avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vecinul meu vrea sa tencuiasca o latura a casei lui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vecinul meu vrea sa tencuiasca o latura a casei lui care este ...

Vecinul meu vrea sa tencuiasca o latura a casei lui care este cu etaj si pentru ca nu are nici un centimetru intre casa lui si casa mea vrea sa imi descopere casa mea pentru a instala schela in podul casei mele. Ma poate obliga legea la aşa ceva ?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2025
DanArad, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 16:55, 13 Iunie 2025
Buna ziua,

Instanta de judecata poate incuviinta accesul pe proprietatea dumneavoastra, pentru a efectua anumite lucrari.
Totodata, daca actiunea este admisa, puteti fi obligat la plata unor cheltuieli de judecata, reprezentate de onorariul de avocat si taxa judiciara.

Va sugerez sa ajungeti la un acord.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar daca instanta o sa-i acorde dreptul de acces pe proprietatea d-voastra pentru lucrarile de renovare , in nici un caz sa va descopere casa , mi se pare o aberatie . Se vor gasi alte metode alternative , eventual sa-si descopere el casa si sa prinda shela de propriul perete , sa angajeze alpinisti , etc .
Etsy123, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu am mai auzit asa ceva … Cum adica sa va descopere casa , sa o decoperteze ? sa scoata tigla ? Puteti fi absolut sigur ca podeaua podului - care e , de fapt , tavanul incaperilor - e suficient de rezistenta la asa o greutate ? Va trebui sa suporte greutatea schelei , a oamenilor , a materialelor … Va puteti trezi cu toti si toate in camerele de sub acea zona , cazuti prin tavan … Personal , i-as cere sa aduca un expert in constructii ( nu constructor , EXPERT cu acte ) sa analizeze daca exista vreun risc , si daca chiar nu exista o alta solutie tehnica . Cereti-i in scris asta , nu pe vorbe . Daca chiar va da in judecata , o asemenea hartie ( faceti o copie dupa ea pe care sa semneze ca a primit-o ) cred ca v-ar apara in fata instantei , ca e o conditie cat se poate de indreptatita , nu e un refuz . Mai exista si riscul sa ploua si sa fiti cu casa decopertata … Mie mi s-ar parea o cerere absolut excesiva si invaziva fata de proprietatea mea ( dar eu nu sunt avocat ) .
CHKa, utilizator
Buna ziua

Nu, categoric nu.

Dvs puteti fi opbligat sa permiteti accesul vecinului pe proprietatea dvs pentru a-si face reparatiile necesare. Dar nu cred ca vreo instanta va incuviinta distrugerea proprietatii dvs pentru ca vecinul sa-si repare propria casa.
Adică? Sa imi descopere casa ? Casa mea este o cada veche el cand şi-a construit casa a lipit-o de jgheabul casei mele iar acum vrea sa instaleze izolatie pe ea . Va trece pe proprietatea mea cu cativa centimetri. Este posibil asa ceva ?

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Buna ziua,

Instanta de judecata poate incuviinta accesul pe proprietatea dumneavoastra, pentru a efectua anumite lucrari.
Totodata, daca actiunea este admisa, puteti fi obligat la plata unor cheltuieli de judecata, reprezentate de onorariul de avocat si taxa judiciara.

Va sugerez sa ajungeti la un acord.

Alte discuții în legătură

Lucrari pe hotar dintre proprietati cioaca_cc cioaca_cc Doua proprietati. Pe una dintre ele, cu zeci de ani in urma, s-a construit o casa, iar unul dintre peretii acesteia s-a amplasat pe razorul dintre proprietati, ... (vezi toată discuția)
Renovare casa vecin DinuX DinuX Buna ziua! La limita sudica a curtii mele se intinde, pe calcan, casa vecinului. Curtea noastra, desi in oras si mica, nu este betonata ci inierbata, cu ... (vezi toată discuția)
Vecinul ma poate impiedica sa respect cerintele tehnice din proiectul casei? adi__d adi__d Buna ziua Am primit o autorizatie de construire la limita de proprietate, in Bucuresti (primaria obligadu-ma sa construiesc pe limita de proprietate, fara a ... (vezi toată discuția)