Copilul meu este in grupa mijlocia unei gradinite private. Este laudata de toti educatorii ca nu are conflicte, este cuminte si politicoasa. In ultimele luni, a fost mereu agresata de un baiat care, inteleg, a inceput sa faca terapie un irma agresiunilor impotriva altor colegi. Cand am cerut directoarei sa ia masuri, mi-a spus sa-mi duc copilul la alta gradinita. Educatoarea principala, in schimb, face ceea ce trebuie.
Ieri, pe grupul de parinti, conducerea a cerut parintilor sa spuna cine va continua din toamna la gradinita. Dintre toti cei care am confirmat, ti au primit o inimioara din partea conducerii, in afara de noi din partea conducerii gradinitei.
Intrebarea mea este daca un director de gradinita poate sa refuze, legal, sa semneze / reinnoiasca contractul de scolarizare unui copil cu un comportament laudat de toti educatorii pentru politete si empatie si lipsa de conflict pentru ca parintele copilului a indraznit sa ceara gradinitei sa ia masuri impotriva unui coleg de grupa agresiv. Multumesc.
Intai, masurile nu se iau niciodata impotriva unui copil, ci pentru un copil. Toti copiii au drept la educatie si toti trebuie sa devina membri ai societatii cand vor fi maturi. Pentru asta trebuie muncit la integrarea fiecaruia, fie ca un copil are o problema pentru ca agreseaza, ca se lasa agresat sau ca sta martor nemiscat, fiecare copil trebuie aajutat si trebuie luate masuri pentru el.
In situatia in care gradinita nu reuseste sa gestioneze situatia sunt solutii de gestionare in afara ei, in special prin intalniri intre copii in afara gradinitei. Schimbarea mediului si a numarului de copii duce, adesea, la interactiuni diferite, la schimbari de dinamica.
De ajutor sunt si exercitii antibullying repetate acasa, jocuri de rol, trepte si modalitati de a bloca agresiunea.
Pe de alta parte, inteleg ca nu ati discutat matur cu gradinita si intrebarea dv. vine doar ca urmare a lipsei unei inimioare. La fel, nu imi este clar cat de agresiv este copilul acela daca nu aveti o problema in a continua gradinita in acelasi context.
Nu imi e clar daca exista sau nu un conflict intre dv. si gradinita, nu cunosc regulamentul ei sau contractul. In principiu nu poate fi refuzata innoirea contractului, insa depinde de multe alte aspecte din actele mentionate pe care nu le cunosc, precum si de situatia de fapt a accesului la educatie prescolara in zona.
GabiMica
Utilizator 1din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Va multumesc pentru feedback-ul initial. Sunt deschisa in a va da mai multe detalii.
Exista, intr-adevar, un conflict intre mine si gradinita, care s-a conturat pe parcursul unui an. Anul trecut, copilul meu a fost supus bullyingului altui copil intr-atat incat nu a mai dorit sa mearga la gradinita. I-am rugat sa medieze o intalnire cu parintii acelui copil, ceea ce au refuzat. Din intelegerea mea, gradinita are o responsabilitate de a adresa bullying-ul cand se intampla la sediul gradinitei. Nu s-a intamplat dar treptat s-a redus. Nu am ramas in relatii ostile cu conducerea dupa acest eveniment.
Anul trecut, din vara pana in decembrie, am cerut gradinitei raportul evaluarii progresului copilului. Inteleg ca il fac de trei ori pe an. Mi s-a refuzat pe motiv ca nu este un document pe care sa-l arate parintilor (!). Nu am folosit GDPR-ul pentru a-l obtine, insa am protestat viz-a-viz de acest lucru in timpul sedintei cu parintii din decembrie si, pana la urma, mi s-a dat access si explicatii. Am fost multumita ca am aflat unde am eu de lucru cu copilul acasa (gen sa decupam mai mult, sa tinem creionul correct etc.). Si alti parinti s-au bucurat ca acum puteau sa ceara si ei acest lucru. Am ramas in relatii bune cu educatoarea, insa conducerea gradinitei a devenit rece. Ma asteptam, nu m-a deranjat.
A mai existat o discutie scurta si politicoasa cu una dintre educatoare, fara experienta, care ii invata pe copii, de la ea pornire (?), despre cine este Dumnezeu si cum tine el liste cu copiii rai si buni. Copilul meu este crescut in afara unei educatii religioase. Credinta religioasa tine de credinta personala a fiecaruia si nu exista in curriculum-ul gradinitei, care nu are un profil teologic.In plus, gradinita trebuie sa fie incluziva, nu sa-si impuna crezul un educator sau altul. Asadar, am rugat-o, foarte politicos si in scris, sa fie mai atenta deoarece acest fel de educatie intra in conflict cu educatia copilului de acasa si genereaza confuzie copilului. Raspunsul a fost neutru, politicos, s-a rezolvat. Am ramas in relatii cordiale si respectuase cu educatoarea si nu a fost nevoie sa escalez mai sus. (Nu stiu daca ea a facut-o. Staff-ul pare a fi credincios.)
Revin asupra bullying-ului descris in postarea originala. Anul acesta, copilul meu a fost zgariat aproape de ochi, intens vizibil, de baietelul cu pricina. Inteleg, acum, ca baietelul era agresiv cu toti copiii, avand un pattern rigid de comunicare – adica pedepseste fizic atunci cand raspunsul oe care-l vrea nu este pe placul lui. (Banuiesc ca-I legat de toleranta la frustrare.) Am trimis un mesaj foarte politicos direct mamei lui, evitand vreo escalare la gradinita. Aceasta a cerut scuze, spunand ca l-a rugat “sa nu-si mai faca dreptate” – baiatul zgariindu-mi copilul cand acesta se incalta, fiindca nu s-a tras din calea lui.
Am iesit cu mama copilului si copilul la un workshop de cateva ore, unde am putut vedea cum interactionau. Se jucau pana cand el devenea agitat si incepea sa fie mai intens, insa mama lui intervenea destul de prompt si nu s-a produs niciun incident. Inteleg, acum, ca baiatul a zgariat, lovit etc si alti copii din grupa – si baieti, si fetite. Mama a fost chemata la gradinita in urma sesizarilor; ar fi fost, initial, defensiva, dar ca acum copilul ar face terapie saptamanal, ceea este foarte bine. Exista un progress – copilul nu mai zgarie si nu mai strange cu tarie obrazul altor copii pentru a le provoca durere, precum obisnuia – dar continua sa fie agresiv in alte moduri.
Intre timp, acelas baiat continua, in tot acest timp (cateva luni) sa ii comunice copilului meu ca il omoara, ca este urat, sa il impinga sau sa il mai loveasca cu piciorul. (Tocmai ieri am participat la o zi de nastere a unui coleg de grupa unde acelasi baiat mi-a impins copilul indeajuns de tare incat sa cada in fund pentru ca dorea access instant la o jucarie pe care copilul meu tocmai pusese mana. In fata mamei lui, care nu parea prea deranjata. Mi-a lovit copilul si la ziua proprie de nastere, unde l-am invitat.) Copilul meu nu l-a lovit niciodata, nu i-a vorbit in acest fel niciodata. Inteleg ca dna educatoare a facut ce trebuie iar relatia mea cu ambele educatoare continua sa fie buna. Dar agresiunea copilului a continuat, spre toti copiii.
In urma bullying-ului repetat, care este ilegal din motive reale, am facut o sesizare scrisa gradinitei, rugand sa discute ei cu parintii baiatului (nestiind ca au facut-o deja sau ca baiatul ar fi fost dus la terapie) si cu staff-ul si sa-mi comunice daca au agreat niste masuri care sa-i ajute pe toti copiii sa fie in siguranta – atat cei agresati, cat si baietelul agresiv – prin gasirea de solutii de limitare a agresiunii baiatului. Nu am sugerat care sa fie acestea, nu este locul meu sa o fac. (Eu deja incepusem sa-mi invat copilul cum sa se aprere, insistand sa nu loveasca)
Nu am primit niciun raspuns. Dupa o saptamana am scris inca un email, rugand sa mi se spuna ce se face in acest sens. Am primit un telefon de la directoare in care prima solutie a d-nei a fost sa-mi spuna sa-mi duc copilul la alta gradinita... Apoi mi-a spus ca sunt singura mamica care i-ar fi spus asa ceva despre acest baiat – stiam de la alte mamici ca baiatul le-a agresat copiii – si i-am adus la cunostinta ca al meu copil nu este singurul agresat de acest baiat. Mi s-a spus ca sunt singura care a ridicat acest lucru cu ea, directoarea. Mai tarziu am aflat ca avusese deja intalniri cu cel putin un alt parinte pe acest motiv si ca mama baiatului cu pricina fusese invitata la un tet-a-tet, pe care directoarea l-a ascuns de mine, ascunzand, in fapt, gravitatea acestui aspect care afecteaza toata grupa. A insistat sa fac eu ceva in afara gradinitiei. I-am explicat ce am facut eu deja si am insistat ca este de responsabilitatea gradinitei, cand un bullying se intampla la sediul lor, sa isi asume responsibilitatea si sa ia masuri. Ulterior discutiei, am flat de la educatoare istoricul eforturilor cu baiatul. (Asadar, directoarea m-a mintit, a minimalizat ce i se intampla copilului meu, a refuzat sa-si asume responsabilitatea.)
Asadar discutii mature au existat. In urma tertipului de a cere parintilor, pe grup, sa spuna cine ramane din toamna, reactionand favorabil la anuntul tuturor parintilor dar nu si la al meu , am trimis un mesaj politicos educatoarei, intreband daca se vede confirmarea mea pe grup, fiind singura fara reactie din partea conducerii si reafirmand-mi intentia de a continua, copilul meu avand nevoie de stabilitate. Mi-a comunicat ca se vede si ca restul discutiei nu tine de responsabilitatile ei (inteleg asta) si imi sugereaza o discutie cu directiunea. Nu este o discutie pe care eu o voi provoca, astept sa fiu tratata precum sunt si ceilalti parinti, fara discriminare.
NU am cerut sfatul pentru a initia o actiune juridica impotriva discriminarii gradinitei. Am cerut un sfat deoarece doresc sa inteleg, potrivit legii, daca gradinita (privata) poata decide sa-mi excluda copilul – repet, politicos si non-agresiv – din anul academic urmator. Din cate am citit eu legea sau contractual educational (acesta din urma neputand sa incalce legea) nu exista vreo clauza care sa permita unei institutii de invataman sa excluda copilul pentru ca eu am indraznit sa le cer sa faca ceva in cazurile de bullying; sa-mi dea raportul progresului copilului; sau sa nu-I impune o educatie religioasa care nu face parte din specificul declarant al gradinitei sau curriculum. Iar legea invatamantului prescolar se aplica si gradinitelor private. Inteleg din ce am priceput din lecturarea legii ca mediul in care invata isi desfasoara activitatea copiii la gradinita trebuie sa fie asigure siguranta tuturor copiiilor - deci si celor non-agresivi. Si mai inteleg ca bullying-ul este ilegal. Si ca ar exista o responsabilitate legala atat a gradinitei, cat si a parintilor baiatului sa ia masuri. Fie ea si gradinita privata. Aici am nevoie de o un sfat/confirmare.
Multumesc anticipat.
popdan
Utilizator 1din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
SIGUR este mai mult decât spuneți. Da, grădinița privată poate să nu mai primească copilul. Păcat de copil, dacă mama a făcut să nu mai fie dorită acolo. Orice copil are, periodic, probleme cu alt copil. Se pare că ați exagerat.
Nu imi este clar de ce sfat sau confirmare aaveti nevoie. Nu sunt sigura ca exista o situatie de bullying in gradinita sau ca este doar o situatie de violenta. Bullyingul presupune conditii specifice, nu le vad descrise, fie nu le vedeti dv., fie nu exista.
Gradinita pare sa aiba o problema de management si comunicare. Ma tem ca nimeni nu a facut nimic pentru copilul acela si asta va avea urmari pentru toti. Nu stiu cum ati invatat copilul sa riposteze, daca nu este bullying, e posibil sa nu ii fie de ajutor.
Daca va temeti de posibilitatea neinnoirii contractului educational, ar trebui sa actionati acum, noi nu avem ce sa va spunem aici in aceasta privinta, nu stim situatia completa de fapt si de drept.
Daca nu sunteti interesata oricum de vreo actiune, atunci asteptati sa vedeti daca va innoieste contractul si, daca nu, mergeti la alta gradinita. In opinia mea, daca ati fi aflat din timp, ati fi avut mai multe variante, fie sa pastrati gradinita, fie sa gasiti una noua... Altfel, nu este relevant ce sfaturi primiti aici, caci conducerea va poate comunica punctul ei de vedere si, in caz ca nu va place, oricum nu actionati.
Daca doriti sa cunoasteti argumente de negociere, vorbiti in privat cu un avocat care vede actele mentionate de mine, zona, acces etc.
Si poate luati in calcul sa tratati reactiile baiatului ca strigate de ajutor si sa comunicati asta si gradinitei si mai departe... poate face cineva ceva pentru el.
Bună ziua! Cu siguranță poate în mod concret, nu neapărat legal. Pentru a vă spune că o astfel de actiune de refuz de reînscriere a copilului la gradiniță este nelegală trebuie identificată în concret prevederea legală încălcată și cine trebuie sesizat pentru încălcarea respectivă (instanță, altă autoritate). Așa cum v-a spus și d-na av. mai sus, pentru asta e necesară o consultație. Ce trebuie să rețineți este că identificarea normei respective vă poate ajuta in discuțiile cu grădinița daca refuzul de care vă temeți se va materializa, dar dacă gradinița continuă să refuze reînscrierea cel mai probabil nu veți avea suficient timp să schimbați ceva până la începerea viitorului an școlar. Ca idee o gradiniță nu are dreptul să refuze un copil , chiar dacă are diverse probleme/ cerințe speciale, cu atât mai puțin poate refuza un copil care nu are nicio problemă. Depuneți cererea de reînscriere în termen si cu tot ce trebuie și cand apare problema în concret (sau mai devreme dacă vreți) apelați la un avocat. La nivel intuitiv banuiesc că nu veți avea probleme având în vedere că grădinița privată este supusă unui proces de acreditare și reevaluare periodic și nu cred că își doresc mai mult deranj.