avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o informatie: am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o informatie: am dat in judecata ...

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati cu o informatie: am dat in judecata un vecin iar intre timp acesta si-a vandut proprietatea tocmai cand instanta a dispus efectuarea unei expertize tehnice in specializarea instalatii, astfel ca expertul desemnat nu mai poate stabili cauza avarierii proprietatii mele. Vecinul a sustinut in fata instantei, pe calea interogatoriului, ca este in continuare proprietar al acelui apartament. Am trimis o solicitare catre ANAF si le-am explicat situatia (numar de dosar si citatia trimisa de la instanta) si i-am rugat sa-mi spuna daca intr-adevar acest vecin mai figureaza ca proprietar. ANAF-ul mi-a respins solicitarea invocand ca motiv art.11 din Lg.207/2015 si Lg.677/2001, adica 'flit' pe romaneste (imi cer scuze!). Ma gandesc sa-i dau in judecata pe contencios administrativ dar dureaza...

Va rog sa-mi spuneti ce pot face in continuare? sa solicit instantei sa trimita ei aceasta solicitare catre ANAF? sa initiez o actiune pauliana impotriva vecinului (oricum pot afla, pe cai neoficiale ce-i drept, ca vecinul nu mai e proprietar? ma pot adresa unei alte institutii cu acest tip de solicitare?

Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Lumyna , utilizator 15:10, 13 Iunie 2025
Va multumesc tare mult pentru explicatii! O sa ma adresez celor de la OCPI. Cei de la ANAF puteau sa-mi spuna ca nu e in competenta lor sa dea aceste informatii, insa ei au invocat legislatia cu protectia datelor cu caracter personal. Ma gandesc ca poate proprietatea nu e vanduta ci doar inchiriata, ori ei puteau sa-mi spuna si acest lucru.

CHKa a scris:

Dar ANAF nu are nici un fel de evidenta a proprietatilor cuiva , aceasta se ocupa cu taxele si impozitele datorate Statului . Ori , impozitul pe locuinte este un impozit local , se datoreaza la taxe si impozite colectate de Primarie . Daca apartamentul s-a cumparat recent ( cu nu mai mult decat cativa ani in urma ) , inseamna ca notarul la care s-a incheiat contractul l-a intabulat pe numele noului proprietar . In aceasta situatie , cereti de la cadastru ( OCPI ) un extras de carte funciara , oricine il poate cere - contra cost ( e vreo 20 - 30 lei ) . Cumparatorul avea obligatia sa-si declare proprietatea la Primarie , dar acolo nu cred ca veti primi informatii , ca nu sunt de interes public . Dar de la OCPI precis primiti acel extras pe respectivul apartament . Asa puteti afla daca , intradevar , a vandut sau nu .

Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2025
Lumyna, utilizator
Daca a inchiriat sau nu , poate ca ar sti ( daca a declarat asta la ANAF ) , doar ca un contract civil intre doua parti NU e informatie publica , si - intradevar - sunt date cu caracter personal si nu pot fi divulgate .
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2025
CHKa, utilizator
Va multumesc pentru explicatii!
stiu ca paratul ramane parte in dosar insa exista riscul ca proba cu expertiza sa nu ma mai ajute pe mine ca reclamanta si instanta sa-mi respinga actiunea ca insuficient probata. Mi s-a sugerat sa-i chem in garantie pe noii proprietari pt ca in actiunea initiala eu am cerut si readucerea la starea initiala a proprietatii si a partii comune avariate de actiunea iresponsabila a vecinului respectiv. Cu extrasul OCPI sau alta proba care sa ma ajute sa dovedesc instantei reaua-credinta a vecinului atunci cand a vandut proprietatea, as putea initia actiunea pauliana.

Mihail Croitoru a scris:

Dacă pârâtul este in continuare sau nu proprietar veti afla cu ocazia efectuării expertizei poate. Insă, pârâtul chiar dacă a vândut proprietatea va rămâne în continuare în proces și hotărârea îl va viza. Nu trebuie să vă faceți probleme. Oricum, puteți să discutați cu un avocat pentru a vă explica pe larg care sunt efectele și ce se poate face.

Am inteles ce spuneti insa eu n-am cerut de la ANAF sa-mi permita accesul la informatiile din contractul dintre parti, ci doar daca pe locatia respectiva exista contract de inchiriere sau de vanzare-cumparare. Ma gandesc ca sub rezerva respectarii datelor confidentiale, ANAF ar fi putut sa-mi spuna macar acest lucru. Era si interesul lor, ca daca e un contract de inchiriere ar fi trebuit inregistrat la ei ca nah, chirie, venituri nedeclarate, evaziune...etc.

CHKa a scris:

Daca a inchiriat sau nu , poate ca ar sti ( daca a declarat asta la ANAF ) , doar ca un contract civil intre doua parti NU e informatie publica , si - intradevar - sunt date cu caracter personal si nu pot fi divulgate .

Multumesc din suflet pentru aceste detalii, nu m-am gandit la asta. Pentru proprietatea mea am cerut informatia online dar aveam nr. cadastra. O sa ma duc personal la ei pt ca nu stiu nr cadastral al vecinului.

CHKa a scris:

OCPI inseamna Oficiul de Cadastru si PUBLICITATE Imobiliara , deci oricine poate cere acel extras . Il puteti cere si on-line , pe site-un OCPI , dar cel mai simplu este sa mergeti personal la Cartea Funciara ( care tine de OCPI ) , vi se da pe loc , cel putin eu asa am obtinut . Va spun asta in ideea ca poate nu stiti numarul cadastral al vecinului , si atunci ( din cate stiu ) nu puteti rezolva on-line . Trebuie sa aflati , din evidentele lor , acest numar , corespunzator adresei imobilului .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum aflu cine e proprietar? Tarzan2012 Tarzan2012 Am aflat ca o cunostinta si-a vandut imobilul,iar aceasta cunostinta sustine ca nu a vandut. Eu nu stiu pe cine sa cred,asa ca daca stiti unde sa ma interesez ... (vezi toată discuția)
Vanzare de bun imobiliar dubla miramrbl miramrbl Am cumparat in 1996 10 hectare de pamant extravilan , care a fost trecut la primarie si pe care am platit impozit . Pamantul a fost vandut acum o saptamana ... (vezi toată discuția)
Certificat e mostenitor pe o suprafata intabulata de altcineva giv giv Buna ziua. Am moștenit pe tatăl si bunicul meu care mi-au lăsat câteva loturi de teren. Le am in certificatul de moștenitor. Am dat actele la o firma ... (vezi toată discuția)