avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recunoastere grupa a II-a de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recunoastere grupa a II-a de munca

Am lucrat in perioada 1984-1991 in grupa a II-a de munca, cu incadrarea de operator calculator, la Centrul de Calcul al unei intreprinderi cu specific de constructii-montaj. Incadrarea in grupa a II-a este inscrisa in cartea de munca si a fost facuta in baza HG 1223/1990 si o hotarare a Consiliului de Administratie din februarie 1990. Intre timp intreprinderea s-a desfiintat, iar la societatea care a preluat arhiva nu se mai gaseste hotararea C.A. Va rog sa-mi spuneti ce se poate face in aceasta situatie, astfel incat CNPP sa-mi recunoasca grupa de munca in conditiile in care de la arhiva nu pot obtine adeverinta de grupa. Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2025
Octav_M, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:06, 16 Iulie 2025
Incercati la vreun coleg care anterior, a intrat in posesia hotararii CA.
Fara documente, CJP nu are cum sa va recunoasca grupa de munca.
Daca deschide actiune in instanta, tot documente sunt necesare pentru expertiza. In instanta puteti veni cu martori/ fost colegi, care au beneficiat de grupa de munca la iesirea la pensie.
Legea nr. 360 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii
art.133
..
(5) Dovada vechimii în muncă în grupele I și/sau a II-a de muncă realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de muncă, întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare.

(6) În situația în care perioadele de vechime în muncă realizată în grupele I și/sau a II-a de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverințe eliberate de către angajatori sau deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, conform modelului prevăzut în anexa nr. 9, în original.
...
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iulie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, daca in cartea de munca este trecuta perioada cand ... savcon savcon Buna ziua, daca in cartea de munca este trecuta perioada cand a lucrat in grupa II de munca , mai este necesara eliberarea unei adeverinte cu grupa de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! la intreprinderea la care am lucrat cu activitate ... DiChi DiChi Buna ziua! La Intreprinderea la care am lucrat cu activitate constructii montaj, am fost angajata in perioada -01.11.1984-01.04.1988 ca muncitor ... (vezi toată discuția)
Strungar Rotmioa Rotmioa Nu inteleg cum este cu functia de strungar ,de ce nu se incadreaza la grupa 2 de munca desi am adeverinta . raspunsul primit de la Casa de pensiia fost ca ... (vezi toată discuția)