Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:
Incluziunea este un concept preluat din stiinta ce arata faptul ca o particula straina este inclusa in corpul unui solid sau similar in matematica ori logica.
Obiectificare intr-un limbaj bizar. Nu stiu in ce fel de carti scrie despre stiinta particulelor straine introduse... dar postarea face referire la chestiuni ce privesc persoane, fiinte umane vii, alcatuite din trup si suflet.
Ar fi de cercetat. Nu pretind sa cunosc totul... conceptul de diversitate si incluziune isi are radacini in procesul de desegregare din Statele Unite, colonizare... dupa abolirea sclaviei. Nu are la baza vreo stiinta a particulelor. Printre altii, companiile primeau beneficii de la statul federal pentru a angaja pe cei eliberati din sclavie ... companiile primesc beneficii in functie de un scor Diversity, Equity And Inclusion (DEI), cu cat scorul e mai mare cu atat companiile primesc mai multe beneficii.
Nu cunosc exact modalitatile prin care s-a ajuns la cele din zilele noastre. Candva 2020-21 am citit niste comentarii pe un forum pentru contractori independenti ... compania oferea celor din State optiunea sa adauge la profil o bifa care afirma ca apartin unui grup vulnerabil, minoritati si ce-o fi fost ... dar trebuia sa se prezinte un certificat care atesta ca fac parte din grupuri subreprezentate... certificatele se obtineau de la organizatii terte... pentru obtinerea certificatului trebuia sa achiti o taxa, sa demonstrezi ca afirmi acel grup si altele, trebuia sa fii activist, un fel de membru. Ca femeie nu era suficient un certificat de nastere... trebuia sa-ti promovezi afacerea ca fiind creata si condusa de femei, printre altele. Parea a fi o schema piramidala de recrutare, chiar sofisticata.
In Europa inca nu.pare sa se fi dezvoltat, e pe vine... in Romania exista o carta diversitatii, nu stiu de unde primesc companiile beneficii... n-am cautat, dar nu stiu sa existe vreo modalitate de certificare, probabil inca se lucreaza. Intr-un fel sau altul pare sa se incerce sa se creeze conditiile acelor vremuri care au determinat luarea unor astfel de masuri. Mare sminteala, Domnul sa se milostiveasca!
In cazul autorului postarii nu este clar daca gradinita are politici explicite in ceea ce priveste concepte importate prin legi copiate din alte tari... sau a citit pe undeva. Pare mai degraba sa fie treburi si chestiuni ce tin de libertatea de constiiinta, religie, d'astea.