avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de casatorie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de casatorie

Buna ziua,
In urma casatorie s-a eliberat un certificat de casatorie in 2003. Ce conditii trebuiesc indeplinite pentru a se elibera un alt certificat de casatorie care sa poata fi si legalizat ulterior eliberarii? Se elibereaza un duplicat?Care este procedura?Ce lege reglementeaza eliberarea certificatelor de casatorie?Mentionez faptul ca in urma casatoriei ambii soti au acelasi nume.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 18:09, 16 Noiembrie 2010
Nina1 a scris:

Stimata d-na Lenia in acest caz ar trebui sa va decliniti calitatea de consilier juridic si nu pe cea de utilizator pe acest site pentru a nu creea confuzii.
O seara buna si dvs.

Optiunea imi apartine iar neinregistrarea mea ca si consultant nu are de a face cu subiectul la care am avut amabilitatea sa va raspund.
Va rog cititi regulamentul si veti afla ca nimeni nu e obligat sa raspunda nimanui si mai cu seama ca rapunsurile pot fi inexacte sau neactualizate datorita legislatiei.

Dar precizez procedura descrisa de mine este actuala, asta doar daca din septembrie 2009 nu care cumva s-a mai schimbat ceva.
Va multumesc respectuos pentru raspunsuri
Nina1 a scris:

1.Nu e logic..sa aiba o alta serie si numar.

Ceea ce e logic pentru dvs. s-ar putea sa nu fie in acord cu logica legii.

Trebuie facuta diferenta intre ACTUL de stare civila. (aflat in Registrul de stare civila, acel registru mare in care dvs. ati semnat la inchierea casatoriei) si CERTIFICATUL de stare civila (care nu contine semnatura dvs., pentru ca NU este ACTUL de casatorie)

Pentru ca ACTUL de stare civila e cuprins intr-un registru care ...nu umbla prin targ, in baza ACTULUI se eliberaza (prin copierea unor informatii din cuprinsul sau) un inscris doveditor = certificatul.

Dar nici certificatele de stare civila nu sunt nite fituici de prin sertarul primariei, in care sa poata pune te-miri-cine vreo serie cu pixul. Au si ele un regim special de inseriere si numerotare. Astfel incat nu e posibila eliberarea a 2 certificate cu aceeasi serie si numar.

Daca cineva declara pierdut un prim certificat si obtine un altul, dupa care descopera ca "pierdutul" era sub nasul lui dar nu-l vedea...atunci iaca de ce poate sa aiba acasa vreo doua. (si alea doua, in mod evident, cu seria si numarul corespunzatoare momentului in care au fost eliberate).
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2010
romascanu, moderator
romascanu a scris:

Nina1 a scris:

1.Nu e logic..sa aiba o alta serie si numar.

Ceea ce e logic pentru dvs. s-ar putea sa nu fie in acord cu logica legii.

Trebuie facuta diferenta intre ACTUL de stare civila. (aflat in Registrul de stare civila, acel registru mare in care dvs. ati semnat la inchierea casatoriei) si CERTIFICATUL de stare civila.

Pentru ca ACTUL de stare civila ...nu umbla prin targ se eliberaza in baza lui (prin copierea unor informatii din cuprinsul sau) un act doveditor = certificatul.

Dar nici certificatele de stare civila nu sunt nite fituici de prin sertarul primariei, in care sa puna te miri cine vreo serie cu pixul. Au si ele un regim special de inseriere si numerotare. Astfel incat nu e posibila eliberarea a 2 certificate cu aceeasi serie si numar.

Daca cineva declara pierdut un prim certificat si obtine un altul, dupa care descopera ca "pierdutul" era sub nasul lui dar nu-l vedea...atunci iacata ca poate sa aiba acasa vreo doua.

Va multumesc pentru raspuns.
Situatia este urmatoarea: cel de-al 2 lea certificat de casatorie eliberat in 2008 a fost folosit de ex.sotul pentru a introduce actiune de divort.Asa se explica faptul de ce sunt 2 certificate de casatorie - pentru a nu sesiza "disparitia" certificatului de casatorie a preferat sa solicite un al 2 lea certificat.Motivul pe care l-a invocat la solicitare imi e necunoscut. Cert este ca imediat ce a obtinut cel de-al doilea certificat de casatorie, l-a legalizat si l-a folosit l-a introducerea actiunii. In mod normal presupun ca in declaratia anexata la cererea de eliberare certificat ar trebui sa fie trecuta motivatia: "pentru instanta" , nu?
Cu stima
Daca vreti sa gasiti musai vreun ...nod in papura divortului astuia, concentrati-va pe altceva.

Sunteti de acord sau nu cu divortul ...asta-i intrebarea.
Povestea certificatului 2 este lipsita de relevanta. (nu e nimic in neregula in eliberarea acestui certificat).

Si daca noi am avut rabdarea de a va urmari pe 3 pagini pentru a descoperi in final ...ceea ce banuiam, apoi sa stiti ca nu veti gasi aceeasi rabdare la jude si-o sa va minunati de ce nu va asculta nimeni. Pentru ca esentialul se exprima in primele 3 cuvinte...altminteri restul frazei n-o mai aude nimeni.

Alte discuții în legătură

Hotarare divort ileana1 ileana1 stie cineva hotararea de divort definitiva si irevocabila se primeste tot acasa?(pe cea definitiva am primit-o din 15 feb.)Sau de unde se scoate?inteleg ca tb ... (vezi toată discuția)
Cartea de identitate si certificatul de casatorie al persoanei divortate luciamihalache luciamihalache Am divortat in 1988 . Certificatul de casatorie a ramas la dosarul cauzei. Acum , pentru obtinerea unei noi carti de identitate mi se solicita sa le prezint ... (vezi toată discuția)
Certificat nastere, duplicat anndreeaandaa anndreeaandaa salut fiica mea are un copil dintr-o relatie sau despartit insa certificatul de nastere aramas la el nu vrea sa il dea am fost la politie insa ei au spus ca ... (vezi toată discuția)