avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nu pot sa repar liftul pe banii mei !!!!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nu pot sa repar liftul pe banii mei !!!!

Buna ziua ,
m-am mutat de 3 ani intr-un bloc , apartament lipit de lift , zgomot in casa , clasic , am citit multe intrebari/raspunsuri pe aceasta tema .
Situatia este insa alta :
- incerc sa repar liftul cu banii mei , trebui inlocuit un panou de comanda care ar trebui sa puna o frana lina ,
- Presedintele blocului impune in Adunarea generala o decizie cum ca nu se va repara panoul de comanda , indiferent de sursa de finantare !

Din nefericire pentru mine , 2/3 din locatari nu aud nici un zgomot pentru ca sunt in opozitie fata de lift , nu-i intereseaza evident , ceilalti care au apartamentele ca si mine lipite de lift , nu sunt toti afectati , intrucat bubuiala franarii se aude maxim pana la etajul 7din 10 .
Va intreb : daca eu vreau sa inlocuiesc pe banii mei , panoul de comanda vechi , cu unul modern , fara sa afectez bugetul nimanui , o decizie cum ca nu se inlocuieste panoul de comanda indiferent de finantare , nu este un abuz ?
Ce as putea sa fac ?
Multumesc anticipat pentru orice solutie /raspuns

Cel mai recent răspuns: locatar_rebel , utilizator 21:08, 14 Iulie 2025
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cunosc acest fenomen (zgomotul produs la franare, la oprire, etc.) si chiar va inteleg!

Din punctul meu de vedere,dvs. trebuie sa discutati mai intai cu patronul firmei care face mentenanta ascensorului dvs. Vedeti ce solutie va da dansul. Banuiesc ca o sa discute aceasta chestiune la CNCIR-ul local si avand in vedere ca v-ati oferit sa suportati costurile s-ar putea sa aveti mari sanse de rezolvare favorabila (eu chiar as merge intr-o audienta la CNCIR).
Aici la mine in bloc, am reabilitat /modernizat complet liftul, dar sa stiti ca nu a fost ieftin...
Asadar, urmati acesti pasi, eventual mai discutati aceasta chestiune la urmatoare sedinta a com. executiv. Sunt convins ca in conditiile aratate si presedintele dvs. o sa o lase "mai tango"...
Succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns si timpul dvs !
Ca scurt istoric , poate ajuta si pe alti oameni aflati in aceeasi situatie :
- sunt mai multe tipuri de zgomote
- zgomot franare motor , aproape clasic se actioneaza un sabot . Eu am inteles ca trebuie inlocuit panoul de comanda , care face franarea sa fie lina si nu brusca . Acest zgomot se aude din camera motorului si afecteaza etajele superioare
-zgomot blocare cabina , de obicei apare la fiecare etaj . Se poate rezolva cu usi automate
La noi in bloc erau prezente ambele zgomote , insa nu ni s-a explicat pe indelete cum se poate rezolva fiecare si ca trebuie o solutie completa .
O solutie completa ar tb sa fie undeva la 5000 euro .
Asa ca :
- firma de mentenanta a spus initial ca totul este ok dpdv lift , siguranta in exploatare , zgomotele sunt inevitabile
- o alta firma a analizat situatia si a dat o oferta completa : usi + panou
- cand au vazut ca e posibil sa se repare fara ei , Presedintele si firma de mentenanta au venit cu o contra oferta , mai mica . Insa de abia dupa reparatii am vazut ca de fapt s-au schimbat doar usile de la cabina , in usi automate . A disparut zgomotul de la blocare cabina , practic locatarii de la etajul 1-5 sunt multumiti , insa zgomotul de franare este in continuare prezent pentru apartam de la etaj 6-10. Pentru ca nu s-a schimbat si panoul

Comparand ofertele celor doua firme , dupa reparatii , am observat diferenta , insa Presedintele a ascuns acest lucru .....
Evident ca eu vreau sa inlocuiesc si panoul , suma nu e nici mica nici mare , insa Presedintele nu vrea si abuzeaza de pozitia lui .
Mi se pare o rautate incredibila , ascunsa in spatele unei decizii AG .
Pt mine e clar ce mai tb facut tehnic , insa legea 196/2018 se pare ca da puteri dictatoriale unui om .
Un sfat juridic ar fi de ajutor : daca eu vreau sa repar pe banii mei ceva care ma deranjeaza , Presedintele se poate opune la infinit ?

Multumesc

Ceea ce v-am scris mai sus, ramane valabil. Incercati acesti pasi.
Faza cu presedintele este cunoscuta aici pe forum. Multi cred ca daca este ales intr-o anumita functie, poate sa faca ce vrea, fara sa de-a sociteala nimanui...
Incercati sa discutati in prima sedinta de com. ex. explicati-le ce si cum doriti sa actionati, luati-va un angahjament ferm in aceasta privinta. Ei, dupa ce aveti aprobarea as. prop. discutati cu firma care va face mentenanta, ei la randul lor discuta la CNCIR. Se executa lucrarea, se verifica, se da garantia si ati rezolvat chestiunea.
Cum spuneam, noi am reabilitat 5 asemenea lifturi (blocuri P+10, deci 11 statii) s-au inlocuit complet cabinele, cablurile de forta si cele electrice, senzorii, etc., s-a inlocuit complet ansamblul motor-reductor, frane, s-au reparat putzul liftului,
La exterior au ramas usile originale care totusi au fost reconditionate. Va pot trimite niste poze, daca vreti.
Intreaga lucrare a fost facuta de catre lucratorii de la firma de mentenanta. Am optat pentru aceasta varianta, tocmai ca stiam ca este firma serioasa, apoi si dansii trebuia sa faca treaba buna ca altfel tot dansii ar fi avut probleme.
Este drept, au fost inregistrate catea "evenimente", dar minore. Aici avem avantajul ca firma are sediul foarte aproape de noi, asa ca repunerea in functiune se facea foarte rapid,
Intr-adevar, acum lifturile functioneaza foarte silentios !
Daca exista o hotarare a Adunarii Generale prin care s-a refuzat executarea reparatiei la lift cu suportarea cheltuielilor de catre dvs, puteti da in judecata asociatia. Vedeti art. 52 din Legea 196/2018
Va invidiez ca aveti liniste in casa , la mine nu e asa ....AG a votat impotriva modernizarii liftului , desi am oferit toata suma necesara si sa ma ocup astfel incat nimeni sa nu fie deranjat cu nimic . Lucrurile s-au transformat intr-o lupta personala , din care eu am doar de pierdut .
Pare incredibil dar asa e , desi nu ii afecteaza zgomotul , oamenii nu ma lasa sa repar liftul , ca nu vor pur si simplu , o rautate specifica zonei , nimic nou .
Nu inteleg ce anume ati facut dvs , nu-mi dau seama cum sa luam legatura pentru detalii .

Alte discuții în legătură

Reparatie capitala lift, alegerea ofertelor cimpeanr cimpeanr Buna ziua, revin cu problema deja postata pe site cu referire la reparatia capitala a liftului. S-a tinut sedinta asoc de propr pe data de 21 , sedinta la care ... (vezi toată discuția)
Înlocuire lift bloc 9 etaje ionut_negoita89 ionut_negoita89 Buna seara, Administratorul blocului în care locuiesc cere înlocuirea liftului intr un bloc cu 9 etaje (an bloc 1975) pe motiv că ISCIR nu mai da aviz S ... (vezi toată discuția)
Buna seara!am aflat ca ascensorul blocului functioneaza fara ... Stergarel Stergarel Buna seara!Am aflat ca ascensorul blocului functioneaza fara autorizatie cncir de un an.Pot sa fac plangere penala impotriva presedintelui,administratorului si ... (vezi toată discuția)