avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament in Romania, apartament ...

Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament in Romania, apartament donat de parintii mei, eu find rezident fiscal al altei tari. In urma anveloparii blocului , conform unei hotarari a Primariei, regula ar fi sa platesc 3.5 % din costul acestei lucrari pentru apartamentul meu daca am un venit sub 5000 lei (cumva se considera ajutor social) iar 25 % daca am venit mai mare de 5000 lei. Avand in vedere ca sunt pensionar in Romania cu un venit cu mult mai mai mic de 5000 lei, dupa mine, ar trebui sa platesc 3.5%. Primaria, in schimb, a hotarat sa imi cumuleze veniturile din ambele tari astfel , in cazul acesta trebuie sa platesc 25%. Imi puteti spune daca exista o lege/hotarare sau pe ce baza fiscala Primaria ar putea sa ceara cumularea venitulor din celor doua tari pentru plata acestei lucrari , eu nefiind rezident fiscal in Romania.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:15, 4 Iunie 2025
Dvs. puteti cere acest lucru primariei, sa va precizeze in baza carei prevederi v-a calculat suma tuturor veniturilor obtinute si nu doar cel din Romania. Adresati o astfel de solicitare primariei. Totusi, dvs. nu platiti ca proprietar al acelui apartament nimic ?
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2025
latka, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Primaria a luat aceasta decizie in urma unei hotarari a Consiliului Local privind aprobarea nivelului contributiei proprii la proiectele de reabilitare termica, in vederea stabilirii sumelor de plata pentru fiecare apartment. Ce nu este clar pentr mine , a fost faptul ca in cazul meu s-a hotarat cumularea veniturilor
In urma petitie mele, mi s-a raspuns ca 3.5 % s-a stabilit conform legii asistentei sociale iar eu nu ma incadrez imtru-cat veniturile mele cumultate sunt mai mult de suma de 5200 lei dar nu si aspectul legal aplicat din punctul de vedere al administratiei fiscale.
Sub aspect practic, ca nerezindent fiscal in Romania, inteleg ca veniturile din alta tara ar fi aferente cheltuielilor si taxelor deductibile acelei tari avand in vedere discrepantele majore de taxare/cheltuieli dintre cele doua tari.
In Romania , pentru acest apartament platesc taxe de proprietate.
Avind o proprietate pentru care platiti taxe, atunci sunt indreptatiti sa va taxeze la anvelopare la totalitate venituri, v-am dat un link, cred ca de acolo reiese ca aveti si aici rezidenta fiscala.
3.1. Elemente care atestă rezidența în România
Principalele elemente care sunt luate în considerare pentru stabilirea rezidenței,
potrivit Codului fiscal2, sunt:
-...........................
- locuința permanentă din România a persoanei fizice, locuință care poate fi în proprietate
sau închiriată sau care rămâne disponibilă oricând pentru această persoană și/sau familia sa;
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2025
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca eu ma calific aici.
2.2. Dacă persoana deține o locuință permanentă aflată la dispoziția sa în ambele
state, este considerată rezidentă numai a statului în care își are centrul intereselor
vitale, respectiv în statul cu care relațiile sale personale și economice sunt mai apropiate.
Dacă o persoană fizică deține o locuință într-un stat semnatar al unei convenții de evitare a
dublei impuneri încheiate cu România și deține la dispoziția sa și o locuință în România în timp ce o
păstrează pe prima, faptul că păstrează prima locuință în statul în care a locuit preponderent, unde
a muncit și unde se află familia sa și toate proprietățile sale poate, împreună cu alte elemente, să
demonstreze că persoana respectivă și-a păstrat centrul intereselor vitale în celălalt stat, și nu în
România.
Cred ca trebuie sa clarific cu ANAF.
Da, e chiar obligatoriu, pentru ca deja ANAF pare sa aiba o "parere", de unde credeti ca stie primaria valoarea veniturilor dvs. din statul unde sunteti rezident fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezidenta fiscala Geanlu Geanlu Buna ziua, Daca sunt angajata la un anajator din Romania, dar din motive personale am ales sa ma mut in Germania pastrand jobul din Romania (lucrez remote, ... (vezi toată discuția)
Rezidenta fiscală la sosirea în romania buna, sunt confuz in ... bluechip bluechip Rezidenta fiscală la sosirea în Romania Buna, Sunt confuz in determinarea rezistenței. Situația mea: M-am mutat in România pe 1 iunie 2024 ( ... (vezi toată discuția)
Rezidenta fiscala Darie Doina Darie Doina Daca o persoana are buletin de Romania, dar este rezident in alta tara, locuieste de peste 5 ani in alta tara, are locuinta proprietate personala in tara ... (vezi toată discuția)