Locuiesc la etajul 10 al unui bloc cu 11 etaje. Deasupra apartamentului meu, la etajul 11, se află o terasă de aproximativ 25 m² care aparține doamnei [numele, dacă este cunoscut]. Această terasă este situată deasupra balconului meu și a unei părți din living.
Din cauza deteriorării hidroizolației terasei respective, apa se infiltrează prin placa dintre etaje, provocând pete de umezeală în balcon și pe peretele exterior al livingului. Am contactat-o în repetate rânduri pe doamna proprietară pentru a remedia problema, însă aceasta fie neagă că infiltrațiile ar proveni de la terasa sa, fie afirmă că ar fi efectuat deja unele reparații, fără ca situația să se îmbunătățească.
Am discutat și cu firma de asigurări, însă ni s-a transmis că nu pot acoperi cheltuielile cauzate de aceste infiltrații.
Un alt vecin de la același etaj care s-a confruntat cu o problemă similară a reușit să o rezolve prin refacerea completă a hidroizolației, operațiune care l-a costat aproximativ 20.000 de euro. Este evident că singura soluție viabilă este ca doamna de la etajul 11 să efectueze lucrările necesare de reparație a terasei.
Din păcate, aceasta intenționează să vândă apartamentul și continuă să refuze orice responsabilitate. A fost invitată în locuința noastră pentru a vedea daunele produse, însă situația persistă și riscul de agravare este evident, mai ales în condiții de precipitații.
Ce soluții legale am în această situație? Există vreo cale prin care pot obliga proprietara să efectueze reparațiile necesare pentru a preveni daune și mai mari? Vă mulțumesc!
CHKa
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu nu sunt jurist , dar , daca ii deschideti in instanta un proces , cred ca puteti nota litigiul in cartea ei funciara . Acest lucru ii va bloca orice vanzare . Consultati un avocat , doar el ( ea ) va poate indruma cum sa procedati . Oricum , numai instanta o poate obliga sa repare , nimeni altcineva , tot la proces veti ajunge . Mai bine luati masuri din timp …
Schimbati firma de asigurare . Luati o firma care asa asigure orice. Va vor despagubi apoi se indreapta ei impotriva doamnei sau cine este proprietar., Dar sigur terasa este a unei persoane si nu a asociatiei de proprietari?
Polița de asigurare nu e retroactivă. Un nou asigurător nu va asigura stricăciunile deja produse, numai pe cele viitoare. Soluția dumneavoastră e instanța. Contactați un avocat.
mrays99
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In situatia asta m-am aflat si eu...firmele de asigurari nu asigura evenimente certe - asa cum este situatia de fata (probleme de hidroizolatie, etc), ci incerte, care nu pot fi prevazute.
Ca atare, am schimbat in fiecare an firma de asigurare insa cu greu am obtinut o farama de bani.
Singura cale este de a vedea cine este proprietarulul terasei (ex. in cazul meu terasa apartinea asociatiei de proprietari, insa proprietarul apartamentului de deasupra o modificase fara autorizatie si o folosea in interes propriu, modificand inclusiv gurile de scurgere), apoi de a actiona in judecata pentru raspundere delictuala...insa tb sa va inarmati cu rabdare, timp, plata pentru avocat, experti judiciari, etc.
Insa cum a zis cineva de aici cred ca avocatul va poate indruma sa notati apartamentul in cartea funciara, ca sa nu mai poate vinde, fiiindca viitorul proprietar, cu greu o sa il convingeti sa va plateasca el reparatiile.
Evident că la fiecare dată când se cuprinde un bun in asigurare se fac poze de inspecție de risc. Și se consemnează daca exista avarii preexistente. Mutatul în fiecare an la un alt asigurator nu este soluția potrivită