Finul mamei mele a fost casatorit de doua ori. Din prima casatorie, incheiata, a rezultat un copil in vastra acum de 50 ani. Finul mamei nu a tinut legatura nici cu fosta sotie nici cu coplilul, din motive independente de el (sotia nu a dorit ca copilul sa aiba o relatie cu tatal sau). Nici copilul nu a dorit nici o legatura cu tatal biologic, nici ca si copil, nici la maturitate. Mentionez ca fosta sotie, precum si copilul locuiesc in alt judet.
Cu cea de-a doua sotie nu a avut nici un copil, desi au fost casatoriti mai bine de 30 de ani. Cea de-a doua sotie a decedat in urma cu un an si toate bunurile mobile si imobile au ramas mostenire finului mamei.
Acum ajungem si la intrebarea mea:
Datorita faptului ca mama a fost langa el in tot acest timp, iar dupa decesul sotiei i-a oferit suport moral, precum si ingrijire, el doreste sa il lase mamei un testament - legatar universal, pentru intreg patrimoniul (bunuri imobile si mobile).
Datorita lipsei realatie cu fiului lui, nu doreste ca nimic de ce are sa ajunga la acesta.
Intrebarea mea este daca dupa decesul batranului, fiul isi aduce aminte brusc ca are un tata si ca si-ar dori mostenirea ramasa dupa acesta, poate sa deschida mostenire si dobandeasca bunurile.
romascanu
Moderator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Poate să obțină jumătate din bunuri.
Adică poate să obțină rezerva succesorală, care este jumătate din ceea ce i s-ar fi cuvenit dacă testamentul nu ar fi existat. Și cum, in calitate de fiu (unic) el ar fi moștenit întregul...
Este evident că un testament /legat care îi conferă mamei dvs. vocație la intreaga moștenire (asta înseamnă legatar universal) îi încalcă fiului rezerva succesorală. El va fi citat de notar la dezbaterea succesiunii (pe care mama dvs. trebuie să o dezbată, căci testamentul nu-i act de proprietate)
Un notar i-a recomandat finului mamei ca un act de intretinere ar fi singurul care nu ar putea fi atacat. Nu stiu cum as putea sa il indrum ca sa ii se poate respecta dorinta. Multumesc anticipat pentru raspuns.
romascanu
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, ar fi o variantă. Și nu pentru că ar fi inatacabil (nu există așa ceva) ci pentru că șansele tind spre zero dacă întreținerea a fost cu adevărat prestată. Oricum, n-aș miza pe o singură carte...
Testament
so2ro
Buna ziua,
O familie are 3 copii. Tatal e decedat, ramane doar mama cu cei 3 copii. Nu se face succesiunea dupa moartea tatalui. Mama lasa prin testament ... (vezi toată discuția)