avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Buna ziua, Am depus o contestatie la executarea silita ...
Discuție deschisă în Executare silită

Buna ziua, Am depus o contestatie la executarea silita impotriva ...

Buna ziua,

Am depus o contestatie la executarea silita impotriva unor obligatii fiscale prescrise pe care mi le-a imputat ANAF. Instanta mi-a respins contestatia ca fiind inadmisibilă intrucat exista o cale procesual specifică pentru analizarea legalităţii titlului de creanţă.

Va rog mult, puteti sa-mi spuneti care este acea cale? trebuie sa ma adresez judecatoriei sau tribunalului sectia contencios? baza legala este art.713 cod procedura civila? pot solicita pe aceasta cale si daune morale?

Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Lumyna , utilizator 14:56, 10 Mai 2025
Depinde care este actul primit de la anaf. Este o decizie de impunere?
da, decizie de impunere. Sunt mai multe. Acele datorii dateaza din 2012.

SCA IONESCU & NOVAC a scris:

Depinde care este actul primit de la anaf. Este o decizie de impunere?

Împotriva deciziei de impunere se depune acțiune la tribunal, nu contestație la executare. Dacă mai sunteți în termen, puteți formula o nouă cerere. Discutați concret cu un avocat care să analizeze actele și termenul.
nu mai sunt in termen!

anul trecut m-am trezit cu conturile blocate si in termen de 15 zile am depus contestatia la executare la judecatorie si am cerut si daune morale invocand art.8 din legea contenciosului administrativ. Am invocat si faptul ca executorul trebuia sa verifice daca acele creante nu sunt prescrise.

Lucrurile sunt mai complicate, nu stiu daca am inteles corect si eu.

Dosar introdus in august 2024 si abia in ianuarie 2025 am primit termen iar instanta de la judecatorie a analizat cererea, si-a declinat competenta spre tribunal si pentru ca am cerut daune morale a dispus constituirea unui nou dosar la judecatorie cu obiectul 'pretentii'. De la tribunal am primit instiintare pt constituirea acelui dosar si s-a dispus suspendarea pana la judecarea dosarului de la judecatorie. Intre timp, instanta de la judecatorie s-a pronuntat cu Încheiere finală (dezinvestire) prin care imi respinge actiunea cu obiect 'contestatie la executare silita' dar si dosarul cu 'pretentii'. Ceea ce mi se pare foarte ciudat este ca dosarul disjuns catre tribunal, sectia contencios ad-tiv, are ca obiect tot 'pretentii' si nu contestare la executare silita, si apare pe rolul judecatoriei, sectia civila (cand ar fi trebuit sa fie la tribunal, pe sectia contencios).
Ori e o problema pe portal (intre timp am trimis un email catre tribunal ca sa ma lamuresc unde e dosarul asta dar voi primi raspuns abia saptamana viitoare)., ori greseala instantei de la judecatorie, sectia civila. Eu am primit citatie de la tribunal ca dosarul e pe rolul lor si totusi portalul spune altceva. Doresc sa repun dosarul pe rolul tribunalului si sa invoc prescrierea creantelor fiscale dar ma deruteaza inregistrarile de pe portal.

SCA IONESCU & NOVAC a scris:

Împotriva deciziei de impunere se depune acțiune la tribunal, nu contestație la executare. Dacă mai sunteți în termen, puteți formula o nouă cerere. Discutați concret cu un avocat care să analizeze actele și termenul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptie de necompetenta functionala admisa, dosar trimis la sectia civila nitmar nitmar Societatea are contestatie la actele de executare emise de Adm. Financiara; castig fondul, Financiarul face recurs. Este trimis eronat spre judecare la ... (vezi toată discuția)
Interpretare decizie definitiva a instantei Indu06 Indu06 Buna seara, Fara sa intru prea mult in detalii deoarece este o speta destul de vasta, am urmatoarea dilema: Adresandu-ma instantei de judecata am ... (vezi toată discuția)
Competenta tribunalului sau a judecatoriei mioara2012 mioara2012 Buna ziua! Am contestat actele de executare in Tribunal, pe legea 554/2004 iar în întâmpinare, ANAF a cerut declinarea competentei catre Judecatorie. Îmi ... (vezi toată discuția)