avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua exista un termen maxim legal de la data ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua exista un termen maxim legal de la data solicitarii ...

Buna ziua
exista un termen maxim legal de la data solicitarii comunicarii datelor conform art 39 oug 195 (comunicarea datelor persoanei careia ia fost incredintat vehicolul) si data intocmirii procesului verbal de constatare.
Mentionez ca politia spune ca mi au fost solicitate datele in 18.05.2024 (afisare pe usa eu sincer nu am vazut nici o afisare) si procesul verbal l au intocmit in 22.11.2024 adica dupa 6 luni.
Cel mai recent răspuns: c_cristi , utilizator 13:18, 2 Iunie 2025
Singura lor proba este un proces verbal care spune ca am fost cautata acasa si nu am fost gasit si fara nici un martor sau poza citatia a fost afisata pe usa . procesul este semnat doar de un agent de politie.
Procedura cu afișare e obligatorie doar dacă e vorba de PV de contravenție, mai ales ca e o decizie a ICCJ din 2013 care spune ca politia trebuie sa se asigure fărăechivoc că s-a comunicat acel PV, prin orice mijloc indicat in lege. La art. 39 prima metoda indicată este prin mijloace de comunicare electronice convenite. Aveți ce sa răspundeți.
Multumesc
Decizia nr 10 /10.06.2013 a ICCJ ? Sau alta ? Nu stiu daca ma pot folosi de ea si in cazul comunicarii citatiilor .
Nu se refera la acelasi lucru, e adevarat, dar ICCJ a decis ca , poti considera ca neindeplinita metoda comunicarii prin posta doar in cazul refuzului expres al destinatarului, consemnat în procesul-verbal încheiat de funcţionarul poștal.

Altfel , daca nu exista aceasta dovada a refuzului expres, atunci se recurge, obligatoriu (metoda subsidiara) la afisare.

In cazul dvs., al solicitarii de date, pentru identificare, trebuie sa subliniati faptul ca la art. 39 prima metoda mentionata expres de legiuitor este cea prin mijloace electronice :
(4) Solicitarea prevăzută la alin. (1) se consideră comunicată în termen de 5 zile de la data punerii la dispoziția proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul prin mijlocul electronic de transmitere la distanță.

A indeplinit politia aceasta procedura ? Nu. Cereti ca politia sa prezinte probe ca a incercat aceasta metoda.

Chiar si asa, puteti sublinia si ca nu s-a respectat nici urmatoarea metoda, prevazuta expres in lege:
(5) Solicitarea prevăzută la alin. (1) întocmită ca înscris în formă electronică, în cazul în care nu poate fi comunicată în modalitatea prevăzută la alin. (3), se consideră comunicată la data comunicării copiei acesteia, imprimată pe suport hârtie. Documentul astfel rezultat nu trebuie să poarte semnătura olografă a polițistului rutier.

Exista vreun martor care sa confirme ca ati fost cautat pentru comunicare document scris ? Are politia vreo proba ? A incercat politia sa afle situatia dvs. , din vecini ? Dvs. puteti proba ca ati fost plecat in strainatate si in mod cert nu s-a indeplinit nici procedura de comunicare prin a doua metoda.

Legatura cu decizia 10/2013 este faptul ca ICCJ subliniaza faptul ca trebuie incercat prin orice metoda sa se comunice cu acel contravenient si ca trebuie dovedit acest lucru. In cazul analog, al dvs., al unui presupus contravenient, este evident ca reiese ca nu s-a incercat acest lucru,

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc mult
Asa ma gandeam si eu dar nu eram sigur . O sa trec in raspunsul la intampinare toate argumentele si cele din art 27 OG 2 (lipsa martor sau poza la afisare) si cele din OUG 195 art 39 privind metodele electronice alternative de comunicare si cele din Hotarare ICCJ 10/2013 privind subsidiaritatea afisarii fata de transmiterea prin mandat cu confirmare si o sa vad ce hotareste instanta. Eu ma simt nevinovat intrucat nu aveam cum sa ghicesc ca trebuie sa merg la politie sa comunic datele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am gasit afisat un pv pe numele meu cu amenda de 9 ... Ancasorana Ancasorana Buna ziua. Am gasit afisat un PV pe numele meu cu amenda de 9 puncte pentru necomunicare persoana care a condus autoturismul. Ideea e ca eu n am primit nicio ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am gasit in parbrizul masinii o comunicare pentru ... marstz marstz Buna ziua! Am gasit in parbrizul masinii o Comunicare pentru constatarea unei contraventii (Bucuresti, sect 1) - in baza art 142 lit n din RA OUG 195/2002 ... (vezi toată discuția)
Procedura de afisare a unui proces verbal de contraventie rutiera radudum radudum Buna ziua , Am primit in 28.11.2011 de la SPIT ( serviciu public impozite si taxe ) o somatie de plata pentru o amenda circuilatie in 25.11.2010 . Am facut ... (vezi toată discuția)