avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Studii necesare declarare Reges Online
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Studii necesare declarare Reges Online

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu cateva clarificari cu privire la nivelul de studii necesar declararii in noul Reges:

1. In Clasificare Ocupatiilor din Romania (COR – ISCO 08) nu este prevazut in mod explicit nivelul de studii necesar pentru fiecare ocupatie (cu exceptia unui numar limitat de situatii), prin urmare, conditiile de ocupare ale acestor posturi sunt stabilite de angajator? Acesta poate angaja pe pozitia de Manager un candidat cu studii medii, daca acesta intruneste competentele si abilitatile individuale solicitate de companie?

2. In cazul pozitiilor tehnice nu am gasit nicaieri prevazut nivelul de studii sau tipurile de calificari obligatorii. Angajatorul poate decide, in functie de specificul activitatii, daca sunt necesare cursuri de specializare, fara a fi insa o obligatie prevazuta de lege? EX: pentru cod COR TEHNICIAN ELECTRONICĂ, TEHNICIAN MAŞINI ŞI UTILAJE, TEHNICIAN MENTENANŢĂ ELECTROMECANICĂ-AUTOMATICĂ ECHIPAMENTE INDUSTRIALE, TEHNICIAN ANALIST CALITATE – angajatorul poate angaja candidati fara diplome sau certificari in domeniul tehnic daca acesta decide ca nu sunt necesare calificari in domeniu ci va pune accent pe experienta/competentele angajatului?

3. Care este riscul daca angajatorul decide ca pentru pozitia de Manager sunt necesare studii superioare si angajeaza totusi o persoana cu studii medii?

4. Putem avea niveluri de studii diferite pentru acelasi cod COR?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:51, 19 Iunie 2025
Noua Clasificare a Ocupațiilor din România (COR) nu mai clasifică grupele majore de ocupații în funcție de gradul de instruire (nivelul școlii absolvite), astfel încât putem întâlni la Grupa majoră 2 funcții care nu necesită studii superioare, după cum la Grupa majoră 3 putem întâlni funcții care necesită studii superioare.
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, pentru functia cor sef formatie cod 132235 este nevoie ... mihaela.osan mihaela.osan Buna ziua, Pentru functia cor Sef formatie cod 132235 este nevoie de studii superioare sau poate fi ocupata si cu studii medii ? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Buna ziua! am angajat o persoana pe pozitia marketing asistent ... Gabrielacreatza Gabrielacreatza Buna ziua! Am angajat o persoana pe pozitia Marketing asistent - cod cor 243203. Acum am vazut ca sunt necesare studii superioare. Care sunt consecintele, daca ... (vezi toată discuția)
Schimbare incadrare functie... retrogradare?! magistral magistral Buna seara, Va aduc la cunostinta urmatorul fapt cel putin...ciudat sa-i spunem. Sunt angajata de 1 an si ceva la o firma, incadrata cu functia de consilier ... (vezi toată discuția)