Buna ziua ! Locuiesc intr-un imobil de 3 etaje, care are 2 scari si o curte interioara. Scara A, este mult mai mare ca suprafata decat scara B (unde locuiesc eu). Se pune problema reparatiei fatadelor, lucru cu care sunt total de acord, dar administratorul, presedintele si mare parte din vecini doresc ca sa platim egal desi eu stau intr-un apartament de 40 mp la scara B, iar cei de la scara A, au apartamente de 80, 90 mp. Va rog sa-mi spuneti ce trebuie facut legal pentru ca ei invoca faptul ca "asa a hotarat majoritatea". Mai mult decat atat, eu mi-am refacut izolatia pe acoperis, de 2 ori si nu am cerut nici un ban.
Articolul 58
(2) Pentru neîndeplinirea atribuțiilor ce le revin sau pentru depășirea atribuțiilor legale și statutare, președintele asociației de proprietari, membrii comitetului executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, după caz, cenzorul răspund personal sau solidar pentru daunele și prejudiciile cauzate proprietarilor sau terților, după caz.
Puteti sa-i dati in judecata, cu mult succes, caci :
Articolul 75
(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.
Faceti-le reclamatie conform art. 102 din legea 196/2018 sau dati-i in judecata , invocati nulitatea absoluta a actului respectiv, daca repartizeaza suma cum cred ei. Raspund pentru prejudicii toti cei care au functii si alte "pareri".
Confom legii 196/2018:
Articolul 84
(1) Cheltuielile repartizate după cota-parte de proprietate reprezintă cheltuielile asociației efectuate pentru întreținerea, repararea, exploatarea și, după caz, consolidarea și/sau reabilitarea părților de construcții și instalații aferente condominiului aflate în proprietate comună indiviză. Aceste cheltuieli se repartizează proporțional cu cota-parte din proprietatea comună a fiecărui proprietar.
Asa cum a spus si @latka, asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept
Deci nu exista "asa a hotarat majoritatea", exista legea 196/2018.
Cum e corect
colega3
s a hotarat schimbarea liftului, cea mai mare parte din costuri se achita din chiria antenelor gsm de pe bloc. mai ramane de achitat de catre locatari suma de ... (vezi toată discuția)