale. Consilierea judiciară se va dispune dacă deteriorarea facultăților mintale este parțială, în timp ce tutela specială se va dispune dacă deteriorarea facultăților mintale este totală și, după caz, permanenta.

Nu stiu ce actiune a formulat tatal dumneavoastra. In mod normal expertiza se poate dispune si din oficiu de instanta de judecata, fiind obligatorie pentru pronuntarea unei hotărâri judecătorești in acest domeniu.

Cu stima,
Av. Jasmine Oancea

Bună ziua,

Vă mulțumesc pentru răspuns. Din câte știu, tatăl meu nu a solicitat neapărat instituirea tutelei (el și-ar dori cel puțin dreptul de a-i deschide un cont bancar pe numele ei și ca pensia să fie livrată în acel cont, având în vedere că după trei ani de neridicare se prescrie).

Pentru ca instanța să dispună din oficiu o expertiză medico-legală (ceea ce ne dorim, dar nu s-a întâmplat până acum – în schimb, i s-a cerut tatălui meu să se prezinte cu mama, lucru imposibil deoarece ea refuză categoric), este necesar ca el să formuleze o cerere expresă în acest sens? Sau, ce presupune mai exact ca instanța să dispună expertiza „din oficiu”?

Dorim să ne asigurăm, dacă este posibil, ca această cerere pentru expertiză să fie formulată si de către tatăl meu către instanță. Apreciem orice îndrumare în acest sens.

Cu mulțumiri,
Simona
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2025
simonadrula, utilizator
Buna ziua,

Avand in vedere obiectul litigiului instanta nu are de ce sa dispuna exertiza, de aceea a si solicitat prezenta mamei in fata instantei de judecata fiindca nu exista niciun text de lege care sa acorde acest drept tatalui si a apreciat prezenta mamei in fata instantei pt a verifica daca aceasta consimte in acest sens.

Formulati o actiune noua, conform celor spuse de mine anterior.

Cu stima,
Av. Jasmine Oancea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instituire curatela adult cassy cassy buna dimineata! in prezent cererea de instituire a curatelei pentru un adult bolnav psihic se depune la Parchet ca pana acum (urmand ca parchetul sa trimita ... (vezi toată discuția)
Imprumut Gabikadum Gabikadum Am împrumutat o persoana cu 50 000 euro prin ordin de plata ( Banca)pe care am scris imprumut Persoana refuză să i înapoieze. Ce soluții am? (vezi toată discuția)