avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara! Din păcate, tatăl meu a decedat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara! Din păcate, tatăl meu a decedat de curând. Nici ...

Buna seara! Din păcate, tatăl meu a decedat de curând. Nici mama nu mai e în viața și sunt fiica unica.Mai trebuie făcută succesiunea? In ce interval de timp? Și de ce acte am nevoie când merg la notariat? Mulțumesc.
Ultima modificare: Duminică, 8 Iunie 2025
lllucci, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 13:53, 9 Iunie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Trebuie. Curând.
Dacă trec mai mult de doi ani de la deces (poate ai și trecut in cazul mamei) atunci se plătește și un impozit de 1% din valoarea bunurilor imobile ce compun masa succesorală. Asa arată lucrurile ... azi. (iunie 2025) Mâine...ne lăsăm surprinși. Nu știu ce biruri se vor mai inventa.
Despre acte o să vă spună notarul. Pentru început, luați cu dvs. certificate (de deces, al dvs. de naștere, al lor de căsătorie) și acte de proprietate privind bunurile părinților.
Trebuie să dezbateți succesiunea pentru că nu-i destul să fiți fiica lor pentru a fi și moștenitoarea lor. Calitatea de moștenitor o dovediți cu certificatul de moștenitor.
Ultima modificare: Luni, 9 Iunie 2025
romascanu, moderator
Când a murit mama, am fost cu tata la un notar, unde ni s-a spus că nu are rost sa facem succesiunea, apartamentul in care au locuit ( unicul bun imobil) fiind pe numele tatălui., contractul de vanzare-cumparare( in rate) fiind încheiat înainte de casatorie.vDeci, sfătuiți de notar, nu am făcut succesiunea după mamă. In acest caz, daca fac succesiunea după tată din timp( sa nu treaca acei 2 ani), se mai percepe avea taxa de 1% ?
Ultima modificare: Luni, 9 Iunie 2025
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu se percepe dacă vă încadrați în termen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicit o informație despre succesiune: se poate pune în vânzare apartamentul în timp ce se dezbate la notariat? danpower danpower Tatal meu a murit de curand ,mama demult timp aproape 15 ani,se poate face succesiunea la notariat pentru partaj,tin sa mentionez ca am o sora?As mai vrea sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune sebilika sebilika Buna seara, am avut un deces in data de 18.10.2012, a murit mama mea si mentionez ca mai am o sora. Proprietatea urmeaza sa se imparta si vrem sa stim daca ... (vezi toată discuția)
Imposibilitate dezbatere mostenire gabiconstanta gabiconstanta bunicii mei nicolae si anica au avut 4 fete .--ionica , nela , lia , tudorita . in anul 1970 bunicul nicolae a decedat - sa facut succesiune - au ... (vezi toată discuția)