avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Gradinita ostila - poate gradinita privata sa refuze ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Gradinita ostila - poate gradinita privata sa refuze reinnorea contractului educational?

Copilul meu este in grupa mijlocia unei gradinite private. Este laudata de toti educatorii ca nu are conflicte, este cuminte si politicoasa. In ultimele luni, a fost mereu agresata de un baiat care, inteleg, a inceput sa faca terapie un irma agresiunilor impotriva altor colegi. Cand am cerut directoarei sa ia masuri, mi-a spus sa-mi duc copilul la alta gradinita. Educatoarea principala, in schimb, face ceea ce trebuie.
Ieri, pe grupul de parinti, conducerea a cerut parintilor sa spuna cine va continua din toamna la gradinita. Dintre toti cei care am confirmat, ti au primit o inimioara din partea conducerii, in afara de noi din partea conducerii gradinitei.
Intrebarea mea este daca un director de gradinita poate sa refuze, legal, sa semneze / reinnoiasca contractul de scolarizare unui copil cu un comportament laudat de toti educatorii pentru politete si empatie si lipsa de conflict pentru ca parintele copilului a indraznit sa ceara gradinitei sa ia masuri impotriva unui coleg de grupa agresiv. Multumesc.
GabiMica a scris:
In plus, gradinita trebuie sa fie incluziva, nu sa-si impuna crezul un educator sau altul.


Parintii au dreptul si indatorirea de a creste copilul dupa propriile convingeri. Eu as fi retras copilul, fara discutii, din momentul in care mi se refuza accesul la informatiile din raportul evaluarii.

In realitatea juridica conceptul de incluziune implica politici si practici discriminatorii.

S-au strecurat si prin legislatia din Romania, desi n-ar fi posibil... ar fi multe de cercetat si inteles. E si o inselare, se permite categorisirea, tintirea....

Daca gradinita nu primeste fonduri de la stat, aceasta poate sa refuze reinnoirea contractului.

Dvs ati dus copilul la gradinita pentru stabilitate? Rugati-va pentru luminarea mintii.
Discriminarea, dpdv juridic, este o practica de a trata dezavantajos, nedrept o persoana in baza apartenentei sale la un anumit grup social. Asadar, discriminarea presupune o separare a persoanelor in functie de anumite criterii.
Incluziunea este un concept preluat din stiinta ce arata faptul ca o particula straina este inclusa in corpul unui solid sau similar in matematica ori logica.
In domeniul juridic, incluziunea presupune tratarea tuturor persoanelor in acelasi mod, cu aceleasi valori, permitand accesul lor la aceleasi drepturi si libertati, fara a diferentia intre ele pe criterii subiective, ce tin de persoana lor.
Incluziunea nu inseamna, juridic, a diferentia, a segrega ori a discrimina. Dimpotriva, legislatia de incluziune presupune a trata fiecare persoana in functie de aceleasi criterii obiective (cum ar fi, in cazul asta: varsta copilului), fara macar a cerceta ori a lua in calcul alte variabile personale (cum ar fi etnia ori o stare de boala).

Asadar, incluziunea, in drept, inseamna acel set de reguli, acea valoare sociala care permite oricarei persoane sa aiba acces la aceleasi drepturi. Incluziunea presupune masuri pozitivce luate de stat (cum ar fi locuri pentru anumite etnii in scoli, personal pregatit pentru elevi cu CES, rampe de acces etc., principiul plata egala la munca de aceeasi valoare etc.) pentru a combate discriminarea (cum ar fi accesul romilor in universitati, accesul elevilor cu discalculie ori ADHD in scoli, acces in institutii publice ori private pentru persoane cu dizabilitati, egalitate intre barbati si femei la locul de munca etc.).
De asemenea, incluziunea presupune uneori educatie, o serie de practici, de constructii ori amenajari pentru a asigura accesul tuturor la produse si servicii.
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:
Incluziunea este un concept preluat din stiinta ce arata faptul ca o particula straina este inclusa in corpul unui solid sau similar in matematica ori logica.


Obiectificare intr-un limbaj bizar. Nu stiu in ce fel de carti scrie despre stiinta particulelor straine introduse... dar postarea face referire la chestiuni ce privesc persoane, fiinte umane vii, alcatuite din trup si suflet.

Ar fi de cercetat. Nu pretind sa cunosc totul... conceptul de diversitate si incluziune isi are radacini in procesul de desegregare din Statele Unite, colonizare... dupa abolirea sclaviei. Nu are la baza vreo stiinta a particulelor. Printre altii, companiile primeau beneficii de la statul federal pentru a angaja pe cei eliberati din sclavie ... companiile primesc beneficii in functie de un scor Diversity, Equity And Inclusion (DEI), cu cat scorul e mai mare cu atat companiile primesc mai multe beneficii.

Nu cunosc exact modalitatile prin care s-a ajuns la cele din zilele noastre. Candva 2020-21 am citit niste comentarii pe un forum pentru contractori independenti ... compania oferea celor din State optiunea sa adauge la profil o bifa care afirma ca apartin unui grup vulnerabil, minoritati si ce-o fi fost ... dar trebuia sa se prezinte un certificat care atesta ca fac parte din grupuri subreprezentate... certificatele se obtineau de la organizatii terte... pentru obtinerea certificatului trebuia sa achiti o taxa, sa demonstrezi ca afirmi acel grup si altele, trebuia sa fii activist, un fel de membru. Ca femeie nu era suficient un certificat de nastere... trebuia sa-ti promovezi afacerea ca fiind creata si condusa de femei, printre altele. Parea a fi o schema piramidala de recrutare, chiar sofisticata.

In Europa inca nu.pare sa se fi dezvoltat, e pe vine... in Romania exista o carta diversitatii, nu stiu de unde primesc companiile beneficii... n-am cautat, dar nu stiu sa existe vreo modalitate de certificare, probabil inca se lucreaza. Intr-un fel sau altul pare sa se incerce sa se creeze conditiile acelor vremuri care au determinat luarea unor astfel de masuri. Mare sminteala, Domnul sa se milostiveasca!

In cazul autorului postarii nu este clar daca gradinita are politici explicite in ceea ce priveste concepte importate prin legi copiate din alte tari... sau a citit pe undeva. Pare mai degraba sa fie treburi si chestiuni ce tin de libertatea de constiiinta, religie, d'astea.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iunie 2025
c123456, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De fapt, tin de lege si de legea romana aceste chestiuni, nu de importuri si altele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acces in colectivitate a unui copil cu retard mintal raira raira buna seara. sunt educatoare la o gradinita si am inscris la grupa un copil cu retard mintal. ideea este ca in zilele in care acest copil frecventeaza ... (vezi toată discuția)
Rugaminte informatii solutionare problema gradinita Catalin.Baltag Catalin.Baltag Bună seara! Va scriu rândurile următoare din postura unui părinte cel puțin disperat, care încearcă să găsească o soluție pentru problema descrisă ... (vezi toată discuția)
Întâmpin o problemă la grădiniță: vor să-mi exmatriculeze copilul pentru că e mai obraznic. au dreptul să facă asta? ionuthau ionuthau buna dimineata intampin o problema la gradinita azi sotia mea a dus copilul de dimineata la gradinita si a fost abordata de educatoare ca trebuie sa semneze un ... (vezi toată discuția)