avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o informatie: am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o informatie: am dat in judecata ...

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati cu o informatie: am dat in judecata un vecin iar intre timp acesta si-a vandut proprietatea tocmai cand instanta a dispus efectuarea unei expertize tehnice in specializarea instalatii, astfel ca expertul desemnat nu mai poate stabili cauza avarierii proprietatii mele. Vecinul a sustinut in fata instantei, pe calea interogatoriului, ca este in continuare proprietar al acelui apartament. Am trimis o solicitare catre ANAF si le-am explicat situatia (numar de dosar si citatia trimisa de la instanta) si i-am rugat sa-mi spuna daca intr-adevar acest vecin mai figureaza ca proprietar. ANAF-ul mi-a respins solicitarea invocand ca motiv art.11 din Lg.207/2015 si Lg.677/2001, adica 'flit' pe romaneste (imi cer scuze!). Ma gandesc sa-i dau in judecata pe contencios administrativ dar dureaza...

Va rog sa-mi spuneti ce pot face in continuare? sa solicit instantei sa trimita ei aceasta solicitare catre ANAF? sa initiez o actiune pauliana impotriva vecinului (oricum pot afla, pe cai neoficiale ce-i drept, ca vecinul nu mai e proprietar? ma pot adresa unei alte institutii cu acest tip de solicitare?

Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Lumyna , utilizator 15:10, 13 Iunie 2025
Nu cred ca ANAF era in măsura sa raspunda ci Direcția de Impozite și Taxe Locsle unde imobilul ar trebui sa fie înscris pe rolul fiscal.La fel de simpla este obținerea unui extras informativ de la CF..
Dar ANAF nu are nici un fel de evidenta a proprietatilor cuiva , aceasta se ocupa cu taxele si impozitele datorate Statului . Ori , impozitul pe locuinte este un impozit local , se datoreaza la taxe si impozite colectate de Primarie . Daca apartamentul s-a cumparat recent ( cu nu mai mult decat cativa ani in urma ) , inseamna ca notarul la care s-a incheiat contractul l-a intabulat pe numele noului proprietar . In aceasta situatie , cereti de la cadastru ( OCPI ) un extras de carte funciara , oricine il poate cere - contra cost ( e vreo 20 - 30 lei ) . Cumparatorul avea obligatia sa-si declare proprietatea la Primarie , dar acolo nu cred ca veti primi informatii , ca nu sunt de interes public . Dar de la OCPI precis primiti acel extras pe respectivul apartament . Asa puteti afla daca , intradevar , a vandut sau nu .
Dacă pârâtul este in continuare sau nu proprietar veti afla cu ocazia efectuării expertizei poate. Insă, pârâtul chiar dacă a vândut proprietatea va rămâne în continuare în proces și hotărârea îl va viza. Nu trebuie să vă faceți probleme. Oricum, puteți să discutați cu un avocat pentru a vă explica pe larg care sunt efectele și ce se poate face.
Va multumesc pentru raspuns! eu am trimis solicitarea pe siteul general al ANAF si ei au directionat-o catre compartimentul respectiv, adica Compartiment Comunicare, Relații Publice și Mass- Media din cadrul DGRFP. Raspunsul era semnat de un domn care e executor judecatoresc. In legatura cu extrasul informativ, chiar nu stiam ca il pot obtine nefiind proprietara a acelui spatiu. O sa incerc si la OCPI cu solicitarea asta.

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Nu cred ca ANAF era in măsura sa raspunda ci Direcția de Impozite și Taxe Locsle unde imobilul ar trebui sa fie înscris pe rolul fiscal.La fel de simpla este obținerea unui extras informativ de la CF..

OCPI inseamna Oficiul de Cadastru si PUBLICITATE Imobiliara , deci oricine poate cere acel extras . Il puteti cere si on-line , pe site-un OCPI , dar cel mai simplu este sa mergeti personal la Cartea Funciara ( care tine de OCPI ) , vi se da pe loc , cel putin eu asa am obtinut . Va spun asta in ideea ca poate nu stiti numarul cadastral al vecinului , si atunci ( din cate stiu ) nu puteti rezolva on-line . Trebuie sa aflati , din evidentele lor , acest numar , corespunzator adresei imobilului .
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2025
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum aflu cine e proprietar? Tarzan2012 Tarzan2012 Am aflat ca o cunostinta si-a vandut imobilul,iar aceasta cunostinta sustine ca nu a vandut. Eu nu stiu pe cine sa cred,asa ca daca stiti unde sa ma interesez ... (vezi toată discuția)
Vanzare de bun imobiliar dubla miramrbl miramrbl Am cumparat in 1996 10 hectare de pamant extravilan , care a fost trecut la primarie si pe care am platit impozit . Pamantul a fost vandut acum o saptamana ... (vezi toată discuția)
Certificat e mostenitor pe o suprafata intabulata de altcineva giv giv Buna ziua. Am moștenit pe tatăl si bunicul meu care mi-au lăsat câteva loturi de teren. Le am in certificatul de moștenitor. Am dat actele la o firma ... (vezi toată discuția)