avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Compensare sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Compensare sulta

Buna ziua, suntem 2 frati ce detinem 1/2 dintr-o casa ridicata in 1972 + teren. Niciunul nu locuim efectiv in aceasta casa, aici locuind mama pana in 2025, cu drept de uzufruct. De 17 ani de cand detinem fiecare 1/2 , doar eu am intretinut casa (reparatii necesare, schimbat geamuri, tevi, plata consumuri, etc). Detin facturi, bonuri si inscrisuri pentru toate acestea. Fratele nu a contribuit cu nimic, nici financiar nici fizic cu munca prestata. Doresc sa cer iesirea din indiviziune, cu recuperarea datoriilor pe care fratele le are. In locul sultei, pentru cota lui as dori sa ii propun un schimb cu terenuri (detinem fiecare 1/2 din suprafata de 2.7 ha - arabil, pasune si padure). Ar fi posibil ? In toti acesti ani, nu si-a adus deloc contributia la intretinerea casei, dar acum doreste cota parte de 1/2. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 09:53, 28 Mai 2025
Sigur ca ar fi posibil , daca si fratele vrea o astfel de impartire . Mergeti impreuna la notar si faceti partajul . Daca insa fratele nu e de acord , iesirea din indiviziune nu se poate face decat in instanta . Aceasta , in functie de ce va cere fiecare , va decide cum se va imparti masa succesorala . E normal sa doreasca cota lui parte , are aceleasi drepturi ca dvs. la mostenirea parintilor . Daca ati adus imbunatatiri , veti cere instantei sa tina cont de cheltuielile facute . Daca va tine sau nu aceasta cont de ele , nu stiu ( eu nefiind jurist ) , cata vreme le-ati facut fara acceptul lui . Consumurile pe care le-ati platit nu pot fi luate in considerare , ca , de platit , mama dvs. trebuia sa le plateasca , nu proprietarii . Dvs. doar v-ati ajutat mama . Oricum , va va costa destul pe amandoi ( avocati , expertiza la casa , expertize la terenuri , etc. ) .
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2025
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, doresc o parere juridica, daca se poate, cu privire ... alinacosmina alinacosmina Buna ziua, Doresc o parere juridica, daca se poate, cu privire la o mostenire. Este vorba de o casa cu suprafata de 14 ari, mostenirea este de la bunici ... (vezi toată discuția)
Succesiune si impartire bunuri dupa aceasta. sotul meu si fratele acestuia sunt mostenitori dupa mama lor ... ileananeagaionescu ileananeagaionescu Sotul meu si fratele acestuia sunt mostenitori dupa mama lor care detine un apartament de 57 mp si doua terenuri relativ mici (7800mp teren arabil si 800 mp ... (vezi toată discuția)
Se poate face o dezmembrare a unei case maostenite daca una din parti nu e de acord? serena_20 serena_20 sintem trei frati si unul din noi nu este de acord cu dezmembrarea.Se poate in mod legal face dezmemb. si fara acel frate? :( (vezi toată discuția)