avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua, În compania unde lucrez au avut loc ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua, În compania unde lucrez au avut loc recent mai multe ...

Bună ziua,

În compania unde lucrez au avut loc recent mai multe valuri de concedieri pe motiv de restructurare, iar acum urmează un nou val. Posturi existente vor fi desființate și înlocuite cu altele noi (așa pare a fi situația).

Eu am acceptat în urmă cu câteva luni un nou rol, semnificativ mai complex, care ar fi trebuit să fie plătit cu cel puțin 50% mai mult. Mi s-a promis o mărire sau reîncadrare, dar de 3-4 luni sunt doar amânări și motive neclare. Între timp, lucrez pe un rol mai greu, cu același salariu.

Mă tem că voi fi vizată de concediere și că se va invoca desființarea postului, deși în realitate rolul este păstrat cu altă denumire precum si alte responsabilități.

Întrebări:
1. Pot contesta o astfel de concediere? Ce înseamnă “desființarea reală și efectivă” a postului? Dacă asta se va invoca.
2. Pot folosi în apărarea mea faptul că mi s-a schimbat semnificativ rolul fără modificare salarială sau contractuală?
3. Este abuziv faptul că am fost dusă cu vorba luni întregi legat de mărire?

Mulțumesc pentru orice clarificare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:08, 5 Iunie 2025
Discutati cu un avocat si notificati angajatorul, va ajuta sa va faceti probe de acum, inainte de concediere. Puteti contesta o astfel de concediere. Desfiintarea reala si efectiva este una opusa unei desfiintari fictive.
Nu stiu daca e abuz, depinde cum de ati acceptat etc. Nu stiu la ce aparare, impotriva a ce sa folositi modificarea postului. La contestarea deciziei de concediere dv. atacati, nu va aparati.
Ultima modificare: Joi, 5 Iunie 2025
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Brandusa990 a scris:

....

Întrebări:
1. Pot contesta o astfel de concediere? Ce înseamnă “desființarea reală și efectivă” a postului? Dacă asta se va invoca.
2. Pot folosi în apărarea mea faptul că mi s-a schimbat semnificativ rolul fără modificare salarială sau contractuală?
3. Este abuziv faptul că am fost dusă cu vorba luni întregi legat de mărire?

Mulțumesc pentru orice clarificare.

1. Da, puteți contesta în instanță decizia de concediere.
Desfiinţarea locului muncii este efectivă, astfel cum prevede legea, dacă locul de muncă în cauză a fost eliminat din statul de funcţii,/ organigrama.
Cauza desfiinţării locului de muncă este reală şi obiectivă dacă desfiinţarea este determinată de dificultăţi economice, de transformări tehnologice sau de reorganizarea activităţii.

2. Nu tine în contestatie schimbarea respectiva. Nu exista text de lege care sa oblige angajatorul sa va modifice și salariul, decât daca pt postul în cauza în documentele interne este prevazut un set salariu

3 . Nu este abuz ,ci suna a păcălire

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere pe motiv de desfiintare a postului adela05 adela05 In caz de concediere pe motiv de desfiintare a postului, societatea poate reinfiinta postul si poate angaja pe cineva pe acelasi post, la cateva zile de la ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post steff5891 steff5891 Ma puteti indruma intr-o problema. Postul meu a fost desfiintat si in organigrama a fost introdus un post similar, numai ca noul post are si atributii noi. ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu loara123 loara123 Dupa ce m-am judecat cu institutia in care lucrez timp de 2 ani si jumatate pentru ca am fost data jos abuziv de pe functia pe care o ocupam am castigat. ... (vezi toată discuția)