avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Scutire tura 3 fabrica din cauza a probleme cardiace
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Scutire tura 3 fabrica din cauza a probleme cardiace

Buna ziua,

Va rog sa ma sfatuiti, cum ar trebui Eva sa procedeze in urmatoarea situatie?

Eva lucreaza la o fabrica Ford intr-una din liniile de asamblari. Programul de lucru e structurat in 3 ture, a 3a tura fiind de la 12 noaptea la 8 dimineata.

Eva are probleme cu inima. A primit multiple recomandari verbale de la medici sa nu mai lucreze tura a 3a deoarece ii agraveaza problemele cardiace si ii pune sanatatea in pericol.

Recent a avut o criza in timp ce lucra tura a 3a, i-a venit rau si a ajuns la spital (pe cont propriu, nu ajutata de superior sau colegi). Au urmat mai multe consultatii, in urma carora a primit si recomandare oficiala in scris de la cardiolog ca nu mai trebuie sa lucreze noaptea.

Eva s-a dus catre superiorul sau, sa-i zicem Ion, cu aceasta recomandare. Ion a refuzat sa ia demersurile necesare ca sa o scoata din tura 3, motivele sale fiind ca:
- cerinta a venit in timpul turei 3, nu aveau timp de astfel de cerinte atunci
- procedura spune ca Ion trebuie sa mearga mai departe cu recomandarea de la cardiolog catre cabinetul de medicina de la Ford, apoi medicii respectivi sa verifice recomandarea si sa o aprobe / respinga. Ion zice ca nu a mai urmat acest proces in trecut, ca el nu stie sa faca asta si ca sa-l lase in pace.

Evei i-a venit din nou rau la munca. Ion si alti superiori au incercat sa o trimita acasa, dar Eva a refuzat sa plece pentru ca locuieste la 50km distanta, si nu se simtea in stare sa se deplaseze pe timp de noapte, fiindu-i prea rau.

Fiindca superiorii au refuzat sa ia demersurile necesare, Eva a fost obligata indirect sa-si foloseasca concediul de odihna pentru zilele in care ar trebui sa lucreze tura a 3a.

Ce parghii legale are Eva pentru a putea sa fie scutita de tura a 3a? In același timp, ce recomandari aveti avand in vedere ca Eva depinde de acest loc de munca, iar relatia cu superiorii sai este deja una precara asa cum se poate subintelege din reactiile acestora prezentate mai sus?

Numele persoanelor implicate au fost schimbate pentru a le proteja identitatile.

Mulțumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2025
cozonacanonim, utilizator
Cel mai recent răspuns: cozonacanonim , utilizator 09:14, 15 Iulie 2025
Lucratorii pot fi angajati/ potdesfasura activitati la locul de munca in baza fisei de aptitudine emisa de catre medicul specialist de medicina muncii (cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale) in urma examinarii medicale, cu respectarea prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor. Gasiti actul normativ aici: [ link extern ]
Recomnadarea medicala primita de la cardiolog o duce Eva la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Acest medic este cel care i-a emis fisa de aptitudine in vederea angajarii si dupa controlul medical periodic.
Medicul, dupa examinarea medicala, emite fisa de aptitudine cu mentiunea "apt conditionat" si nominalizeaza ca si conditionare - fara schimbul 3. Angajatorul are obligatia sa respecte mentiunea din fisaa de aptitudine.
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns!
Intre timp Eva a primit raspuns de la medicul specialist angajat de Ford ca diagnosticul de la cardiolog "nu se incadreaza". Care este procesul pentru a contesta aceasta decizie, sau ce ar trebui facut mai departe?
HG nr. 355/ 2007 cu modificrile si completarile ulterioare, privind supravegherera starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art. 30 Persoana examinată poate contesta rezultatul dat de către medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea în muncă.
-art. 31 Contestaţia prevăzută la art. 30 se adresează direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, în termen de 7 zile lucrătoare de la data primirii fişei de aptitudine în muncă.
-art. 32 Direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti desemnează o comisie formată din 3 medici specialişti de medicina muncii şi convoacă părţile implicate în termen de 21 de zile lucrătoare de la data primirii
contestaţiei.
-art. 33 Decizia comisiei este consemnată într-un proces-verbal şi este comunicată în scris persoanei examinate medical.
-art. 34 Concluzia procesului-verbal este consemnată în fişa de aptitudine, în care a fost precizat rezultatul examenului medical contestat.
Multumesc pentru ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara... sunt angajata din aprilie 2019 in fabrica ford ... cristinuka24 cristinuka24 Bună seara... Sunt angajata din aprilie 2019 in fabrica ford Craiova. In octombrie 2019 am suferit o intervenție chirurgicala la inima (am un ... (vezi toată discuția)
Abuz medic medicina muncii ridder1 ridder1 Am facut un control la medicina muncii pentru angajare iar medicul de acolo mi-a gasit tensiunea 150 cu 100 si mi-a dat apt conditionat si pot lucra doar 30 de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am fost programata la medicina muncii, apoi trimisa ... Adelina Dumitrache Adelina Dumitrache Bună ziua! Am fost programata la medicina muncii, apoi trimisa la un medic ortoped, iar în urma recomandărilor medicului ortoped am fost declarata apt ... (vezi toată discuția)