avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, În urmă cu aproximativ trei ani, am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, În urmă cu aproximativ trei ani, am încheiat un ...

Bună ziua,

În urmă cu aproximativ trei ani, am încheiat un contract de partaj voluntar cu mama mea, în urma căruia am dobândit un teren. În prezent intenționez să vând acel teren, însă notarul public mi-a solicitat, în vederea autentificării actului de vânzare, prezentarea titlului de proprietate.

Titlul de proprietate în original se află în posesia mamei mele, iar aceasta refuză să îmi permită accesul la document sau să îmi furnizeze o copie legalizată. Am revenit la același birou notarial unde a fost încheiat partajul, însă mi s-a comunicat că nu dețin o copie legalizată a titlului, deși în conținutul actului de partaj se menționează că documentul a fost prezentat la momentul respectiv.

Întrebarea mea este:
Care sunt demersurile legale pe care le pot urma pentru a obține o copie legalizată sau un duplicat al titlului de proprietate?
De asemenea, în lipsa acestui document, există vreo posibilitate legală de a proceda la vânzarea terenului?

Vă mulțumesc anticipat pentru orice sfat sau îndrumare juridică.
Cel mai recent răspuns: garoi98 , utilizator 18:53, 15 Mai 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Copie legalizata sau duplicat sunt doi termeni diferiti.
Duplicat al titlului de proprietate puteti solicita fie de la primaria/consiliul local care a emis titlul de proprietate, fie de la notarul unde a fost încheiat partajul voluntar.
Copia legalizata este un document diferit de duplicat. Pentru a obține o copie legalizata, trebuie sa va prezentati cu originalul titlului de proprietate la un notar pentru ca acesta sa va elibereze o copie legalizata.

O a treia posibilitate, dar mai costisitoare si de durata, ar fi sa o chemati ăn judecata pe mama dvs. in vederea obligarii acesteia sa va înmâneze o copie legalizată după titlul de proprietate ce-l deține în original.
Actul dvs e cel de partaj.
Nu vad de ce ar mai fi nevoie de titlu..
Bună ziua,

Vă mulțumesc pentru răspunsul oferit și pentru explicațiile referitoare la diferența dintre duplicatul unui titlu de proprietate și copia legalizată.

Revin cu câteva precizări și întrebări suplimentare, în contextul discuției purtate cu notarul care a autentificat contractul de partaj voluntar nr. 1031/08.04.2022, încheiat între mine și mama mea, în urma căruia am dobândit un teren.

Recent, în vederea vânzării acestui teren, același notar mi-a solicitat prezentarea, în original sau în copie legalizată, a următoarelor documente:

„Certificatul de moștenitor nr. 142/16.09.2009 emis de dna notar Ghita Rozalinda, actul de dezmembrare autentificat sub nr. 1885/2009 de dna notar Ghita Rozalinda și titlul de proprietate nr. 24093/05.11.1995.”

Am reușit să identific și să transmit notarului primele două documente. Din păcate, nu dețin titlul de proprietate nr. 24093/05.11.1995, iar acesta se află în posesia mamei mele, care refuză să îmi pună la dispoziție originalul sau o copie legalizată.

Am întrebat notarul dacă acest document se regăsește în arhiva biroului său, având în vedere că titlul fusese prezentat la momentul întocmirii partajului. Răspunsul a fost că nu există o copie și că „cea mai simplă variantă ar fi să solicit persoanei care îl deține (mama mea) să îmi pună la dispoziție mai multe copii legalizate.”

Întrucât această cale amiabilă nu este posibilă, vă rog să îmi confirmați următoarele aspecte:

Pot solicita un duplicat al titlului de proprietate de la Primăria sau Comisia locală de fond funciar, chiar dacă nu sunt titularul inițial, ci dobânditorul în urma unui partaj?

Notarul nu este obligat sa faca o copie dupa titlul de propietate,chiar are nevoie de titlul de propietate avand in vedere ca a emis un partaj voluntar?

Dacă nu obțin documentul pe cale amiabilă, chemarea în judecată a mamei ar trebui să aibă ca obiect obligarea de a prezenta titlul de proprietate sau predarea unei copii legalizate?

Există vreo altă cale procedurală, (chiar nu as dori sa imi chem in judecata mama, decat intr un caz extrem), pentru a putea finaliza vânzarea terenului?

Apreciez orice îndrumare suplimentară privind pașii concreți pe care ar trebui să îi urmez în această situație.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru sprijinul oferit.
Nici eu, dar din nefericire notarul imi cere acest document....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu proprietate bella_y bella_y Buna ziua! Va scriu si eu cu o problema.Mama mea este mostenitoarea unui teren impreuna cu un nepot pe un titlu de proprietate lasat de bunica mea adica mama ... (vezi toată discuția)
Problema cu actele de proprietate: pentru dezbaterea succesiunii, intabulare voi avea nevoie de titlul de proprietate teren in original sau in copie legalizata? Vranceanud Vranceanud As avea si eu o intrebare. Bunica mea este propriuetara in indiviziune pe un teren agricol, cf legii 18, si detine o copie legalizata de pe acest titlu de ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta contract vanzare-cumparare marik0 marik0 Buna ziua, am rugamintea sa ma ajutati cu sfaturi in legatura cu urmatoarea speta: A si B incheie un ante-contract de vanzare-cumparare (in 1996). A(promitent ... (vezi toată discuția)