Am si eu o intrebare referitor la avansul pentru Fondul de Reparatii.
Am o restanta la avansul pentru fondul de reparatii, din 2022.
Am refuzat sa il mai platesc intrucat, ani de zile nu s-a facut nici o AG, nu a existat un plan de reparatii, nu s-au facut reparatii, ci numai carpeli, insa banii, pentru FR se regaseau lunar pe lista de intretinere.
Mentionez ca nu am avut datorii la asociatie, de fiecare data cand s-a facut vreo reparatie, in regim de urgenta, am platit banii integral.
De asemenea, m-am asigurat sa am, tot timpul, o suma disponibila echivalenta cu suma anuala,stabilita in AG, cu multi ani inainte. Deci am avut tot timpul un disponibil la FR. Asociatia functiona total aiurea, nu avea cont in banca, erau o gramada de restantieri, cu restante deja prescrise, Banuiala noastra a fost ca datoriile restantierilor erau platite din sumele de reparatii. Banii se tineau in cash de catre presedinte si administrator. Acesta a fost motivul pentru care am incetat sa mai platesc avansul la FR.
Asociatia era foarte veche, mare (mai multe blocuri, 176 apartamente) cu multi pensionari, cu acelasi presedinte de ani si ani, cu care nu se putea discuta, cu multa inertie si incrancenare la schimbare.
In 2022, am reusit sa schimbam conducerea, sa contractam o firma, sa deschidem cont in banca, sa intram in legalitate.
La predarea gestiunii, eu aveam o restanta la FR, cumulata in cativa ani. Inca o data aceasta restanta era avansul, la FR, pentru ca soldul contului a fost tot timpul pozitiv.
Dupa 2022 am facut plati periodice la FR, nu lunare, ci sume mai mari la intervale regulate, insa nu am reusit sa sting aceea restanta la schimbarea gestiunii (circa 950 Ron)
Acum lucrurile sunt oarecum in ordine, in sensul ca se tin AG si se fac niste planuri de reparatii. Pana acum nu s-au respectat dar se strang bani ;( Nu mai avem restantieri cu sume atat de mari.
Mai nou am aflat ca presedinta pune banii in depozite la banca, dar nu stiu ce face cu banii din dobanzi. Zilele acestea am intrebat si astept un raspuns.
1. Intrebareaa mea este daca acele restante (avans la FR), din 2022, se pot prescrie ? Pot sa fac o cerere la administratie sau sa trimit dosar in instanta ?
Eu am considerat ca in aceea perioada, inainte de 2022, mi-am protejat banii, pentru ca FR, exista in acte, dar nu si fizic.
2, Cum pot verifica daca si ce sume se depun in depozite, care sunt dobanzile (care, conform legii, alimenteaza fondul de reparatii) ? Exista vreun raport privind veniturile din dobanzi ?
Mentionez ca nu am nici o functie in asociatie, sunt doar un proprietar care s-a implicat, impreuna cu altii, pentru schimbarea din 2022, situatia fiind total critica.
Va multumesc mult pentru ajutor !
Nu e chiar ceva bine ca o asociatie sa tina banii in depozite si nici nu e legal. Mai degraba cred ca depozitele sunt pe persoana fizica.
Articolul 20
(1) Fiecare asociație de proprietari este obligată să dețină un singur cont bancar.
(2) În vederea plății cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, datele de identificare ale contului bancar prevăzut la alin. (1) se comunică tuturor proprietarilor prin afișare la avizier, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari.
(3) Prin datele de identificare ale contului bancar menționate la alin. (2) se înțelege numele titularului contului, banca la care este deschis contul, sucursala și codul IBAN.
Articolul 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni :
.....................
m) utilizarea și gestionarea veniturilor asociației de proprietari, altfel decât este prevăzut la art. 20, 70 și 74; [ link extern ]
Amenda e de minim 5000RON.
Multumesc mult ! Am vorbit cu presedinta si ea imi spune ca tine o parte din bani in depozite ca sa mai obtinem niste dobanzi, ca venituri. Numai ca eu, intamplator am aflat acest lucru si am intrebat-o daca CE stie si daca are acordul lor. Inca astept raspuns caci pare ca a depus banii, dar nu stiu cum este cu dobanda. Unde as putea sa verific ? Exista, pe aplicatia societatii de administrare, un raport cu venituri si cheltuieli, in care apare "Sold banca", dar nu imi spune prea multe acesta cifra. Mi-a spus ca este un depozit pentru un an de zile. Acesta ar trebui sa apara undeva, pe vreun raport ? Va multumesc !