avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua exista un termen maxim legal de la data ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua exista un termen maxim legal de la data solicitarii ...

Buna ziua
exista un termen maxim legal de la data solicitarii comunicarii datelor conform art 39 oug 195 (comunicarea datelor persoanei careia ia fost incredintat vehicolul) si data intocmirii procesului verbal de constatare.
Mentionez ca politia spune ca mi au fost solicitate datele in 18.05.2024 (afisare pe usa eu sincer nu am vazut nici o afisare) si procesul verbal l au intocmit in 22.11.2024 adica dupa 6 luni.
Cel mai recent răspuns: c_cristi , utilizator 13:18, 2 Iunie 2025
Maximul e de 6 luni, gasiti precizarea in OG2/2001.
Multumesc , in cazul meu se pare ca sunt 6 luni far cateva zile deci nu ma pot lega de acest aspect.
Stiti cumva care este modalitatea de comunicare a solicitarii datelor , sunt in proces cu politia pe acest caz si am aflat in intampinarea lor ca s a facut afisare pe usa in lipsa (eu nu am gasit-o) si pe copia care am primit o dupa ce am deschis procesul este un proces verbal de afisare semnat de un agent unde scrie ca nu am fost gasit acasa fara martor si nici nu au pomenit de vreo inregistrare video audio.
Prin posta nu a fost transmis nimc..
Eu pur si simplu nu am primit nici o solicitare... adica nu stiu daca prevederile art 27 din OG12 se aplica si la acest tip de comunicare.
Mi se pare prea abuziv sa fiu amendat pentru ceva ce nu am comis cu buna stiinta sau din neglijenta.
Multumesc anticipat
Abuziv sau nu, astea trebuie sa le prezentati in instanta si instanta sa decida.

Daca nu e semnat acel PV de contraventie de vreun martor, puteti cere anularea PV de contraventie, pentru faptul ca nu exista proba audio video, conform art. 27 din OG2/2001 si nu este semnat PV de cel putin un martor, prin urmare, procedura de comunicare a PV nu a fost indeplinita conform legii.
Ar fi simplu. Dvs. stiti exact cum arata ceea ce sustine politia.

Articolul 27
(1) Comunicarea procesului-verbal se face prin poștă, cu aviz de primire, sau prin afișare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operațiunea de afișare se consemnează într-un proces-verbal, semnat de cel puțin un martor.
(2) Nu este necesară semnarea procesului-verbal de către un martor atunci când procedura de afișare este înregistrată cu mijloace audio-video ale organului din care face parte agentul constatator.
Multumesc
Spuneam ca nu e semnat de nici un martor procesul verbal de citare prin care se solicita sa ma prezint la politie (scrie ca nu am fost gasit acasa si s-a facut afisare....care eu nu am gasit o cand m am intors in tara ) si nu exista nici o proba video atasata la dosar prin intampinarea facuta de politie dar nu eram sigur daca art 27 di OG2/2001 se refera si la comunicare citatiei avand in vedere ca nepprezentarea atrage sansctiune contraventionala) sau doar la procesele de contraventie . Sau se aplica art 163 din codul de procedura civila desi si acolo la pct 9 spune catrebuie sa se reia incercarea comunicarii daca nu am fost gasit acasa . Intreb deoarece doresc sa fac raspuns la intampinarea politie si am termen de 10 zile conf codului civil.
Nu am gasit nici o alta lege sau hotarare care sa spuna concret care este procedura legala....
Acum inteleg, ca dvs. vi s-a afisat (ma rog, sa zicem) o citatie pentru a da datele. Pai sa revenim la art. 39 :

Canalul de comunicatie explicit ar fi prin mijloace electronice :

(3) Comunicarea solicitării prevăzute la alin. (1) și a datelor prevăzute la alin. (2) se poate realiza și prin platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice, atunci când proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul a optat pentru această modalitate de comunicare.
(la 02-01-2023, Articolul 39 din Sectiunea 1 , Capitolul V a fost completat de Punctul 2, Articolul 21, Titlul II din LEGEA nr. 383 din 29 decembrie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1279 din 30 decembrie 2022 )
(4) Solicitarea prevăzută la alin. (1) se consideră comunicată în termen de 5 zile de la data punerii la dispoziția proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul prin mijlocul electronic de transmitere la distanță.

V-a contactat cineva, cerindu-va o adresa de mail ? Nu s-a indeplinit aceasta cerinta.

(5) Solicitarea prevăzută la alin. (1) întocmită ca înscris în formă electronică, în cazul în care nu poate fi comunicată în modalitatea prevăzută la alin. (3), se consideră comunicată la data comunicării copiei acesteia, imprimată pe suport hârtie. Documentul astfel rezultat nu trebuie să poarte semnătura olografă a polițistului rutier.

Eu inteleg aici ca nu e vorba de afisare, ci sa v-o inmineze. Au vreun martor ca a incercat politia sa dea de dvs ?

Sustineti si in instanta cu dovezi, ca ati fost plecat in strainatate si ca politia nu are nici o dovada ca a incercat sa dea de dvs., pentru a le da o adresa de mail si nici nu au vreun martor ca au incercat sa va inmineze acea comunicare, sau s-o lase la altcineva.

Afisarea nu e o procedura prevazuta explicit in OUG 195/2002 si era absolut obligatoriu sa fie prevazuta ca procedura.

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2025
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am gasit afisat un pv pe numele meu cu amenda de 9 ... Ancasorana Ancasorana Buna ziua. Am gasit afisat un PV pe numele meu cu amenda de 9 puncte pentru necomunicare persoana care a condus autoturismul. Ideea e ca eu n am primit nicio ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am gasit in parbrizul masinii o comunicare pentru ... marstz marstz Buna ziua! Am gasit in parbrizul masinii o Comunicare pentru constatarea unei contraventii (Bucuresti, sect 1) - in baza art 142 lit n din RA OUG 195/2002 ... (vezi toată discuția)
Procedura de afisare a unui proces verbal de contraventie rutiera radudum radudum Buna ziua , Am primit in 28.11.2011 de la SPIT ( serviciu public impozite si taxe ) o somatie de plata pentru o amenda circuilatie in 25.11.2010 . Am facut ... (vezi toată discuția)