avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum trebuie procedat pentru acordarea concediului de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum trebuie procedat pentru acordarea concediului de îngrijitor, ...

Cum trebuie procedat pentru acordarea concediului de îngrijitor, conform Codului Muncii, în situația în care diagnosticul menționat pe biletul de externare nu corespunde exact cu denumirile prevăzute în Ordinul nr. 2.172/3.829/2022, dar reflectă o afecțiune care implică imobilizarea pacientului la pat?
De exemplu, în lista din ordin, la punctul XIX, sunt incluse afecțiuni ortopedice precum cele musculo-scheletale care determină limitări severe de mobilitate, iar pe biletul de externare este menționată o fractură cu recomandare de repaus total la pat.
Într-o astfel de situație, dacă toate celelalte condiții prevăzute pentru acordarea concediului de îngrijitor sunt îndeplinite, angajatorul are obligația de a-l acorda?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2025
utilizator.avocatnet, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:22, 8 Mai 2025
Afecțiuni musculo-scheletale cu limitări severe ale locomoției și/sau gestualității*...asta se mentioneaza in Ordin si apoi detaliaza :
* Deplasarea se realizează cu ajutorul unor dispozitive ajutătoare de mers sau imobilizat la pat și/sau deficit motor total al unui membru superior sau deficit motor bilateral.
Nu angajatorul acorda concediu medical de acest tip, ci medicul specialist, daca sunt indeplinite conditiile legale.
Concediul pentru ingrijitor se acorda de angajator ... era vorba de afectiunea celui pe care il ingrijeste salariatul.

Art. 152^ C.mun.
(1) Angajatorul are obligaţia acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului.
.....
(5) Problemele medicale grave, precum şi condiţiile pentru acordarea concediului de îngrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii şi solidarităţii sociale şi al ministrului sănătăţii.

Ordin 2172/2022
art. 2
Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului, la solicitarea scrisă a acestuia. În termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la momentul înaintării solicitării, salariatul are obligația depunerii la angajator a documentelor prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu acesta, precum și a existenței problemei medicale grave care a determinat solicitarea concediului de îngrijitor de către salariat.
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua , monitorul oficial , anexa ordinu 2172 pe 3829 din ... camiflorentina camiflorentina Buna ziua , Monitorul oficial , anexa ordinu 2172 pe 3829 din 2022 se refera la concediul de ingrijitor , mama mea are Alzheimer as dori sa stiu pe ce ... (vezi toată discuția)
Concediu odihnă albu marinica albu marinica Bună ziua ! Aș dori să știu dacă s-a aprobat legea cum că se dau 5 zile de concediu de odihnă pe an ,celor ce au in îngrijire un bătrân ,o persoana ... (vezi toată discuția)
Bună dimineața! În ce condiții se acorda cele 10 zile de co ... I Ella I Ella Bună dimineața!În ce condiții se acorda cele 10 zile de CO pentru îngrijirea unei persoane bolnave,ce trebuie sa fac pentru a beneficia de ele si cu cât ... (vezi toată discuția)