Buna ziua
Conform legii 196/2018, art 32, proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru consolidarea și modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, etc...
De asemenea, art. 48 al aceleiasi legi spune ca: hotărârile adunării generale a asociației de proprietari sunt obligatorii de la data afișării acestora la loc vizibil, conform prevederilor prezentei legi, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenți la adunarea generală, precum și pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociației de proprietari. Hotărârile luate, în conformitate cu prevederile legii, obligă toți proprietarii să participe, în proporțiile stabilite de adunarea generală, la plata lucrărilor, precum și la cheltuielile de funcționare, administrare, întreținere și de înlocuire a părților comune sau a elementelor transformate sau create.
Deci da, legal sunteti obligat sa respectati hotararea si sa contribuiti la aceasta modernizare chiar daca nu sunteti de acord cu ea, atat timp cat cerintele legale pentru aceasta hotarare au fost respectate.
Nu aveti cum sa contestati hotararea pe motiv ca liftul inca mai functioneaza, ca nu aveti nici o sansa. La fel, nu conteaza ca nu sunteti de acord cu aceasta modernizare.
Singura varianta, dar aici depinde de modul in care aceasta hotarare a fost luata, este sa contestati legalitatea adunarii generale (daca nu au fost indeplinite cerintele legii 196/2018, in speta art 48 si 49):
- nu au fost respectati pasii pentru reconvocare (daca este cazul)
- cei care au semnat nu aveau drept de semnatura
- etc
Totusi, chiar daca dvs nu sunteti de acord, ati spus ca s-a votat in unanimitate. Unde anume s-a votat in unanimitate?
De asemenea, contributia nu este egala per apartament, ci repartizarea costului se face pe cota-parte indiviza.
Eu, desi sunt proprietar al apartamentului respectiv, nu locuiesc acolo ci in alta parte. De aceea, am luat la cunostiinta cam despre toate lucrurile mentionate abia aseara.
Am spus ca s-a votat in unanimitate citand direct din copia primita, "Hotararea Adunarii Generala a Asociatiei de Proprietari" blablabla, care a avut loc acum aproximativ 2 saptamani. Citez :
"In unanimitate de voturi s-a votat si aprobat oferta in valoare de x Lei si tot in unanimitate de voturi s-a aprobat si oferta de Y Lei" mai exact pentru inlocuirea motorului liftului, a panoului de comanda, cabina de lift noua, usi automate la fiecare etaj, pe scurt... maxim posibil ce se putea ( mai exista si varianta fara schimbatul usilor la fiecare etaj si chiar si varianta fara inlocuirea cabinei, care ar fi fost evident mult mai ieftine ). Stiu sigur despre mine si inca cativa care nici macar nu au fost prezenti la acea Adunare Generala deci prin aceasta exprimare banuiesc ca se poate referi doar la cei prezenti si atat, care, nu stim in ce numar au fost deoarece nu este specificat nicaieri.
Ca si context, este prima data cand unii dintre noi ne impotrivim la un demers pe partile comune, dupa ce am fost de acord cu o serie de alte demersuri pe durata mandatului d-nei administrator care deja cred ca are in jur de 10 ani de cand este aleasa : s-a renovat scara blocului de 2 ori, au fost schimbe casutele postale, s-a pus gresie si faianta in ghena, s-a schimbat usa de la intrarea in bloc, s-a schimbat interfonul, s-au pus camere de supraveghere, s-au schimbat luminile si intrerupatoarele, s-au schimbat tevile pe coloane... si sigur mai uit de vreo 2-3, chiar discutam ca efectiv inafara de schimbat liftul cu totul si eventual balustradele de pe scari literlamente nu a mai ramas NIMIC altceva ce nu a fost schimbat / modernizat ! Adica sincer acum, nu e ca si cum am fi noi absurzi, dar de vreo 10 ani de zile cotizam aproape non-stop la cate ceva ! Cand a fost de schimbat ca era necesar am inteles, cand a fost de schimbat sa fie mai frumos am inteles, dar nici chiar asa non-stop schimbam si acum dam literalmente 1 miliard de lei pe un lift nou in conditiile in care nu este necesar... si sa mai fim si obligati pe deasupra !
Suntem deja 11 proprietari ( dintr-un total de 39 ) care suntem impotriva acestui demers. Raman 28, sunt ferm convins ca unii nici nu stiu inca si / sau nu le pasa sa se implice activ, deci acea "unanimitate" nu stiu ce reprezinta de fapt, adica ce numar de proprietari ! Sigur sunt mai multi si pro acest demers, nu zic nu, dar din ce am inteles pentru astfel de lucrari este necesar un minim de 2/3 din proprietari sa fie de acord, in cazul de fata 26... sunt ferm convins ca nu au fost 26 de voturi la acea Adunare Generala, deci cum se poate impune nu inteleg.
Buna ziua
Aveti dreptul sa cereti si sa primiti lamuriri in scris de la presedinte, care, conform legii este obligat sa va raspunda in termen de 10 zile.
Cereti lamuriri cu privire la:
- modul de convocare al sedintelor
- cati membri au participat si votat la sedinta
Nu administratorul decide si nu el trebuie sa va dea explicatii, ci presedintele. De asemenea, sedintele adunarii generale nu sunt conduse de administrator ci de presedinte;.
Daca adunarile generale s-au convocat legal si conditiile pentru vot au fost indeplinite, nu aveti de ales.
Da, pentru lucrari de modernizare este nevoie de acordul a doua treimi.
De asta va spun, daca adunarea a fost convocata legal si conditiile pentru vot au fost indeplinite, atunci nu aveti de ales. 2/3 din 39 inseamna 26. Daca au votat 26 de proprietari conditia este indeplinita.
Acum eu nu stiu daca au fost sau nu 26. Dvs spuneti ca nu credeti. Solicitati explicii in scris presedintelui.