Bună ziua. De curând s-a mutat in blocul meu un om care a si preluat Președintia Asociatiei de locatari pe motiv ca fostul nu făcea nimic. Omul este mai tot timpul plecat in afară, Nu stiu ce job are si nu mă interesează. Problema mea este că am nevoie de o ștampilă pe niste hotărâri ale asociației și si de semnatura lui pentru o debranșare și de 2 luni nu reușesc să m dau de el. Am fost si la vicepreședinte și m-a asigurat că se rezolvă însă mă plimbă cu zăhărelul, ca de fapt el nu are stampila. Deci cate 2-3 sapt pe luna cat e dl Presedinte plecat din tara problemele locatarilor nu pot fi rezolvate pt ca el nu lasa stampila.la.vice. Este legal ce se întâmplă? E normal sa nu iti poți rezolva problemele decat cand are chef dl presedinte sa apara in tara si nici atunci nu știu cand vine el, ca doar nu stau sa pazesc scara blocului, iar el nu binevoieste sa te caute.
Ce ar fi de facut in situatia aceasta?
Mulțumesc!
Adresati-va in scris presedintelui, are obligatia legala sa va raspunda in termen de maxim 10 zile.
Daca presedintele nu raspunde, adresativa-va comitetului executiv
Daca nici comitetul exectiv nu va raspunde, adresati-va cenzorului
Daca nici asa problema nu se rezolva, singura alta varianta este sa faceti reclamatie la primarie la compartimentul care se ocupa de asociatiile de proprietari.
Cand este plecat, presedintele are obligatia sa delege responsabilitatea unui alt membru al comitetului executiv.
Conform legii, 196/2018
Articolul 56
(1) [...] Președintele poate delega, pentru cel mult 90 de zile pe an, atribuțiile sale unui membru al comitetului executiv, fără a fi exonerat de răspundere juridică.
Articolul 57
Președintele asociației de proprietari are următoarele atribuții:
b) semnează documentele asociației de proprietari;
e) răspunde în scris la sesizările și contestațiile scrise ale proprietarilor din condominiu în termen de maximum 10 zile de la primirea acestora;
Articolul 58
(2) Pentru neîndeplinirea atribuțiilor ce le revin sau pentru depășirea atribuțiilor legale și statutare, președintele asociației de proprietari, membrii comitetului executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, după caz, cenzorul răspund personal sau solidar pentru daunele și prejudiciile cauzate proprietarilor sau terților, după caz.
Mulțumesc mult pentru răspuns. Dar daca președintele este cel care lipseste perioade mari de timp cerere scrisă cui i-o dau si ce dovada am ca am dat-o.?Singurul pe care il stiu in afara de presedinte este vicele, dar el poate nega ca a primit ceva scris de la mine. Restul membrilor asociatiei nu ii cunosc.. Administrator sa incaseze intretinerea momentan nu avem, cont in care sa platim au spus ca nu exista pana nu vine noul președintele. Scara a fost mereu cu probleme, eu m-am mutat acum 3 ani in acest bloc si nu am înțeles ca mereu au existat discuții deaceea nimeni nu vrea sa fie administrator.