Cum trebuie procedat pentru acordarea concediului de îngrijitor, conform Codului Muncii, în situația în care diagnosticul menționat pe biletul de externare nu corespunde exact cu denumirile prevăzute în Ordinul nr. 2.172/3.829/2022, dar reflectă o afecțiune care implică imobilizarea pacientului la pat?
De exemplu, în lista din ordin, la punctul XIX, sunt incluse afecțiuni ortopedice precum cele musculo-scheletale care determină limitări severe de mobilitate, iar pe biletul de externare este menționată o fractură cu recomandare de repaus total la pat.
Într-o astfel de situație, dacă toate celelalte condiții prevăzute pentru acordarea concediului de îngrijitor sunt îndeplinite, angajatorul are obligația de a-l acorda?
Afecțiuni musculo-scheletale cu limitări severe ale locomoției și/sau gestualității*...asta se mentioneaza in Ordin si apoi detaliaza :
* Deplasarea se realizează cu ajutorul unor dispozitive ajutătoare de mers sau imobilizat la pat și/sau deficit motor total al unui membru superior sau deficit motor bilateral.
Concediul pentru ingrijitor se acorda de angajator ... era vorba de afectiunea celui pe care il ingrijeste salariatul.
Art. 152^ C.mun.
(1) Angajatorul are obligaţia acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului.
.....
(5) Problemele medicale grave, precum şi condiţiile pentru acordarea concediului de îngrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii şi solidarităţii sociale şi al ministrului sănătăţii.
Ordin 2172/2022
art. 2 Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului, la solicitarea scrisă a acestuia. În termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la momentul înaintării solicitării, salariatul are obligația depunerii la angajator a documentelor prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu acesta, precum și a existenței problemei medicale grave care a determinat solicitarea concediului de îngrijitor de către salariat.