avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza medicala in caz de malpraxis
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza medicala in caz de malpraxis

Unde pot afla mai multe informati despre desfasurarea unei expertize medicale in caz de malpraxis? ( cui trebuie adresata cererea, cine decide efectuarea unei expertize, cine participa la expertiza)
Unde as putera gasi rapoarte de expertize anonimizate?
Incerc sa fac un referat despre desfasurarea expertizelor medicale in Romania
Multumesc
Cel mai recent răspuns: arabella2112 , utilizator 20:42, 1 Octombrie 2010
Buna ziua!
Trebuie sa va spun ca acest site nu este unul didactic.
In alta ordine de idei, daca vorbiti de expertize medicale in caz de malpraxis, inseamna ca aveti in vedere o culpa medicala.
O eroare profesionala care aduce daune pacientului poate fi sanctionata disciplinar, dar si civil sau penal, in instanta. Pacientii care considera ca medicul le-a acordat un tratament gresit pot reclama acest lucru Colegiului Medicilor, Autoritatilor de Sanatate Publica judetene si/sau instantei.
Colegiul Medicilor aplica doar sanctiuni disciplinare medicilor. Pacientul nemultumit de serviciile medicale primite, parintii pacientului in cazul in care vorbim de un minor sau mostenitorii directi ai unei persoane decedate (rude de gradul I) pot face o sesizare impotriva unui medic la Colegiul Medicilor din judetul in care se afla unitatea medicala (si nu din judetul in care locuieste pacientul sau rudele acestuia).
Cum se intocmeste sesizarea
‘Pentru a se da curs sesizarii, ea trebuie facuta obligatoriu in scris si trebuie sa contina numele, prenumele si locul de munca ale medicului impotriva caruia se face plangerea, descrierea faptei, precizarea datei la care a avut loc aceasta si prejudiciul creat pacientului’.
Plangerea poate fi depusa personal sau poate fi trimisa prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Sesizarile venite prin intermediul Internetului, trimise prin fax si copiile nu sunt analizate de Colegiul Medicilor.
Foarte important, plangerile nu pot fi facute mai tarziu de sase luni de la data savarsirii faptei. Dupa analizarea sesizarii, comisia de disciplina din cadrul colegiului intocmeste un dosar, realizeaza o expertiza, interogheaza martorii si medicul, iar apoi, daca malpraxisul se dovedeste, va aplica o sanctiune.
Sanctiunile merg de la avertisment, mustrare, vot de blam, amenda (intre 1.000 si 3.000 de lei), pana la suspendarea dreptului de libera practica intre 6 luni si 2 ani sau chiar la pierderea lui. Atat medicul, cat si pacientul pot contesta decizia, in termen de 15 zile. Durata solutionarii depinde de complexitatea cazului: de regula cele mai usoare sunt rezolvate in maximum sase luni, iar cele complexe intr-un an si jumatate.
Pacientii care se considera prejudiciati in urma exercitarii unui act medical se pot adresa si Comisiei de monitorizare si competenta profesionala pentru cazuri de malpraxis din cadrul Autoritatilor de Sanatate Publica judetene. insa adresabilitatea catre aceste comisii este mai scazuta, din motiv ca nu pot da sanctiuni profesionale medicilor si nici nu pot acorda despagubiri pacientilor.
In urma expertizei pe care o efectueaza contra cost (taxa este intre 1.000 si 4.000 de lei, in functie de complexitatea cazului), comisiile doar comunica pacientului daca a fost caz de malpraxis sau nu. Colegiul Medicilor nu solicita nicio taxa de expertiza si, de aceea, este organizatia cea mai accesibila.
Cand se merge in instanta ?
Raspunderea disciplinara nu o exclude pe cea civila sau penala, asa incat un caz de malpraxis poate fi reclamat si in instanta.
Doar instantele judecatoresti pot decide inceperea urmaririi penale a medicului sau acordarea unor daune morale si materiale pentru un prejudiciu adus pacientului de catre medicul acuzat de malpraxis. In instanta se plateste taxa judiciara de timbru, iar cazurile se solutioneaza, in medie, dupa trei ani.
Cu stima !

Pe marginea raspunsului dat de dv., raspuns foarte pertinent si util celor interesati, asi dori daca se poate, niste lamuriri

1-Contestarea deciziei Colegiului Medicilor se face la aceasta sau in instanta?

2-Daca in loc sa ma adresez instantei, ma adresez anterior cu o plangere penala ptr malpraxis...nu se poate face nimic? nu se poate incepe urmarirea penala?? trebuie ca mai intai sa ma adresez instantei de judecata ca sa se decida daca se incepe urmarirea penala? In acest caz pe ce art se va baza actiunea? cumva actiune in constatare??? sau 998-999 Cpc?

3-Solicitand daune morale inteleg ca trebuie platita o taxa juridica la val sumei cerute.Cum in asemenea cazuri fiecare are tendinta de a cere cat mai mult, cum ramane cu accesul neingradit la justitie, dat fiind valorile mari ale taxelor judiciare, fapt constatat si la CEDO? Se poate cere in actiune ca instanta sa stabileasca cuantumul despagubirilor?..sau trebuie neaparat stabilita o suma ca in functie de aceasta sa fie stabilita taxa juridica?

4-Ce solutie se poate gasi ca un om simplu sa acceada la justitie si sa i se faca dreptate dupa ce a fost mutilat si care in acest moment este in pericol de a face metastaza ptr ca medicul a decis sa extirpeze un organ vital(stomac), fara sa ceara acordul familiei, fara sda explice pacientului la ce sa se astepte si fara sa astepte rezultatul unei biopsii?
Va multumesc
As dori sa stiu daca am fost operata pe 30 iulie 2010 de o tumoare pelvina dura si nu mi s/a scos tumoarea, acest lucru fiind confirmat de biletul de iesire din spital si analiza RMN dupa o alta reinternare in alta unitate medicala din data de 16.09.2010, care este termenul maxim de depunere al plangerii de malpraxis? 30 ianuarie 2011 sau pot considera ca pana pe 16.09.2010 nu am avut cunostinta de acest fapt si termenul sa fie 16.03.2011?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interventii chirurgicale inutile LAURA-ELENA LAURA-ELENA Am suferit doua interventii chirurgicale inutile, pe coloana. Medicii neurochirurgi m au diagnosticat eronat. Aveam probleme cu nervii spinali, care, intr ... (vezi toată discuția)
Malpraxis medical alexalbu85 alexalbu85 Buna ziua! As dori va rog parerea unui avocat. Am pus in discutie ieri un subiect . Malpraxisul. Problema mea este ca , de curand, am aflat cu stupoare ca ... (vezi toată discuția)
Malpraxis? si_monee si_monee Buna ziua!In urma cu 6 luni am facut o operatie de mamoreductie. La ecografia pe care am facut-o zilele trecute s-a descoperit la un san o formatiune care nu a ... (vezi toată discuția)