Am urmatoarea speta:
Detin o proprietate mostenita pe la tara, pe catre ma chinui de ceva ani sa o vand.
Am un client, insa acesta s-a dovedit a fi minor...implineste 18 ani abia in iulie 2025.
Daca imi aduc eu aminte de la 15 ani persoanele incep sa aiba capacitate de exercitiu, insa fiind redusa, nu stiu daca poate sa semneze contracte, fie ca este antecontract, fie ca este contractul de vanzare-cumparare in forma autentica.
Pe la tara inca se practica metoda martorilor, insa as prefera o metoda legala.
Baiatul isi doreste mult ca terenul respectiv sa fie pe numele lui, pentru ca sunt banutii munciti de el, si vreau sa il ajut in aceasta directie (ex. ca sa nu profite alti frat sau parinti si /sau sa il coste iar trecerea pe numele lui)
Oare este posibil ca un cumparator, minor la data semnarii antecontractului si major la data semnarii contractului de vanzare-cumparare in forma autentica, sa fie suplinit de unul dintre parinti ca parte in antecontract, respectiv sa semenze si el antecontractul (ca tutore, ceva de genul asta), ca sa putem sa indeplinim dpdv legal toate conditiile, iar in iulie cand va avea 18 ani sa semnez direct cu el contractul de vanzare-cumparare?!
Nu.
Trebuie încuviințarea instantei de tutela, în sensul pronunțării unei hotărâri prin care sa fie desemnat un curator care sa îl asiste pe minor la semnarea actelor juridice.
Și pana o obține, numai bine devine major.
Nu mai e mult pana în iulie. Mai aveți putina răbdare și încheiați direct vânzarea
Multumesc frumos pentru ajutor!
Eu nu am o problema...cum am stat atatia ani nu se mai pune problema a inca unei luni....insa a mai aparut un cumparator, si probabil ca ii este frica sa nu il vand la concurenta, mai ales ca aceasta are toti banuti si disponibilitatea de a semna direct actul de vanzare-cumparare (nb el va avea banutii abia in iulie, cand o sa il mai ajute ceva rude cu un imprumut).....insa tb sa recunosc ca el a fost primul care s-a interesat si care si-a dorit terenul respectiv....suma nu este cine stie ce, insa pentru acest baiat este un vis si un inceput de drum in viata, nu as vrea sa il naruiesc eu....ma gandeam ca poate exista o forma juridica care i-ar fi permis semnarea unui act, fara complicatii prea mari, astfel incat sa stea linistit ca o sa fie terenul lui., dar pe de alta parte sa inteleaga si ca pretul tb achitat cand ajungi la notar sa faci actele finale, in forma autentica.