avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... complex rezidential cu mai multe asociații de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

complex rezidential cu mai multe asociații de proprietari

Bună seara. În complexul rezidențial unde locuiesc sunt trei blocuri, două din ele au o asociație iar al treilea alta asociație respectiv este un drum de acces unde toți proprietarii au cotă parte intabulată. Întrebarea mea este următoarea: în drumul de acces se aplică legea asociațiilor de proprietari adică asociația tot așa decide la aga chestiuni care au legătură cu acel drum de acces? Mai este încă o asociație a cărei proprietari au și ei cotă parte pe acel drum. Poate o asociație să decidă reguli care să afecteze și membrii celelalte asociații pe acel drum de acces? Se pot face cheltuieli care țin de acel drum de acces și să se pună pe lista de cheltuieli ale asociației? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: COSMINrr , utilizator 23:08, 27 Mai 2025
Fiecare asociatie decide pe partea de drum detinuta. Dar ceea ce spuneti se aplica doar daca drumul ar fi comun intre ele si fiecare ar avea alte drumuri de acces.
Altfel daca doar acel drum e comun si totodata singurul de accees ar fi trebuit ca toti sa aiba cota parte din drumul respectiv.
Daca toti cei din asociatia respectiva au o cota parte din drum atunci da decid impreuna in adunarea generala.

Ultima modificare: Marți, 27 Mai 2025
w_v_w_v, utilizator
Buna ziua

In cazul dvs se aplica prevederile art 13, din legea 196/2018:
alin 2 --> in condominiile cu mai multe tronsoane sau scări se pot constitui asociații de proprietari pe fiecare tronson ori scară în parte numai în condițiile în care proprietatea comună aferentă tronsoanelor sau scărilor poate fi delimitată și în condițiile în care există branșamente separate pe fiecare scară sau tronson
alin 4 --> asociațiile de proprietari înființate pe scări sau tronsoane de clădire își reglementează între ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexă la acordul de asociere.
Dar e vorba de un singur drum de acces, pe partea dreaptă a lui e blocul nostru cu asociația noastră pe partea stângă sunt celelalte două blocuri cu asociația lor.
Toți proprietarii din blocuri suntem proprietari cu cotă parte și din drumul de acces avem intabulată cotă parte pe numele nostru din cadastru respectiv.
Doar că e aiurea pentru că iei decid o chestie în asociația lor pe același drum pe care avem și noi drepturi.

w_v_w_v a scris:

Fiecare asociatie decide pe partea de drum detinuta. Dar ceea ce spuneti se aplica doar daca drumul ar fi comun intre ele si fiecare ar avea alte drumuri de acces.
Altfel daca doar acel drum e comun si totodata singurul de accees ar fi trebuit ca toti sa aiba cota parte din drumul respectiv.
Daca toti cei din asociatia respectiva au o cota parte din drum atunci da decid impreuna in adunarea generala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua.am și eu o intrebare.acum patru ani ne-am transformat ... Mircea Cojocaru Mircea Cojocaru Bună ziua.Am și eu o intrebare.Acum patru ani ne-am transformat din asociație de locatari în asociație de proprietari.Blocul este format din 4 scari.Pina ... (vezi toată discuția)
Presedintele si administratorul asociatiei vulturul -zarnesti, ... profesoara10 profesoara10 Presedintele si administratorul asociatiei Vulturul -Zarnesti, jud. Brasov au decedat.Fiica fostului administrator si cenzorul au influentat membrii asociatiei ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari aferenta celor care detin cote din drum de servitute andreibkn andreibkn Buna ziua, detin un apartament construit intr-un imobil (care nu are asociatie de proprietari) aflat pe un drum de servitute (implicit, detin si cota parte din ... (vezi toată discuția)