avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna seara, Impreuna cu fostul meu sot (am divortat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna seara, Impreuna cu fostul meu sot (am divortat acum 1 an) ...

Buna seara,
Impreuna cu fostul meu sot (am divortat acum 1 an) avem 2 copii : un baietel de 8 ani si o fetita de 11 ani. Ma astept ca fostul sot sa deschida un proces prin care sa ceara ca fiica cea mica sa locuiasca la el. As dori sa aflu cum s-ar calcula pensia alimentara in cazul in care acest lucru s-ar intampla:
1. Fiecare se ocupa de copilul pe care il are in grija, fara a mai fi datorata vreo pensie alimentara
sau
2. El imi va plati mie pensia alimentara pentru baietel, iar eu ii voi plati pentru fetita (la maxim 1/4 din venitul fiecaruia)
Va multumesc frumos
Ultima modificare: Vineri, 23 Mai 2025
catahurezeanu2025, utilizator
Cel mai recent răspuns: catahurezeanu2025 , utilizator 20:58, 26 Mai 2025
Buna ziua

sa ceara ca fiica cea mica sa locuiasca la el

Sunteti de acord?
Si cred ca v-ati referit la minora de 11 ani. Avand aceasta varsta va fi audiata de instanta.

Referitor la pensie, in cazul in care cadeti de acord, varianta 1.
In caz contrar, varianta 2 sau cum stabileste instanta.
De ce să locuiască la el ? Nu aveți posibilitatea să o îngrijiț copilul, vrea fetița asta ?
Pensia se stabilește individual ptr fiecare copil, dar dacă părinții stabilesc că cheltuielile necesare sunt egale ptr fiecare dintre aceștia, atunci nu se mai achită nimic, fiind practic o compensare integrală.
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns domnule avocat

Da, ma refer la minora de 11 ani. Nu sunt de acord insa si sunt constienta ca va fi audiata de instanta si copiii tind mereu sa doreacsa sa isi petreaca mai mult timp decat o fac deja, cu parintele cu care nu locuiesc. Cu siguranta si ea va spune asta instantei cand va fi audiata - de aici cred ca va cere ea sa locuiasca la el. La mine are de facut lectii, cursuri, joaca/telefonul sunt limitate, la taicasul sta pe telefon in continuu si face ce vrea - de aici cred ca ea va vrea sa stea la tatal sau.

Nu stiu insa in ce masura este luata in calcul parerea ei, dat fiind ca eu ma ocup de ea, are absolut tot ceea ce ii trebuie, este ingrijita, etc.

Referitor la pensie, instanta ce ia in considerare cand trebuie sa repartizeze varianta 2 daca veniturile sunt disproportionate? (de exemplul eu castig de 2 ori cat sotul)
Buna ziua dle Adrian Albu,

Este posibil ca fetita sa isi exprime dorinta de a fi mai mult impreuna cu tatal ei, in momentul in care va fi audiata. Eu nu doresc asta, ea fiind ingrijita si avand parte de tot ceea ce ii este necesar (si mai mult) la mine. Nu stiu insa in ce masura este luata in calcul parerea ei, versus restul dovezilor are arata ca are tot ce ii trebuie acasa in momentul de fata. Este luat de calcul de catre tribunal si ca ar fi separata de fratele ei daca se muta la tata?

Legat de pensie, ma asteptam sa se anuleze in ambele parti, dat fiind ca fiecare parinte ar avea un copil in grija. Este luat in calcul in vreun punct faptul ca mama are venitul mult mai mare decat tatal si practic achitandu-i tatalui pensie alimentara conform legii, acestuia i s-ar dubla salariul (in sensul ca ar fi chiar in beneficiul lui dpdv financiar sa se mute fata la el)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua Maria36 Maria36 Sunt divortata de aproape un an si din casnicia anterioara am 2 copii un baietel de 12 ani si o fetita de 7 ani jumate.In urma deciziei divortului fetita a ... (vezi toată discuția)
Custodie copil. ghebosel_leu ghebosel_leu buna ziua,am divortat de 3 ani,impreuna avem o fetita de 11 ani ,in urma hotararii jucatoresti fetita a ramas la fosta sotie,acuma am cazut de acord verbal cu ... (vezi toată discuția)
Divort cu un copil minor cu handicap mediu mierloianamaria mierloianamaria Buna ziua. Va scriu pentru ca as avea nevoie de un raspuns in fata unei situatii. Vreau sa divortez de sotul meu cu care sunt impreuna de 6 ani, locuim in ... (vezi toată discuția)