avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociație de proprietari fără cote parti comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociație de proprietari fără cote parti comune

Bună ziua!
Locuiesc într-un cartier rezidențial cu 30 de case individuale în Ilfov, fără să deținem cota parte din drum ci doar drept de trece stipulat în contractul de vânzare cumpărare al casei. Strada este privată și aparține dezvoltatorului la acest moment.
Suntem branșați la canalizare și apă iar contractul este realizat pe numele unui vecin (apometrul este la intrarea pe stradă privată iar noi ne-am montat apometre individuale în curte). Firma de apă și canalizare nu a dorit să încheie contracte individuale, pe motiv ca avem stradă privată.
Vecinii doresc să înființeze asociație în baza Legii 196/2018 și au contactat o firmă în acest sens care a precizat ca deși nu avem părți comune, se poate înființa asociația.
Eu nu doresc să fiu parte din asociație și să am alte obligații (plata salariu administrator, președinte, cenzori etc), decât plățile comune (consum de apă și canalizare).
Există vreo posibilitate de a nu lua parte la alte obligații de plăți ce derivă din deciziile asociației sau de a contesta înființarea ?

Mulțumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2025
mihe19d, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 03:30, 21 Mai 2025
Buna ziua

Pentru infiintarea asociatiei este nevoie de depunerea unui dosar la judecatorie care va incuviinta sau nu infiintarea asociatiei.

Daca se aproba infiintarea, dvs puteti bineinteles sa contestati, dar sansele de reusita sunt mici si numai daca puteti dovedi ca nu s-au respectat procedurile din legea 196/2018.

In alta ordine de idei, nu sunteti obligat sa deveniti membru, dar asta nu va ajuta prea mult. Nefiind membru nu veti avea drept de vot in anumite situatii. De platit veti fi obligat sa platiti la fel care ceilalti.

In situatia dvs este nevoie de asociatie. Cine se ocupa de intretinerea sistemului de alimentare cu apa si canalizare? Daca apare vreo avarie, cine o va rezolva? Daca exista pierderi, cine le va calcula si cine le va plati? De asemenea cine se va ocupa de drumul de acces, de intretinerea lui, de deszapezire etc... Legea 196/2018 va ofera cadrul necesar sa puteti aborda aceste probleme intr-un mod coerent si legal. Acum inteleg ca sunteti la mica intelegere si bunavointa acelui vecin care a luat asupra lui contractul cu ApaVol. Daca maine unul nu mai plateste, ApaVol va cere banii de la acel vecin si va trebui sa se descurce sa recupereze banii de la rau-platnic. Sau daca vecinul nu mai vrea sau vinde casa si reziliaza contractul, ramaneti toti fara apa. Nu e normal asa ceva.

Mulțumesc pentru răspuns.


Daca se aproba infiintarea, dvs puteti bineinteles sa contestati, dar sansele de reusita sunt mici si numai daca puteti dovedi ca nu s-au respectat procedurile din legea 196/2018.

Am vazut ca in Legea 196 scrie ca trebuie sa fie condomeniu, adica sa existe cote părți comune (de exemplu din drum), aspect pe care noi nu îl îndeplinim. Efectiv nu deținem nici o cota comună în nici un act. În condițiile astea, cum se poate înființa ?

Ideea e ca, exista posibilitatea ca dezvoltatorul să doneze drumul primăriei și ar deschide posibilitatea încheierii de contracte individuale pentru apă și canalizare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 196/2018
[ link extern ]

Art 2
b) ansamblu rezidențial - imobilul format din teren pe care sunt amplasate izolat, înșiruit sau
cuplat locuințe sau locuințe și construcții cu altă destinație, în care există proprietăți comune și
proprietăți individuale;


Daca este judecatorul atent nu aproba constituirea asociatiei dac anu aveti nimic in comun.

Daca dezvoltatorul doneaza drumul primariei cum ar fi logic si normal ati scapat. (Mai trebuie sa accepte si primaria care poate refuza.)
Daca totusi nu il doneaza primariei si vi-l preda iar ceilalti doresc sa il pastreze si nu sa il doneze primariei atunci exista 2 situatii.
In ambele veti avea contoare individuale..

Situatia 1 un contor de bransament si contracte si contoare individuale de la furnizor (apa canal ilfov) sau pe cine aveti acolo si diferentele le va distribui APA canal ILFOV pe unitate imobiliara ceea ce e absurd.
legea 241/2006
Art 31
1) Furnizarea/Prestarea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare se realizează numai pe bază de contract de furnizare/prestare, care poate fi individual sau colectiv.
;;;;
((7) Principalele obligații ale operatorului în raport cu utilizatorii din condominiu în cazul încheierii de contracte individuale de furnizare/prestare a serviciului sunt:
a) să asigure la branșamentul condominiului parametrii de calitate a apei potabile;
b) să repartizeze pe fiecare unitate imobiliară consumul de apă înregistrat de contorul montat la branșamentul condominiului; diferența dintre consumul înregistrat de contorul de branșament și suma consumurilor individuale se repartizează egal pe unitate imobiliară și se facturează individual;
c) să emită lunar factură fiecărui utilizator; factura va cuprinde și o rubrică cu termenele de scadență ale tuturor contoarelor pentru care utilizatorul trebuie să asigure, pe cheltuiala sa, verificarea periodică metrologică;
d) să factureze în sistem paușal utilizatorii care nu asigură montarea contoarelor de apă în toate locurile de consum aferente proprietății individuale sau care nu verifică metrologic contoarele la termenul de scadență ori nu înlocuiesc toate contoarele respinse metrologic;
e) să nu sisteze furnizarea/prestarea serviciului la nivel de condominiu în caz de neplată a facturilor individuale.


Situatia 2

Asociatia de proprietari monteaza contoare individuale si distribuie diferentele cel mai logic proportional cu consumul.
Ca aici adica

www.avocatnet.ro/forum/discu...
=============================

Cel mai bine este sa explicati vecinilor ce presupune sa nu predati drumul la primarie si pe langa sa vorbiti cu dezvoltatorul si sa ii explicati asta.
Pe langa situatia ca vor fi mereu diferete de apa de repartizat mai apar si alte probleme cum ar fi la bransamentele electrice cand faceti spor de putere (asta daca aveti deja bransament electric.)
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2025
w_v_w_v, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consum pausal impus de furnizor la bloc fără apometru general justmematza justmematza Buna seara, Exista urmatoarea situatie: un bloc a avut contract cu un furnizor de apa {altul decat Apa Canal Ilfov). Furnizorul X care era și dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)
Apa canal ilfov anulare abuziva contracte johnybravo johnybravo Buna ziua Este posibil ca Apa Canal Ilfov sa anuleze/rezilieze contractul individual de furnizare a apei doar pentru ca asa vrea? In conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Contract apa ilfov - plata pausal justmematza justmematza Buna seara, Exista urmatoarea situatie: un bloc are contract cu un furnizor de apa {altul decat Apa Ilfov). Am fost instiintati de cei de la Apa Ilfov ca ei ... (vezi toată discuția)