avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Biciclist vătămat de mașină
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Biciclist vătămat de mașină

Buna ziua.
Am fost accidentat de o mașină pe drum european fiind pe bicicleta.
La poliție s-a constat culpa comuna. Asigurarea de sănătate nu acoperă accidentele rutiere.
Practic cheltuielile de spital se împart 50%-50% .
Asigurarea RCA a șoferului poate sa îmi ofere interpretabil, nu este ceva sigur.
Eu pot cere daune morale, cu care sa îmi acopăr. cei 50% de spital ai mei. Și nimic mai mult.Dar practic rămân cu traume, tratamente,,sechele.
Care este soluția cea mai buna?
Înțelegere amiabila, despăgubire RCA sau proces în instanță ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iunie 2025
Stefan6789, utilizator
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 20:16, 21 Iunie 2025
În cazul unui accident cu culpa comuna, despăgubirea RCA se va acorda proporțional cu gradul de vinovăție al fiecărei parti implicate. Dacă vinovăția nu poate fi stabilită cu precizie,despagubirea se va împărții în mod egal între parti.
Culpă comună se refera la situația în care mai multe parti implicate într-un acident auto au contribuit la producerea acestuia.
In aceste cazuri asigurarea RCA va acoperi doar partea din pagube corespunzătoare gradului de vinovăție al asiguratului
Dacă nu se poate stabili cu exactitate gradul de vinovăție, despagubirea se împarte în mod egal între părțile implicate
Fiecare parte va primi despăgubire in prop cu gradul de nevinovăție ( adică din suma totală a daunelor,i se va deduce partea pentru care nu este responsabila.

Dacă reușiți o înțelegere amiabilă este cel mai bun lucru.( în caz contrar vă recomand proces în instanță)
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iunie 2025
SunnyXxxX, utilizator
Însănătoșire grabnică.
În primul rând culpa este stabilit de expert, nicidecum de poliție.
În cazul dumneavoastră aveți nevoie de un avocat specializat în asemenea spețe.
Referitor la daune, aveți dreptul la daune morale și materiale, indiferent de culpă, ce va fi suportat de asigurătorul RCA.
Referitor la cheltuieli de spitalizare, tot asigurătorul le acoperă. Dacă prin expertiză reiese culpă comună, dumneavoastră plătiți doar parte dumneavoastră procentual.
Referitor la modalitatea de obținere, revin cu sfatul de a colabora cu un avocat specializat, deoarece el este în stare să vă obțină suma corectă, fie prin instanță, fie prin negociere directă cu asigurătorul, depinde de ce vătămări ați suferit și dacă aceste vătămări v-au produs boli/vătămări pe termen lung sau permanent.
Pentru mai multe detalii/sfaturi gratuite ne puteți contacta oricând.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Culpa comuna TipOK TipOK Buna ziua, tuturor...!! Intrebare : Cum se despagubesc daunele (prin RCA) atunci cand este vorba de o culpa comuna... cand ambii conducatori auto sunt ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Rca expirat Ghiulya Ghiulya Buna ziua Am avut un accident cu masina saptamana trecuta, m-am tamponat cu o alta,fara sa rezulte victime ci doar ne-am avariat masinile amandoi. Am fost de ... (vezi toată discuția)