avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama mea a fost căsătorită legal cu un bărbat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama mea a fost căsătorită legal cu un bărbat ...

Buna seara!! Mama mea a fost căsătorită legal cu un bărbat .Ambi au copii din alte relații împreuna nu au copii .Au achiziționat un imobil împreuna .În momentul de față amândoi au decedat .Mama mea a decedat prima apoi el .Va rog să-mi spuneți ce drepturi avem noi și surorile vitrege . Mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aceste cote sunt prevazute de lege , nu se modifica , indiferent cand faceti dezbaterea succesiunii . Doar ca , daca o faceti in instanta , va va costa pe toti substantial mai mult decat daca o dezbateti la notar . Daca sotul mamei nu a dezbatut succesiunea , de ce nu ati facut-o dvs. ? Oricare succesor are acest drept … Daca v-ati gandit ca , la moartea lui , veti mosteni fiecare set de copii cate o jumatate , v-ati inselat , legislatia nu e asa , ci se imparte exact cum v-a raspuns d-na notar @raluk0207 .
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2025
CHKa, utilizator
Mulțumesc frumos!! Adică să înteleg daca dezbatem succesiunea în instanță cotele vor fi jumate jumate s_au cum ?

CHKa a scris:

Aceste cote sunt prevazute de lege , nu se modifica , indiferent cand faceti dezbaterea succesiunii . Doar ca , daca o faceti in instanta , va va costa pe toti substantial mai mult decat daca o dezbateti la notar . Daca sotul mamei nu a dezbatut succesiunea , de ce nu ati facut-o dvs. ? Oricare succesor are acest drept … Daca v-ati gandit ca , la moartea lui , veti mosteni fiecare set de copii cate o jumatate , v-ati inselat , legislatia nu e asa , ci se imparte exact cum v-a raspuns d-na notar @raluk0207 .

acest răspuns util
Nu , stimate/a , tocmai v-am spus , cotele sunt prevazute de lege si numeni - nici macar instanta - nu le poate schimba . Judecatorii doar APLICA legea , nu o schimba . Va va costa mai mult , pentru ca se platesc taxe judiciare in procent ( daca nu ma insel , 5% pentru stabilirea cotelor si partaj ) din valoarea masei succesorale , expertize judiciare pentru a stabili aceasta valoare , avocati , etc. Fara a mai socoti ca procesul poate dura ani . Si asta pentru ce ? pentru a va stabili fix aceleasi cote ca un notar , unde veti plati mult mai putini bani ( la acesta din urma ) ??? Faceti cum considerati …
CHKa, utilizator
Daca tatăl vitreg are pământ pe numele lui moștenit de la părinții lui .....noi copii mamei avem dreptul și la pământ daca mama era cununată cu el ?,pământul fiind doar pe numele lui

291972 a scris:

Mulțumesc frumos!! Adică să înteleg daca dezbatem succesiunea în instanță cotele vor fi jumate jumate s_au cum ?

CHKa a scris:

acest răspuns util
Nu , nu aveti . Mostenirile ( deci si ce a mostenit sotul mamei de la parinti ) , sunt bunuri proprii si nu devin comune doar pentru ca te casatoresti cu proprietarul . De aceea sunt doar pe numele lui . Dvs. mosteniti , alaturi de sotul supravietuitor , numai cota din ceea ce avea mama in proprietate . Acel imobil fiind achizitionat de cei doi soti , era proprietate comuna , fiecare avand cate o jumatate .
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune: bună ziua,tatăl meu a divorțat de mama, s-a recăsătorit, între ... Borota Sorin Borota Sorin Succesiune: Bună ziua,tatăl meu a divorțat de mama,s-a recăsătorit,între timp au murit pe rând mama vitregă(acum 12 ani),tata(acum 5 ani) și mama ... (vezi toată discuția)
Mostenire liviughita liviughita Tatal meu a decedat in 2001,el a fost casatorit legal cu mama mea din 1970. Dupa decesul tatalui meu ,am dezbatut mostenirea cu mama ,si conform legii a fost ... (vezi toată discuția)
Printul mostenitor stefan_ruxandra stefan_ruxandra buna seara. va prezint si eu o situatie care este destul de incalcita dar sper sa ma ajutati sa o rezolv. este vorba de mama mea ai carei parinti s-au ... (vezi toată discuția)