avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am fost amendat pentru ca am parcat in fata unui ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am fost amendat pentru ca am parcat in fata unui restaurant. ...

Am fost amendat pentru ca am parcat in fata unui restaurant. Pe strada, nu am atins trotuarul. Eu am vazut ca omul si-a pus semne cu nu parcati pe toate usile, dar sunt usi care dau intr-o cladire nu intr-un garaj. Si ca mai punea uneori ladite, lucru care nu este legal.

In plus am mai parcat si alte dati acolo, atat eu cat si alte persoane si nu am vazut sa ia cineva amenda. Pe amenda scrie ca am fost amendat conform art 142 lit d din Regulamentul de aplicare a ordonantei de urgenta a guvernului 195/2002.

Intreabarile mele sunt:
1. Este legala sanctiunea? O pot contesta? Sau au dreptul sa ma amendeze ca am parcat in fata unei case de locuit in care unul si-a facut restaurant

2. Daca platesc amenda la jumatate din contravaloare o pot contesta si imi pot recupera banii? sau ori platesc la jumate ori contest?
va multmesc.
Cel mai recent răspuns: MarinMilitaru , utilizator 15:30, 14 Mai 2025
Buna ziua

Art 142, litera d insemna oprirea în curbe și în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m.
Stationarea în dreptul cailor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice este interzisa de art 143, litera d.

Deci, daca ati fost amendat pentru stationare in dreptul unei cai de acces dar in PV este mentionat art 142, il puteti contesta fara probleme.

Daca in schimb PV mentioneaza corect art 143, atunci puteti sa contestati, dar sansele sunt mai mici. Legea interzice stationarea in dreptul cailor de acces, indiferent daca sunt auto sau pietonale.

Plata a jumatate din amenda nu constituie acceptarea vinovatiei. E mai simplu sa platiti acum jumatate si sa contestati, decat sa nu platiti, pentru ca in cazul in care veti pierde va trebui sa aveti grija sa va incadrati cu plata la jumatate in timpul ramas.
scrie 143 litera d , am scris eu gresit in intrebare. In lege scrie: d) în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;

Eu stiam ca acele cai de acces sunt garaje, nu inteleg ce inseamna cale de acces pietonal, usa este cale de acces pietonal? pei in fata usilor celorlalti am voie sa stationez, dar in fata usii restaurantului nu, pentru ca daca are restaurant are drepturi in plus?

Nu am atins trotuarul, este pur si simplu pe strada, parcare laterala.
Buna ziua

Ok, am inteles, deci amenda ati primit-o pt litera d.

Legea nu specifica clar in fata carui tip de cale de acces este interzisa stationarea. Adica sunt incluse toate caile de acces, atat auto cat si pietonale. Usa de intrare intr-o cladire este o cale de acces pietonala.

Faceti poze, politia va trebui sa adauge la dosarul depus planse cu poze cu masina dvs stationata acolo si incercati sa demonstrati (cu poze din mai multe unghiuri) ca nu ati impedicat in nici un fel intrarea/iesirea in/din cladire. Daca trotuarul are o bordura ridicata sau daca exista vreun pom in dreptul cailor de acces pietonale, pozati-le si pe ele pentru a arata ca pietonii au acces in cladire numai de pe trotuar si nu din locul in care ati parcat masina.

Mai departe, judecatorul va decide daca va da sau nu dreptate.
Update: am fost la politia locala. Mi-au aplicat amenda de 4 puncte adica 810 lei, pe care ii pot plati la jumatate in 14 zile.

Am fost la posta sa platesc si functionara a observat ca numele meu, in ambele locuri mi-a fost scrie gresit cu o litera (gheorghou in loc de gheorghiu). atat in partea de sus cat si jos unde am semnat, si ca ea pe ce nume sa scrie...ca normal numele trebuie sa fie acelasi cu cel din amenda si ca oricum nu ar trebui sa platesc daca au gresit ca este suma mare....

Intrebarea mea acum este: pot contesta procesul verbal prin care sunt amendat pentru ca nu au scris corect numele? sau nu are sens.

Si daca pot plati amenda ?? Ca daca o platesc si imi anuleaza amenda poate recuperez banii....dar daca contest pana se judeca pierd sansa de a plati amenda la jumatate, si daca pierd procesul o sa pierd si taxa aceea de timbru, cheltuielile de judecata....as aprecia daca un avocat ar raspunde nu doar cineva care isi da cu parerea, trebuie sa iau destul de repede o decizie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulament pentru aplicarea oug 195/2002, art. 143, litera d): adonys adonys HG 1391/2006 Regulament pentru aplicarea OUG 195/2002, art. 143, litera d: \"Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor: d) in dreptul cailor de ... (vezi toată discuția)
Ce intelegeti prin interzicerea stationarii "in dreptul cailor de acces"? zws zws Voi pune articolul de lege mai jos, dar mai intai sa va expun nedumerirea. Daca parchez in fata unei case, mai exact in dreptul unei usi, dar parchez pe ... (vezi toată discuția)
Blocare cale de acces auto nesemnalizata Robka Robka Buna ziua. De curand am blocat o cale de acces auto (intrarea intr-o curte), intocmindu-mi-se un proces verbal contraventional pentru asta. De mentionat faptul ... (vezi toată discuția)