avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... antecontract pe cale sa expire din bloc in constructie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

antecontract pe cale sa expire din bloc in constructie

s-a facut antecontract pentru un apartament dintr-un bloc in constructie. constructorul nu a terminat la timp si a facut cateva acte aditionale. blocul este la 90% gata, inca mai este de lucru, viitorul proprietar a dat toti banii, dar ultimul act aditional a expirat in decembrie si acum constructorul nu mai vrea sa faca alt act aditional, iar in curand expira cele 6 luni. lucrarile merg foarte incet, ca se lucreaza cu banii clientilor si multi nu vor sa dea bani, fiindca nu au incredere, timp in care trebuie platite salarii, echipamente de catre constructor.
1. ce se poate face in cazul acesta?
2. doar in aceste 6 luni se poate da in judecata, sau se poate da si dupa?
3. ce riscuri sunt?
Cel mai recent răspuns: DineB , utilizator 11:36, 12 Mai 2025
Potrivit Codului Civil, in termen de 6 luni de zile, daca vanzatorul refuza incheierea contractului final potrivit prevederilor din antecontract, il puteti actiona in istanta pentru obtinerea unei hotarari care sa tina loc de contract.
Termenul de prescriptie pentru aceasta fapta este de 3 ani, timp in care puteti sa actionati in istanta dezvoltatorul pentru recuperarea sumei achitate sub forma de avans.
"daca vanzatorul refuza incheierea contractului final" - in acest moment, constructorul refuza sa mai faca un act aditional de prelungire, de vreme ce nu e inca gata constructia, nu e nici actul final gata.
cat despre 3 ani, asta incepe de la ultimul termen, adica decembrie 2024, nu?
se mai poate inscrie in CF dreptul de proprietate (nu ma refer la CF al apartamentului, fiindca nu s-a ajuns la etapa aceea)?

ce ar mai fi de mentionat, s-a facut receptia partiala, adica intre cumparator si constructor, cu acte.
dar mai e de lucru la fatada si la spatiile comune, deci mai e pana la receptia cu primaria, etc.
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2025
Inchizit0r, utilizator
Prin antecontract dezvoltatorul si-a asumat termenul la care o sa predea apartamentul, ca nu poate sa-l predea la momentul respectiv si nici nu doreste prelungirea acestuia prin act aditional este problema lui .. la dvs incepe sa curga termenul de 6 luni de la data in care inceteaza valabilitatea antecontractului. De asemenea, termenul de 3 ani decurge tot de la aceeasi data .. nu conteaza data la care este gata constructia.
Inscrierea provizorie in cartea funciara tb mentionata in antecontract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie obligatia predare imobil? MariusSign MariusSign Bună ziua. Va rog sa ma ajutati daca știți. Am incheiat un antecontract pt un apartament, achitat integral, in 2018, iar in martie 2020 am semnat act ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare ContSters79057 ContSters79057 Am cumparat un apartament intr-un bloc in constructie,iar in antecontractul pe care l-am incheiat firma constructoate se obliga sa faca actul ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! În urma cu un an soțul meu a aplicat pentru proiectul ... Ana mariahr Ana mariahr Bună ziua! În urma cu un an soțul meu a aplicat pentru proiectul Prima Casa, achiziționând un apartament. În acel moment blocul era în construcții, ... (vezi toată discuția)