avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, daca in cartea de munca este trecuta ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, daca in cartea de munca este trecuta perioada cand ...

Buna ziua, daca in cartea de munca este trecuta perioada cand a lucrat in grupa II de munca , mai este necesara eliberarea unei adeverinte cu grupa de munca. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:45, 20 Mai 2025
Dovada vechimii în muncă în grupa I şi/sau a II-a de muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de muncă întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă.

Depinde si de ce scrie in carnetul de munca. In carnetul de munca nu se scria salariul realizat, doar cel tarifar. Nu se mentionau primele, al 13-lea salariu si banii primiti suplimentar pentru lucrul in acord.
Legea 360/2023
art. 133
...
(5) Dovada vechimii în muncă în grupele I și/sau a II-a de muncă realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de muncă, întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare.

(6) În situația în care perioadele de vechime în muncă realizată în grupele I și/sau a II-a de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverințe eliberate de către angajatori sau deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, conform modelului prevăzut în anexa nr. 9, în original.
...
(10) În situația în care există suspiciuni cu privire la legalitatea încadrării activității în grupele I și/sau a II-a de muncă/asimilării în condiții speciale, angajatorii sau deținătorii legali de arhivă sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date sunt obligați să pună la dispoziția CNPP și/sau a caselor teritoriale de pensii, după caz, la solicitarea acestora, documentele primare prevăzute la alin. (9) pe baza cărora s-au eliberat aceste adeverințe, în vederea verificării respectării legislației în domeniu. Prelucrarea datelor se realizează în condițiile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016.
....

Evidentierea perioadelor ce se încadrează în grupele I şi II pentru pensie se facea cu precizarea locului de muncă, a grupei de muncă şi a punctului din tabelul anexa la ordinul ministrului muncii şi ministrului sănătăţii, la care figurează acest loc şi cu precizarea timpului cît cel în cauza se afla în aceasta situaţie, în raport cu programul de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere grupa a ii-a de munca Octav_M Octav_M Am lucrat in perioada 1984-1991 in grupa a II-a de munca, cu incadrarea de operator calculator, la Centrul de Calcul al unei intreprinderi cu specific de ... (vezi toată discuția)
Buna seara. dacă am cartea de munca și este stipulat in ea ... Adytzaxp Adytzaxp Buna seara. Dacă am cartea de munca și este stipulat in ea vechimea in munca îmi mai trebuie adeverinta cu vechime si grupa pentru pensie? Multumesc. (vezi toată discuția)
Daca am grupa de munca trecuta in cartea de munca mai am nevoie ... Al62 Al62 Daca am grupa de munca trecuta in cartea de munca mai am nevoie de adeverinta? (vezi toată discuția)