avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot ajunge de la indiviziune la proprietate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot ajunge de la indiviziune la proprietate exclusiva?

Buna ziua!
Va scriu in sperata ca ma puteti ajuta cu o indrumare legat de ce trebuie sa fac.
Bunica mea a avut 3 copii si in proprietatea sa a avut doua case si mai multe terenuri intravilane si extravilane. Tatal meu fiind cel mai mic dintre frati, a avut grija de proprietati timp de peste 20 de ani (de cand fratii tatalui meu s-au mutat la casele lor) cu cu rol in primarie pe una dintre case, deci a platit impozit mai multi ani pe unul dintre imobile. Iar pe restul a platit impozit bunica mea.

Intre timp bunica a decedat, a decedat si tatal meu la scurt timp.
Recent s-a deschis dosarul de succesiune si am fost de acord sa acceptam mostenirea si sa intram toti in indiviziune (o greseala din partea mea, ca nu am stiut mai multe detalii, dar imi asum), mai putin unul din fratii tatalui meu care nu a fost interesat si si-a cedat partea.

Intrebarea mea e, tinand cont ca celalalt unchi al meu nu a contribuit cu nimic la aceste proprietati timp de mai bine de 20 de ani, eu, impreuna cu parintii mei ramanand cu bunica mea pentru a o ingriji, fara sa primim vreun sprijin, se poate dovedi cumva ca tatal meu a platit impozit si practic a folosit exclusiv o parte din imobile si astfel sa dobandesc mai mult decat cota succesorala ce mi se indreptateste prin tatal meu? Nu vreau sa fiu rau cu unchiul meu dar mi se pare nedrept ca dupa atatia ani de nepasare sa pretinzi ca e dreptul tau legal.

Am mai citit cate ceva legat de uzucapiune si despre faptul ca daca eu folosesc exclusiv imobilele pentru mai mult de 10 ani, lucru foarte probabil din moment ce unchiul meu e dezinteresat total si nu ar avea posibilitatile financiare sa le ingrijeasca, pot pretinde in cele din urma dreptul la proprietate asupra lor.

As avea nevoie, va rog, de mai multe detalii daca se poate. Cum as putea sa procedez in situatia asta si daca am sorti de izbanda.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:30, 12 Iunie 2025
Mergeți la avocat sa va facă un studiu concret de caz.
Nu trebuie mers la avocat obligatoriu ca sa deschizi procese.
Se analizează situatia de fapt și de drept și se verifica tot ce trebuie verificat.

București 2025

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum aflu daca s-a facut succesiunea ? ContSters290057 ContSters290057 Succesiune dupa bunici ? Suntem trei frati din Bucuresti,parintii nostri sunt decedati ultimul in anul 2000. Bunicii din partea tatalui si ei decedati inainte ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea ContSters111388 ContSters111388 Buna ziua! Situatia este urmatoarea: -tatal meu mai are 3 frati ,unul decedat(anul trecut in decembrie), ceilalti 2 in viata - cel care a decedat a ramas ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata, doresc sa va descriu situatia in care a fost ... VasileVasile2020 VasileVasile2020 Buna dimineata, Doresc sa va descriu situatia in care a fost implicat tatal meu si fratele lui. La finalul anilor 70 bunicii din partea tatalui au ... (vezi toată discuția)