avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am fost amendat pentru ca am parcat in fata unui ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am fost amendat pentru ca am parcat in fata unui restaurant. ...

Am fost amendat pentru ca am parcat in fata unui restaurant. Pe strada, nu am atins trotuarul. Eu am vazut ca omul si-a pus semne cu nu parcati pe toate usile, dar sunt usi care dau intr-o cladire nu intr-un garaj. Si ca mai punea uneori ladite, lucru care nu este legal.

In plus am mai parcat si alte dati acolo, atat eu cat si alte persoane si nu am vazut sa ia cineva amenda. Pe amenda scrie ca am fost amendat conform art 142 lit d din Regulamentul de aplicare a ordonantei de urgenta a guvernului 195/2002.

Intreabarile mele sunt:
1. Este legala sanctiunea? O pot contesta? Sau au dreptul sa ma amendeze ca am parcat in fata unei case de locuit in care unul si-a facut restaurant

2. Daca platesc amenda la jumatate din contravaloare o pot contesta si imi pot recupera banii? sau ori platesc la jumate ori contest?
va multmesc.
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 00:03, 11 Mai 2025
Buna ziua

Art 142, litera d insemna oprirea în curbe și în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m.
Stationarea în dreptul cailor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice este interzisa de art 143, litera d.

Deci, daca ati fost amendat pentru stationare in dreptul unei cai de acces dar in PV este mentionat art 142, il puteti contesta fara probleme.

Daca in schimb PV mentioneaza corect art 143, atunci puteti sa contestati, dar sansele sunt mai mici. Legea interzice stationarea in dreptul cailor de acces, indiferent daca sunt auto sau pietonale.

Plata a jumatate din amenda nu constituie acceptarea vinovatiei. E mai simplu sa platiti acum jumatate si sa contestati, decat sa nu platiti, pentru ca in cazul in care veti pierde va trebui sa aveti grija sa va incadrati cu plata la jumatate in timpul ramas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce intelegeti prin interzicerea stationarii "in dreptul cailor de acces"? zws zws Voi pune articolul de lege mai jos, dar mai intai sa va expun nedumerirea. Daca parchez in fata unei case, mai exact in dreptul unei usi, dar parchez pe ... (vezi toată discuția)
Regulament pentru aplicarea oug 195/2002, art. 143, litera d): adonys adonys HG 1391/2006 Regulament pentru aplicarea OUG 195/2002, art. 143, litera d: \"Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor: d) in dreptul cailor de ... (vezi toată discuția)
Blocare cale de acces auto nesemnalizata Robka Robka Buna ziua. De curand am blocat o cale de acces auto (intrarea intr-o curte), intocmindu-mi-se un proces verbal contraventional pentru asta. De mentionat faptul ... (vezi toată discuția)