avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, in 2021 am cumparat o casa (in contract din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, in 2021 am cumparat o casa (in contract din caramida ...

Buna ziua, in 2021 am cumparat o casa (in contract din caramida si BCA). Acum am vrut sa o renovez si am vazut ca un perete intreg din exterior este din OSB, la alt perete erau niste blane puse intre randurile din caramida. Am vrut sa refac acoperisul si mi-a cazut tot tavanul pt ca era prins direct pe un acoperis fals. Si colac peste pupaza am mai gasit si ca temelia casei este numai de 20cm deci trebuie fortificata. Se poate face ceva din punct de vedere legal? Considerand costurile aditionale si inselaciunea? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 01:22, 27 Mai 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul Civil
Art 1707
1) Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuinţării la care este destinat sau care îi micşorează în asemenea măsură întrebuinţarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preţ mai mic.
(2) Este ascuns acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistenţă de specialitate, de către un cumpărător prudent şi diligent.
(3) Garanţia este datorată dacă viciul sau cauza lui exista la data predării bunului.
(4) Vânzătorul nu datorează garanţie contra viciilor pe care cumpărătorul le cunoştea la încheierea contractului.
(5) În vânzările silite nu se datorează garanţie contra viciilor ascunse.

Art. 1.708. -
(1) Dacă părţile nu au convenit altfel, vânzătorul este obligat să garanteze contra viciilor ascunse, chiar şi atunci când nu le-a cunoscut.
(2) Clauza care înlătură sau limitează răspunderea pentru vicii este nulă în privinţa viciilor pe care vânzătorul le-a cunoscut ori trebuia să le cunoască la data încheierii contractului.

Art. 1.709. -
(1) Cumpărătorul care a descoperit viciile ascunse ale lucrului este obligat să le aducă la cunoştinţa vânzătorului într-un termen rezonabil, stabilit potrivit cu împrejurările, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a cere măsura prevăzută la art. 1.710 alin. (1) lit. d).
(2) În cazul în care cumpărătorul este profesionist, iar bunul vândut este mobil corporal, termenul prevăzut la alin. (1) este de două zile lucrătoare.
(3) Atunci când viciul apare în mod gradual, termenele prevăzute la alin. (1) încep să curgă din ziua în care cumpărătorul îşi dă seama de gravitatea şi întinderea viciului.
(4) Vânzătorul care a tăinuit viciul nu poate invoca prevederile prezentului articol.

Efectele garanţiei

Art. 1.710.
(1) În temeiul obligaţiei vânzătorului de garanţie contra viciilor, cumpărătorul poate obţine, după caz:
a) înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;
b) înlocuirea bunului vândut cu un bun de acelaşi fel, însă lipsit de vicii;
c) reducerea corespunzătoare a preţului;
d) rezoluţiunea vânzării.
(2) La cererea vânzătorului, instanţa, ţinând seama de gravitatea viciilor şi de scopul pentru care contractul a fost încheiat, precum şi de alte împrejurări, poate dispune o altă măsură prevăzută la alin. (1) decât cea solicitată de cumpărător.

Art. 1.711.
(1) Dacă numai unele dintre bunurile vândute sunt afectate de vicii şi acestea pot fi separate de celelalte fără pagubă pentru cumpărător, iar instanţa dispune rezoluţiunea în condiţiile art. 1.710, contractul se desfiinţează numai în parte
(2) Rezoluţiunea contractului, în ceea ce priveşte bunul principal, atrage rezoluţiunea lui şi în privinţa bunului accesoriu.

Art. 1.712. -
(1) În situaţia în care la data încheierii contractului vânzătorul cunoştea viciile bunului vândut, pe lângă una dintre măsurile prevăzute la art. 1.710, vânzătorul este obligat la plata de daune-interese, pentru repararea întregului prejudiciu cauzat, dacă este cazul.
(2) Atunci când vânzătorul nu cunoştea viciile bunului vândut şi s-a dispus una dintre măsurile prevăzute la art. 1.710 alin. (1) lit. c) şi d), el este obligat să restituie cumpărătorului doar preţul şi cheltuielile făcute cu prilejul vânzării, în tot sau în parte, după caz.


dar
Aveti aici o situatie
[ link extern ] /

termenul de prescripţie de 3 ani a dreptului material la acţiunea în rezoluţiune pentru vicii ascunse, prevăzut art.2517 Cod civil, a început să curgă de la împlinirea unui an de la data predării către reclamanţi a terenului şi a construcţiei aferente.

Ultima modificare: Marți, 27 Mai 2025
w_v_w_v, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumpărat o casă cu vicii ascunse. ce soluții avem în caz că nu ajungem la o înțelegere cu vânzătorii? musli musli Buna, Am cumparat acum o luna o casa si, incepand sa facem o mica renovare (construit tavan fals, putin tencuit unde e nevoie, zugravit), am inceput sa ... (vezi toată discuția)
Casa cumparata este cu total altceva fata de cea descrisa in contractul de vanzare cumparare adeline2014 adeline2014 In anul 2007 , am achizitionat o casa , construita in 2005 .La vremea aceea a costat destul de mult .In contract scria ca este din BCA si , surpriza , in ... (vezi toată discuția)
Vicii ascunse apartament cu prima casa PHUSULAN PHUSULAN Buna ziua, Am achizitionat acum 1 luna un apartament la et. 9 intr-un bloc de 10 etaje, din anul 1981.Mentionez ca la prima ploaie, am inceput sa am ... (vezi toată discuția)